Martin a Zdeněk Gottvaldovi - ohlédnutí za sezonou 2009

09.12.2009 21:16

2009

V sezóně 2009 jsme se zúčastnili celého seriálu Mistrovství Slovenska v enduru a cross-country, kde jsme startovali v oravském týmu MŠK Trstená. U nás se nakonec ani jedno enduro neodjelo.Opět jsme startovali na Šestidenní v klubovém týmu Motoklub Jiřetín Batex. Také jsme odjeli ve volných termínech několik závodů M SR v motokrosu. I přes smůlu v podobě Martinových technických potíží a Zdeňkova zranění, které mu způsobil soupeř a vyřadil ho ze dvou závodů, se nám podařilo dosáhnou dobrých výsledků.
Touto cestou chceme poděkovat všem, kteří nám k nim dopomohli.


Martin Gottvald

M SR enduro a cross-country E1 2.místo

M SR motokros MX2 12.místo

Šestidenní klubový tým 9.místo

Šestidenní třída C1 12.místo


 

Zdeněk Gottvald

M SR enduro a cross-country E3 3.místo

M SR motokros MX1 28.místo

Šestidenní klubový tým 9.místo

Šestidenní třída C2 12.místo

 

 

M SR Gross-country Kuchyňa 26.-27.9.2009

 

Poslední závod slovenského mistrovství se konal ve vojenském prostoru Kuchyňa nedaleko Malacek. Tato fyzicky nejnáročnější trať byla díky pískovému podkladu, který připomíná spíše Saharu než Slovensko pořádně rozbitá, ale pro velké sucho také velice prašná. Proto pořadatel rozhodl kvůli omezení možnosti zranění před šestidenní v neděli závod zkrátit na hodinu a půl.

 

Martin se oba dva dny po horších startech probíjel prachem vpřed a v sobotu to dotáhl na 1.místo ve třídě E1, v neděli na druhé. V celkovém pořadí tak potvrdil druhé místo celkově.

Ten prach byl strašný, moc se v tom závodit nedalo, škoda té neděle, měl jsem vyhrát. Celkově by mi to sice stejně nepomohlo, abych mohl myslet na titul nesměl jsem mít technické výpadky. Škoda", říkal Martin po závodě.

 

Zdeněk ve třídě E3 první den dojel druhý a v neděli po horším startu čtvrtý. Celkově ve slovenském mistrovství skončil třetí.

"V sobotu se mi jelo překvapivě dobře, ale ke konci přišel při předjíždění jezdce o kolo ve velké rychlosti pád o pařez a pořádně jsem se potloukl. Pořadí jsem ještě udržel, ale v neděli po špatném startu mě bolesti omezovali a na lepší výsledek nebylo. Do celkového pořadí to nevadilo, protože po vynechání závodů kvůli zranění jsem šanci bojovat o druhé místo už neměl, když vítězný Svitko letos neměl konkurenci", říkal Zdeněk.

 

Celkové pořadí slovenského mistrovství:

E1 1. Hostinský 461 E3 1. Svitko 468
2. M.Gottvald 410 2. Novosad 401
3. Giertl 347 3. Z.Gottvald 339

 

M SR cross-country Zábiedovo 5.-6.9.2009

 

Předposlední závod slovenského mistrovství se konal na Oravě v podhůří Západních Tater. Na start velmi dobře zorganizovaného závodu se postavilo na 210 jezdců. Technickou a náročnou trať s těžkým extrémem ztížil páteční a sobotní déšť, když se hodně rozbíjela a se vyjížděli koleje a jeden výjezd byl hned ve druhém kole vypuštěn.

 

Martin a Zdeněk po startu

Martin ve třídě E1 skončil v obou dnech na třetím místě. Tímto výsledkem se již rozhodlo o celkovém pořadí v této třídě, kde bude Martinovi patřit druhé místo.

"Nemohl jsem pořádně chytit tempo, tak jsem nemohl pomýšlet na lepší umístění. V neděli se mi jelo o něco lépe, ale i tak jsem na soupeře nestačil."


