Motokrosová sobota v Holicích

09.09.2010 19:21

 

06.09.2010
325.jpgSluneční paprsky se tváří stále unaveněji, školní budovy ožily a motokrosaři se chystají na svůj domácí vrchol. V sobotu 25. září nastoupí v Holicích nedaleko Pardubic k závěrečnému dílu PROFI AUTO IVECO CUPu 2010, zastřešujícímu letošní mezinárodní mistrovství České republiky tříd MX2, MX3–OPEN a VETERÁN.
 
Finálovou tečku šampionátu jednotlivců napíše Poběžovická kotlina, místo významné nejenom pohledem českého motokrosu. V areálu, kam lze z Holic kamenem dohodit, poprvé zaštěkaly motokrosové výfuky v roce 1951 a počínaje sezónou 1963 se staly Poběžovice dlouholetým a ctěným hostitelem závodů mistrovství světa. Po období určité organizátorské stagnace Holičtí v roce 2007 díky mezinárodnímu mistrovství republiky motokrosovou kvalitu na svoji trať vrátili a v posledních dvou letech pořádají v Poběžovicích i závody mistrovství světa MX3 a mistrovství Evropy třídy MX2.
Letošní loučení s českým šampionátem by podle předpokladů promotérské AGENTURY FORSAGE a pořádajícího Automotoklubu Holice v AČR v Čechách mělo do Poběžovické kotliny přivést jezdce z České republiky, Slovenska, Francie, Rakouska, Itálie, Maďarska a Polska. Bodové součty z předcházejících pěti podniků už usadily do mistrovských trůnů Francouze Florenta Richiera (třída MX2) a Miroslava Kučírka (třída VETERÁN), v sázce však nadále zůstává titul nejprestižnější třídy MX3-OPEN a chladnými nenechávají motokrosaře ani další medailové posty.
Důvodů, proč navštívit v sobotu 25. září Poběžovickou kotlinu, se nabízí motokrosovým fanouškům samozřejmě celá řada. Motokros je dramatická motoristická disciplína, prošpikovaná spoustou nepředvídatelných momentů, která se těší pozornosti širokého spektra příznivců. Z mnoha důvodů může být přitažlivý i sobotní termín závodu – není hektický a uvede diváky do příjemně stráveného víkendu.
Sobotní pořad holické motokrosové parády zahájí v 8.00 hod. volné a kvalifikační tréninky, ve 13.00 hod. přijde ke slovu slavnostní zahájení a třicet minut poté odstartuje první z celkově šesti závodních jízd.
Ani ten, kdo se do Holic z různých příčin nedostane, nemusí zoufat, že letos motokros už na vlastní oči neuvidí. Šanci k nápravě mu poskytne ještě neděle 17. října, kdy se v Přerově o titul mezinárodního mistra České republiky střetnou družstva.