Officialní vyjádření šéfa týmu Czech Dakar Team – Marka Spáčila

09.01.2010 11:42

 

Officialní vyjádření šéfa týmu Czech Dakar Team – Marka Spáčila

Vydal: Czech Dakar Team, 09.01.2010 11:20

Antofagasta 8. 1. 20:30h

8. 1. ve čtyři ráno jsme definitivně museli odpískat účast naší Tatry #510 na letošním Dakaru…

S přehříváním motoru jsme se prali prakticky od začátku. Celý problém vyústil bohužel k odstoupení našeho závodního trucku ze závodu Rallye Dakar 2010. Vše definitivně ztvrdila čtvrteční šestá etapa z Atnofagasty do Iquique.

Prakticky hned po startu se motor dostal přes sto stupňů a průběžně jsme jej ve volnějších a tvrdších pasážích ochlazovali volnější jízdou. Takových úseků, ale mnoho nebylo. Převážnou část totiž tvořili nepříjemné „fešfešové“ pláně (fesh fesh – jemný písečný prach). I přesto jsme udržovali slušné tempo a předjeli většinu vozů, které před námi startovali díky tomu, že již v páté etapě jsme díky podobným problémům ztratili více jak hodinu. Na 182 km etapy jsme se rozhodli zastavil a dolít vodu do chladícího systému. Při podřazováním se však motor zastavil a od té doby se nám jej nepodařilo již oživit. Nepomohla ani asistenční Tatra Martina Kolomého, který u nás asi hodinu na to zastavil a společně s mechaniky jsme prošli nejdříve celý palivový i elektronický systém. Poté naší Tatru odtáhl mimo závodní trať k nedaleké silnici, kde jsme se ještě snažili o nemožné. Ve čtyři ráno však padli i poslední naděje na teoretickou možnost stihnout dojet do cíle a odstartovat do další etapy. Ani nemluvím o tom, že od pěti odpoledne foukal silný vítr a kolem nás probíhala menší pouštní bouře. Nicméně Tatru jsme nyní během dne dostali zpět do bivaku v Antofagastě, kde bude zítra volný den a budeme se společně s asistenčním pelotonem posunovat dále a podporovat ostatní členy našeho týmu a hlavně naší druhou Tatru, aby dojela do cíle. Bude to náročné, díky tomu jaké jsou letos náročné a zrádné tratě, ale uděláme pro to maximum. Díky všem našim fanouškům za podporu a za vzkazy, které jsme od vás obdrželi, moc si toho vážíme!

Po návratu se budeme soustředit na to, abychom využili všech poznatků z této náročné soutěže a připravili auta na další podnik, který chceme ještě v letošním roce absolvovat. Podle posledních zpráv víme, že se u nás doma perete se sněhem, tak přejeme ať se vám to daří lépe než nám s pískem, prachem a kamením!

Do Čech přeje pěkný den

Marek Spáčil
Manager týmu Czech Dakar Team