Martin na extrému

Zdeněk ve třídě E3 se poprvé od zranění postavil na start. Tréninkový výpadek byl znát, i tak skončil oba dny na třetím místě. O celkové umístění na stupních ale ještě musí v posledním závodě bojovat.


Zdeněk na trati

Z výsledku jsem překvapen, ale ruka hodně bolela a i na jízdě bylo znát, že to není ono. Snad se to bude dále zlepšovat" říkal po závodě unavený Zdeněk.

 

Pořadí před posledním závodem:

E1 1. Hostinský 414 E3 1. Svitko 418
2. M.Gottvald 363 2. Novosad 361
3. Giertl 307 3. Z.Gottvald 299

 

 

Poslední závod slovenského mistrovství se koná 26.-27.9. a mělo by to být na trati v Kuchyni u Malacek.

 

 

 

M SR enduro Vyšný Medzev 15.-16.8.2009

 

Na východě Slovenska se při mistrovství Evropy konal další závod slovenského mistrovství. Za horkého letního počasí se více než dvě stě závodníků postavilo na start krásného okruhu se třemi testy. Boj sváděli především s prachem a jím naplněné hluboké koleje, které se každým průjezdem prohlubovali.

Martin ve třídě E1 v sobotu zvítězil a neděli byl druhý, když se zdržel v jedné neprůjezdné koleji na extrém testu.
" První den mi docela vycházel, i když mi slabší jezdci docela prášili. Ale v neděli tím že jsme startovali až na konci startovního pole byla na konci třetího kola jedna kolej už neprůjezdná. Můj největší soupeř však startoval v ME hned mezi prvními, tak to měl ještě dobré a projel," říkal Martin.
 

Martin na testu

Zdeněk se závodu ještě neúčastnil. Zranění ho snad v nejbližších dnech pustí na motocykl a začne se připravovat na další závod.

Průběžné pořadí před posledními dvěma závody:

E1 1. Hostinský 364 E3 1. Svitko 368
2. M.Gottvald 323 2. Novosad 345
3. Haviar 267 3. Z.Gottvald 259

Ve dnech 5.-6.9. se koná předposlední závod slovenského mistrovství v Zábiedove.
 

M SR country-cross Žaškov 25.-26.7.2009

Na Oravě u Dolného Kubína se konal další závod slovenského mistrovství. Pořadatel připravil na místních kopcích náročnou trať, kterou v sobotu na 250 převzatým jezdcům ztížilo počasí. V sobotu těsně před startem se spustil vydatný déšť, který s přestávkami vydržel až do nedělního rána a spousta výjezdů a sjezdů se stala pro většinu účastníků během jednoho kola velmi těžko sjízdná. Také na extrému byly velké problémy, ale zde byla možnost zvolit průjezdnou, i když delší variantu.
V neděli už nepršelo, tak po úpravách trati byl terén ideální.

Martinovi v sobotu ve třídě E1 nevyšel start a v průběhu závodu se probojoval na druhé místo. V neděli však suverénně zvítězil a upevnil si druhou příčku v průběžném pořadí.
 

Martin na trati

"Škoda, že jsem v sobotu hůř odstartoval a potom hodně ztratil při projíždění míst ucpaných slabšími jezdci. Druhý den mi vyšel dobře."

