Mezinárodní mistrovství České republiky pitbike 2011 startuje 30. dubna na trati v Litovli

18.01.2011 17:16

 

Připravte se na pitbikovou revoluci

Ne, nebojte se! Opravdu jste na motoristickém portálu Motolevel.com a nikoli na webu anarchistických punkerů. Možná je název článku trochu nadnesený, nicméně vše hned vysvětlím.


Během několika posledních let se u nás zabydlely malé čtyřtaktní motocykly označované jako pitbike a letošní sezona bude pro jejich příznivce vpravdě revoluční.  Vyznavači těchto malých čtyřtaktních potvůrek totiž budou moci poprvé bojovat v mistrovském motokrosovém poháru.

Jde vlastně o logické vyústění celosvětového fenoménu, kterým dnes pitbike bezpochyby jsou. Důvody jsou zřejmé – oproti „dospělé“ motorce nabízí mnohem nižší pořizovací náklady, levnější provoz i opravy a dobrý jezdec na nich prožene lecjakou odrapákovanou fešandu z Japonska. Možná i vy jste už měli někdy možnost užít si trochu škodolibou zábavu, když nějaký pilot piťase, nemaje autority ke větším strojům, ukázal záda velké motorce. Jeden známý takhle na trénincích pravidelně vyklízí nejmenovanou trať, protože místní borci před ním prchají vyděšeni hrozící potupou. Samozřejmě, vše je pouze v jezdeckém umu, pravdou ovšem také je, že technika pitbike motocyklů udělala za několik posledních let ohromný skok dopředu. Období „čínské“ kvality už je minulostí a dnešní stroje představují sportovní náčiní, které nabízí velkou porci zábavy.

Ale pojďme zpět k mistráku - celá ta velká sláva pro milovníky malých čtyřtaktů s názvem Mezinárodní mistrovství České republiky pitbike 2011 startuje 30. dubna na trati v Litovli. Pořadatelé vypsali celkem šest závodů na osvědčených tratích. Namátkou  Vranov u Brna, Dalečín nebo Dolní Heřmanice. Organizátory mimochodem „pitcrossaři“ dobře znají ze seriálu Pitbike Moravia cup. Ten letos vstupuje už do čtvrté sezony, tentokrát s názvem Stomp Moravia cup. Zásadní výhodou je, že termíny obou seriálů nekolidují, takže kdo má chuť, může si letos zazávodit, jak říkala moje babička „do alelůja“.    

Mistrovský pohár nabízí juniorskou kategorii pro děti od 10-ti do 16-ti let a seniorskou pro všechny starší. Kromě toho se na každém závodním dni pojede také volný ne-mistrovský závod. Ten ocení jezdci, kteří si třeba nechtějí nechat nadělit kolo od nějakého mladého drzouna, nebo členové doprovodných týmu. Jde prostě o to, aby mohl své závodnické choutky ukojit v podstatě každý, kdo dorazí na místo s pojízdným piťasem, bude mít helmu, pevné boty, kaťata a dva litry benzinu. Požadavky na pitbike pro mistrák lze shrnout následovně: motor do 180 ccm, ležatý válec a kola 14/12.

V tuto chvíli pořadatelé mají na svém webu https://www.pitbikemoravia.cz/ už na třicet registrovaných jezdců a najdete mezi nimi i známá jména - třeba dakarský veterán Ivo Kaštan nebo mezi pitbikery známý Zdeněk Fošum.  Na mistrák se samozřejmě připravuje i loňský šampion Moravia cupu Zdeněk Kratochvíl a z Opavy hlásí, že se těší na novou konkurenci.  Jestli vás tedy pitbike motokros láká, tak máte jedinečnou šanci prohnat šampiona.

Na https://www.pitbikemoravia.cz/ si můžete prostudovat také  veškeré podrobnosti včetně kalendáře závodů, propozic, informací o registraci a vůbec tam najdete všechno, co potřebujete vědět, pokud vás tahle velká zábava s názvem pitbike motokros zajímá.

Samozřejmě nemohu opomenout ještě jednu veledůležitou věc - MMČR pitbike 2011 bude spojené s ČAM pohárem České republiky Fichtl 2011. To je pro majitele nadupaných padesátek tak velká výzva, že k tomuhle podniku se ještě na Motolevelu vrátíme v samostatném článku.

Přiložené fotografie pocházejí z loňského archivu Pitbike Moravia Cupu. 

Autorem textu je Tomáš Novák (člen realizačního týmu Pitbike Moravia 2011).

Převzato z: motolevel.com