Národní motokros na několika frontách

01.03.2011 17:24

Hned několik výborně obsazených motokrosů se konalo o uplynulém víkendu, kdy se jezdci na světový šampionát připravovali v Itálii, Francii, i Španělsku.

Ve Španělsku nejlepší Barraga
První kolo španělského šampionátu se konalo na trati v toledské Talaveře. Vítězem kategorie Élite se stal Jonathan Barragan (Kawasaki), připravující se na letošní sezonu Grand Prix MX1. Barragan vyhrál obě jízdy a zaslouženě se dostal do čela průběžné klasifikace. Na druhém místě celkově se v Talaveře umístil Mistr světa MX3 Carlos Campano (Yamaha), zatímco třetí byl Francouz Cyrille Coulon (Suzuki).
V kategorii MX2 vyhrál domácí José Luis Martínez, který bral body za dvě druhé místa v jednotlivých rozjížďkách, které vyhráli Jordi Páez a Antonio Ortuño.
 
Francouzský Masters pokračoval v Lacapelle-Marival
Bitvou mezi DeDyckerem a Desallem se proměnil druhý závod francouzského mistrovství. Nicméně z celkového vítězství se po třech rozjížďkách raqdoval jiný Belgičan – Steve Ramon. Ten ukázal největší vyrovnanost výsledků, když po 6. místě v první rozjížďce, dojel třetí ve druhé, zatímco poslední rozjížďku vyhrál. Clement Desalle po vítězství v úvodní jízdě a druhém místě ve druhé, chyboval v poslední jízdě a to jej stálo odsun na celkovou 2. příčku. Ken DeDycker také jednou vyhrál (2. rozjížďka) a jednou byl druhý (1. rozjížďka), ale ve třetí jízdě cíl neviděl a celkově se tak musel spokojit se třetím místem.
 
V Itálii bojovali i Češi
I s českou účastí se rozjel další ročník italského mezinárodního šampionátu. V nové podobě organizování série, kdy jezdci jedou společné jízdy a hodnotí se do jedné kategorie Elite, ale i samostatných MX1 a MX2, se z našich nejvíce dařilo s tovární TM250 startujícímu Petru Smítkovi, který celkově skončil na 22. místě, přičemž v kategorii MX2 po dvou rozjížďkách drží 8. pozici. Martin Michek skončil celkově hned za Smítkou, v kategorii MX1 je pak patnáctý. Na body se ještě dostali celkově třicátý Jiří Čepelák (18. místo v MX1) a celkově 32. Michal Kadleček (v MX1 na 19. místě).
Bohužel z kvalifikačních a opravných jízd nepostoupili František Smola, Petr Bartoš a Marek Sukup.
Celkovým vítězem se stal domácí David Philippaerts před Stefenem Frossardem a Kevinem Strijbosem. Až čtvrtý skončil Mistr světa Antonio Cairoli (stejné pořadí bylo i ve třídě MX1). Ve třídě MX2 vyhrál Herlings před Van Horebeekem a Coldenhoffem.

Zdroj: bikeracing.cz