Pořadí v závodě:
1. M.Gottvald
2. Hostinský
3. Giertl

Zdeněk ve třídě E3 v sobotu doplatil na ucpanou trať, kde čekal několik minut než ji pořadatelé vyčistili a přeznačili. Do cíle dojel na 4.místě, když jezdce před sebou již měl dotáhnuté. Druhý den se mu dařilo lépe, ale jen do předposledního kola než ho nepochopitelně srazil na velkém trojskoku Dozsa. Zdeněk zde dojel pomalejší jezdce, kteří si na tento skok netroufali, tak ho jen projížděli, proto ho musel projíždět také. Ne však Dozsa, který i přesto, že tam byli tři jezdci neubral a před třetí hranou dopadl přímo na Zdeňka. Po hrozivém pádu, kde o síle nárazu svědčí ohnutá řidítka, místo dopadu motoru Dozsova motocyklu, kde měl Zdeněk položenou ruku, se Dozsa posbíral a jel dál. Zdeněk po vyhrabání se z pod motorek věděl, že pravá ruka je ve špatném stavu, o čemž svěd2čila nejen velká bolest, ale i silně zakrvácená rukavice. Po prohlédnutí v sanitce a transportu do nemocnice naštěstí na rentgenu nebylo zjištěno žádné poškození. O to víc pak strávil na operačním sále kde mu nárazem potrhanou ruku dávali dohromady. Doba léčení zatím nebyla přesně určena.
" V sobotu sem zůstal stát pod ucpaným kopcem a už nebyl pro velkou ztrátu čas postoupit výš. V neděli se jelo dobře, ale naprosto nenormální skok Dozse mě vyřadil nejen z tohoto závodu. Vůbec nechápu kam se chtěl vlézt. Ruka i celé pomlácené tělo dost bolí, tak uvidíme kdy se to zahojí."
 

Zdeněk po startu

Další závod se koná 15.-16.8.ve Vyšném Medzevě, kde se jede enduro při Mistrovství Evropy. V kalendáři však došlo k dalším změnám a do konce tak zbývají už jen tři závody. Po Vyšném Medzevě se 5.-6.9. jede v Zábiedově a seriál uzavře závod 26.-27.9.v Kuchyni.

 

M SR country-cross Kopernica 11.-12.7.2009

Nedaleko Kremnice v Kopernici se uskutečnil další závod slovenského mistrovství. Pořadatelé připravili dlouhý patnácti minutový okruh, který měl vše co na pořádném enduru má být, náročné výjezdy, sjezdy, těžké kamenité úseky, bláto, rychlé i technické pasáže a divácky zajímavý extrém.
Martin ve třídě E1 chtěl po výpadcích mazat bodové manko na vedoucího Hostinského, ale nedařilo se mu to úplně dle představ: " Oba dva dny jsem nenastartoval a tak odjížděl poslední, k tomu mě přibrzdil pád, tak mi to v sobotu vyšlo jen na druhé místo. V neděli prach, teplo a rozbitá trať braly více sil a asi proto už jsem vyhrál. Ale ztráta je ještě dost veliká."

Martin na extremu

Zdeněk ve třídě E3 skončil oba dva dny třetí za Svitkem, který má letos už pódium z mistrovství světa a Novosadem, který tam zajel 7.místo. "V obou dnech jsem nemohl chytit pořádně tempo a spousta chyb mě nedovolila zrychlit. Druhý den to v prachu bylo ještě horší, ale výsledek nakonec není nejhorší."
 

 

Pořadí v Kopernici::

 

E1 1. M.Gottvald E3 1. Svitko
2. Hostinský 2. Novosad
3. Haviar 153 3. Z.Gottvald

 

Dalšího závodu se zúčastníme country-crossu do Mistrovství SR v Žaškově 25.-26.7 .

M SR enduro Vechec 27.-28.6.2009


Daleko na východ k Vranovu nad Topľou se na další enduro do slovenského mistrovství vydalo zatím nejméně startujících. Páteční prudká bouře s krupobitím, když pršet přestalo až v sobotu před startem, pořadatelům zkomplikovala jinak perfektní organizaci. Proto se v sobotu musel vypustit neprůjezdný cross test, a jel se jen sedmiminutový enduro test, zato místo tří okruhů bylo šest. Trať postupně osychala a po sedmihodinové etapě bylo jasné, že v neděli se přidá i druhý test. Nakonec to byl pěkný a náročný závod.

