Josef Macháček = Machus o Dakaru 2011

27.12.2010 09:12

Machus o Dakaru 2011

Polámaný Argentinec Patronelli čeká, jestli ho lékaři pustí na start

Macháčka by víc těšilo, kdyby Patronelli nastoupil a mohl ho porazit

S blížícím se termínem odletu na Rallye Dakar Josef Macháček na své vystoupení stále víc myslí. Jezdec týmu KM Racing je ale v klidu, nervozitu nepociťuje a na závod se těší. Zároveň však přemýšlí o soupeřích, o trati a také dává pozor, aby se nějakým nedopatřením nezranil. Právě zdravotní trable ohrožují start jeho největšího soupeře.

Letošní vítěz a spolufavorit Marcos Patronelli utrpěl před měsícem při tréninku vážná zranění. Jenže  Macháček se k takovým informacím staví zdrženlivě. „To neberu nikdy moc vážně. Obvykle to bývá trik, ale popravdě bych byl spokojenější, kdyby Patronelli jel. Pokud by mi se totiž náhodou povedlo skončit před ním, tak bych to považoval za velký úspěch a v případě vítězství za dvojnásobný triumf,“ tvrdí pětinásobný dakarský šampion.

„Vůbec se mi nelíbí, když závodníci ubývají tímto způsobem. Měl bych se totiž utkat se soupeřem na rovnocenném stroji jako mám já a s letošním domácím vítězem. Takový souboj by mě moc bavil. Když opravdu nepojede, bude to veliká škoda, protože je velice kvalitním jezdcem. Jeho neúčast bude na startu cítit,“ říká třiapadesátiletá čtyřkolkářská legenda.

Třicetiletý Patronelli si při těžké nehodě zlomil obě nohy v kotníku a dále utrpěl zlomeninu klíční kosti. Lékaři určili dobu léčení a rehabilitace na šest týdnů, což by vzhledem k novoročnímu začátku Rallye Dakar nemělo Argentinci stačit. Ten však prohlásil, že udělá vše proto, aby mohl nastoupit. Konečné slovo by měli vyřknout krátce před začátkem motoristického maratonu lékaři. 

Bratři rozpoutali čtyřkolkářskou hysterii

Podle Macháčka se jedná o rychlého a zároveň klidného motocyklistu. „Patronelli si je jistý, nechybuje. Je vidět, že má najeté spousty kilometrů. Je opravdová špička. To ale není nic objevného. Prohlásil jsem to už kdysi a znovu se mi to potvrdilo v roce 2009, když jsem jel při svém posledním vítězství v závěsu za ním a kontroloval si ho. Určitě má před sebou obrovskou budoucnost,“ pokyvuje hlavou vítěz nejslavnějšího pouštního dobrodružství v kategorii quad z let 2000, 2001, 2003, 2007 a 2009.

Případná neúčast Marcose Patronelliho by byla určitě oslabením značných argentinských ambicí, ale českému zástupci by to cestu k dalšímu vavřínu nemuselo příliš usnadnit. „Ve startovní listině je Argentinců dvacet. Silný je i jeho bratr Alejandro, který v lednu dojel druhý. Sourozenci svým letošním vítězným doublem ve své vlasti doslova odstartovali čtyřkolkářskou hysterii,“ upozorňuje zkušený motocyklista.

Vyhrát může dvanáct lidí

„Už minule ještě před svou havárií dokazoval Sebastian Halpern, že je schopný vyhrávat etapy. Argentinci jsou vesměs temperamentní kluci, kteří jsou zvyklí na místní tvrdé podmínky. Klidně se mohou mezi elitou objevit i další dva nebo tři úplně noví jezdci. Ani nepotřebují na tratích rychlostních zkoušek testovat, protože Rallye Dakar je o neustálé jízdě novým terénem. Charakter tratí je jim ovšem přirozeně blízký, takže nutně nemusejí znát skutečnou trať závodu,“ pokračuje Macháček.

Odhaduje, že z téměř čtyřicetičlenného startovního pole si může odvést celkové vítězství tucet čtyřkolkářů. „Spíš než opravdový závod to bude o štěstí, koho nestihnou technické závady, nebude příliš bloudit a vůbec se mu vyhnou problémy. Rozhodovat se bude asi až ve druhé části maratonské soutěže, kde nás čekají hodně dlouhé etapy. Jásat se bude nejspíš až opravdu v cíli,“ dodává hvězda stáje KM Racing

min

Zdroj: KM Racing