Martin ve třídě E1 v sobotu bojoval o první místo s Hostinským a na konec skončil druhý. V neděli si chtěl polepšit, ale motocykl byl proti a ve druhém kole musel odstoupit. " Na konci druhého cross testu v motoru zarachotilo a zůstal stát. Škoda, dnes jsem cítil větší šanci, ale hlavně mi Hostinský zase odskočí v průběžném pořadí."
 

Martin na testu

Zdeněk ve třídě E3 začal výborně, držel krok se Svitkem, ale na enduro testu najednou ztratil motor výkon. V sobotu se v průběhu závodu snažil najít a odstranit závadu, ale zjistil, že to neopraví, tak pokračoval v závodě, ale lepší než dvě čtvrtá místa z motocyklu nedostal. "Motorka najednou nefungovala, tak jsem hledal závadu a byla to výfuková přívěra, která ucpala výfukový kanál. Nešlo to opravit, ale mohl jsem pokračovat, tak jsem jel, a nakonec výsledek nebyl nejhorší."


Zdeněk na testu

Průběžné pořadí po pěti závodech:

 

E1 1. Hostinský 227 E3 1. Svitko 243
2. M.Gottvald 182 2. Novosad 210
3. Haviar 153 . Z.Gottvald 201


Další závod se jede country-cross 11.-12.7. v Kopernici.
 


 

M SR country-cross Čelkova Lehota 6.-7.6.2009

Na kopci u Pružiny , kde se při šestidenních jezdí enduro test se konal další závod slovenského mistrovství. 350 převzatých jezdců vytvořilo další rekord. Pořadatelé připravily krásný a dlouhý okruh, kde bylo vše co dělá současné enduro atraktivní.
Pro diváky, kterých také přišlo velké množství byly připravena ještě další lákadla v podobě velkoplošné projekce závodu a motocyklových závodů slovenských hokejových reprezentantů.


Nedělní start

Martin se ve třídě E1 po dobraných antibiotikech po horších startech po oba dva dny postupně posouval vpřed, ale lépe než na dvě druhá místa to nedotáhl. " Trať i závod byli perfektní, jen jsem neměl více sil dojet a zaútočit na Hostinského. Ten mi tak v průběžném trochu odskočil."

Martin na trati

Zdeněk ve třídě E3 přerušil sobotu vítěznou sérii Svitka, když první místo vybojoval v poslední zatáčce. V neděli měl v prvním kole pád a pak ještě v kolejích v lese startoval motocykl, tím se přes něho přehnalo celé startovní pole a následná stíhací jízda stačila jen na čtvrté místo v cíli. "V sobotu jsem druhou hodinu jel na doraz a přineslo mi to vítězství, ale v neděli po velkém zdržení v prvním kole už trochu chyběly síly a ani trať po nočním dešti mi tolik nesedla. Jinak to byl krásný závod."

Zdeněk na "extremu"

Dalšího závodu se zúčastníme 27.-28.6. ve Vecheci, kde se jede enduro do mistrovství Slovenska.


 

M SR enduro Brezno 16.-17.5.2009

Třetí závod slovenského mistrovství bylo enduro konané pod Nízkými Tatrami v Brezne. Tento výborně zorganizovaný závod si nenechalo ujít rekordních 330 závodníků ze Slovenska a Česka. Krásná a velmi náročná trať vedená po místních kopcích obsahovala spoustu výjezdů, sjezdů a těžkých technických kamenitých úseků, když po oba dva dny se jely tři okruhy a etapa trvala téměř 7hod. V každém kole se měřily dva testy, které také dokonale prověřily všechny jezdce.

Martin ve třídě E1 v obou dvou dnech zvítězil, když hlavně druhý den na něj dotíral mladý Hostinský. " Jsem rád za vítězství v obou dnech, protože se mi tím podařilo po výpadku v minulém závodě vrátit do boje o titul. Byl to pěkný závod, pěkná trať", říkal Martin spokojeně po závodě.
 

Martin na enduro testu

Zdeněk ve třídě E3 znovu bojoval o druhé místo, tentokrát s Novosadem, který byl každý den o trochu rychlejší. Zvítězil opět Svitko, ale druhý den se v absolutním pořadí před něj dostal o sekundu rychlejší Kapajčík. Zdeněk byl vždy čtvrtý a říkal: " bylo znát, že jsem měl tréninkové manko a doznívající virózu, začátek byl dobrý, ale potom už chyběly síly, tak jsem se třetím místem spokojený."

Zdeněk na enduro testu

E1
E3
1. Hostinský 127 1. Svitko 150
2. M.Gottvald 116 2. Z.Gottvald 122
3. Borák 110 3. Novosad 122

Dalšího závodu se zúčastníme 6.-7.6. v Pružině, kde se jede čtvrtý závod slovenského mistrovství v country-crossu.

M SR country-cross Budimír 25.-26.4.2009

Asi 12 km od Košic se konal druhý závod Mezinárodního mistrovství Slovenska. I zde na východě se při přejímce prezentovalo více než 230 závodníků. Pořadatelé připravili krásný více než desetikilometrový okruh, převážně s technickými a rychlými pasážemi v lese se spoustou kořenů a nechyběly ani náročné výjezdy a sjezdy. Pro diváky kromě bezchybného zázemí i zpestření na motokrosové trati v podobě "extrém testu".

Martin měl ve třídě E1 první den smůlu, když musel odstoupit z prvního místa pro poruchu na rozvodovém řetězu. Druhý den na půjčeném motocyklu dojel ve třídě druhý. Po závodě neskrýval zklamání: "Motor byl před závodem repasovaný, tak si nedovedu vysvětlit závadu. Přitom se mi trať moc líbila a nakonec i druhý den na Reného stopětadvacítce se mi povedl dobrý výsledek, i když jsem si dlouho na jiný styl zvykal."


Martin před startem

Zdeněk se ve třídě E3 představil po oba dva dny výbornými starty, ale první den měl na kořenech pád a skončil třetí, což zopakoval i v neděli. Průběžně drží druhé místo za letos bezkonkurenčním Svitkem. "Povedly se mi vždy starty a i trať mi vyhovovala, jen vždy pře tankováním mám menší krizi. S výsledkem jsem však při konkurenci spokojený."

 

Zdeněk na trati

Další závod slovenského mistrovství nás čeká 9.-10.5. v Brezně, kde se pojede klasické enduro.


MSR country-cross Borský Mikuláš 21.-22.3.2009


Úvodní závod letošní sezóny se konal na velmi těžké pískové trati na Záhorí. Rekordní počet 296 převzatých jezdců tento deseti kilometrový okruh pořádně rozbilo a všichni startující si museli sáhnout až na dno svých sil, když po krásné jarní sobotě se v neděli spustil celodenní vytrvalý déšť.

 

Martinovi startujícímu opět ve třídě E1, který ještě čeká na novou Husqvarnu TC 250 4t s revolučním motorem, se v sobotu nevydařil start a v průběhu závodu se posunul na druhé místo ve třídě za letos dobře připraveného Haviara. Také v neděli se mu nepodařilo tohoto mladšího soupeře předjet a druhé místo si zopakoval.




Martin na trati

Zdeněk se po loňském zranění začal připravovat na novou sezónu. Přesedl na novou Husqvarnu WR 300 do třídy E3, která je letos velmi dobře obsazená, ale na přelomu roku se ozvalo dřívější poranění kolena a musel na operaci. Do plné přípravy mohl nastoupit až dva týdny před závodem. Přes výrazné tréninkové manko se v sobotu umístil na 3.místě za bezkonkurenčním Svitkem a druhým Novosadem a v neděli skončil 2.
 


Zdeněk na trati
 

Tento velmi dobře zorganizovaný závod nás při vstupu do nové sezóny našimi výsledky příjemně povzbudil a těšíme se na další podnik slovenského mistrovství, který se koná 25.-26.4.2009 v Budimíru

 

 

Zdroj: https://www.gottbros.cz