Tiskové informace o MČR v motoskijöringu – Letohrad 6.2.2010 a Litomyšl 7.2.2010

08.02.2010 17:02

 

Tisková informace o MČR v motoskijöringu – Letohrad 6.2.2010


Pátý závod MČR „Orion – Shiva KTM Cup 2010“ v motoskijöringu se jel na tradiční trati v areálu „U koupaliště“. Na zdejším okruhu se závod MČR jel už podeváté. Příjemným překvapením pro jezdce bylo prodloužení trati na 700 metrů. Pořadatelé zařadili i technické úseky a tím byla trať určitě zajímavější. Byla škoda, že částečná obleva způsobila částečné změknutí závodní dráhy, která tak byly jízdu od jízdy náročnější.



Po technické přejímce nastoupilo celkem 23 dvojic do kvalifikačních jízd. Mezi největší favority patřili bratři Šrolerové, kteří v Letohradě dokázali vyhrát už celkem třikrát. A dokázali vyhrát i své 3 kvalifikační jízdy a jednou být na 3. pozici. Ale podobně si vedli i Mencák s Bergerem a Mňuk s Langrem. Vyrovnaně jezdili i loňští mistři Sládek s Čížkem, dařilo se i Skalkovi s novým lyžařem Dolečkem.

Naopak kvalifikace vůbec nevyšla Kuncovi s Prossem, kteří před Letohradem vedli tabulku českého šampionátu. Jednou sice vyhráli, ale jinak po několika kolizích dojížděli až na 4. nebo 5. pozici. Se 14 body byli tak klasifikováni jako 9. a museli nastoupit do finále „B“.

A Kuncovi se nedařilo ani na začátku finále „B“. Nevyšel mu start, který je jinak jeho velkou předností. Po startu ztratil lyžaře a do boje o 2 postupová místa vyrážel na trať na beznadějné 11. pozici. Perfektní start se naopak povedl populárnímu Janu Zářeckému s lyžařem Ivanem Morávkem. A když ještě jeden z jezdců za nimi upadl v poslední zatáčce před cílem 1. okruhu a zpomalil tím další jezdce, Zářecký si vytvořil obrovský náskok. Během 10 kol neudělal žádnou chybu a radoval se tak z vítězství. Na 2. pozici jezdili dlouho Rous s Vykoukalem. Pak se přes ně dostali na 3 kola Lux s Glonkem, kteří se tak mohli poprvé dostat do finále „A“.

Ale poslední kola byla ve znamení obrovského náporu Pavla Kunce. Dlouho se zdálo, že Kunc se ze zadních pozic nedokáže dostat dopředu a že ani nezíská nějaké body. Ještě v 8. kole byl na 5. pozici. Ale v předposledním kole dokázal s lyžařem Prossem něco, co nikdo ze 700 přihlížejících diváků nečekal. Během kola dokázali předjet své 3 soupeře a dostali se na 2. postupovou pozici, kterou si pak s přehledem udrželi až do cíle.

Start hlavního finále se vůbec nepovedl favorizovaným jezdcům. Po kolizi odjeli s velkou ztrátou Sládek s Čížkem, Kunc s Prossem i Skalka s Dolečkem. Naopak v dobrých výkonech pokračovali nenápadní jezdci Mňuk s Langrem. Ti se usadili na 1. pozici sledováni Mendíkem s Bergerem. Až do poloviny závode se zdálo, že Mňuk s Langrem vedoucí pozici udrží a rozšíří seznam jezdců, kteří vyhráli závod MČR. Ale v 6. kole výborně jedoucí Mencák s Bergerem využili jezdecké chyby vedoucích jezdců a dostali se do čela. Závod dokázali vyhrát a stali se tak letos prvními jezdci, kteří vyhráli 2 závody. Na stupně vítězů se dostali i vítězové z Klášterce Marek s Navrátilem.

S místy na zadních pozicích se nemínili smířit Kunc ani Sládek. Oba jezdci ukázali přítomným divákům své jezdecké umění a dokázali se probít jezdeckým polem na 5. a 6. pozici. Po závodě se změnilo pořadí ve vedení seriálu. Na čelo se dostali Marek s Navrátilem se 75 body. O pouhý 1 bod mají méně Kunc s Prossem. Na 3. pozici se dostali bratři Šrolerové s 69 body.


Pořadí závodu v Letohradě:
1. Jiří Mencák – Jonáš Berger, X- Sports Racing Team, Honda, 11:12,19
2. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto, Yamaha, 11:13,68
3. Vítězslav Marek – Jakub Navrátil, Cerman Racing Team, KTM, 11:15,30
4. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, Sidemotokrosklub Klášterec, Yamaha, 11:19,85
5. Pavel Kunc – Roman Pross, Orion Racing Team Litomyšl, Honda, 11:27,60
6. Josef Sládek – Petr Čížek, Dukla Racing, Honda, 11:31,94

Josef V a š í č e k
7.2.2010


..........................................................................................................................................

 

Tisková informace o MČR v motoskijöringu – Litomyšl 7.2.2010


O den později se jel v Litomyšli, sídle hlavního sponzora seriálu MČR v motoskijöringu, 6. závod „Orion – Shiva KTM Cup 2010“. Místní pořadatelé byli již několikrát zařazeni do kalendáře MČR, ale počasí jim nedovolilo závody uspořádat. Motoskijöring se jel na známé „Primátorské hrázi“, která byla v minulosti dějištěm různých motoristických akcí. Mimo jiné zde Petr Kuchař poprvé skočil salto na motocyklu vzad, tzv. back flip. Organizátoři připravili kratší zajímavou trať s délkou 1 okruhu kolem 520 metrů.



Na rozdíl od sobotního závodu v Letohradě, kdy byla obleva, v Litomyšli opět bylo typické zimní mrazivé počasí. Po celý den se teplota pohybovala pod nulou. Trať tak byla hlavně pro motocyklisty velice obtížná a kluzká. Naopak byla velice atraktivní pro diváky, protože byla krátká, přehledná a docházelo k častému předjíždění i k drobným kolizím.

Opět k závodu nastoupilo 23 dvojic. Vzhledem k délce 1 okruhu se jely kvalifikace na 10 kol a finálové jízdy na kol 20. Většina kvalifikačních jízd byla zajímavá. Na trati se trápili i někteří favorité, jako Kunc, Mencák i Sládek. Jen díky vítězství v poslední své rozjížďce postoupil přímo do finále Pavel Kunc. Naopak velmi se dařilo vedoucím jezdcům seriálu Markovi s Navrátilem. Ti vyhráli všechny své jízdy a tím i kvalifikaci. Byli snad jediní, kteří absolvovali všechny jízdy bez kolizí. Možná trochu překvapivě byli za nimi Mohaupt se Sejkem, kteří jezdili také velice dobře. Určitě milým překvapením byl přímý postup nováčků seriálu Kubíčka s Hovadem z 6. pozice.

O šance na postup přišli ve 3. sérii Skalka s Břízou, kteří museli pro zranění kolena Tomáše Břízy odstoupit z dalších jízd. Pro ně to byla škoda, protože měli závod dobře rozjetý po 4. a 2. místě. Do finále „B“ museli vítězové předchozího závodu v Letohradě Mencák s Bergerem, protože byli v kvalifikaci na 10. pozici.

Finále „B vedli dlouho Hock se Sabotou, kterým přímý postup do finále „A“ unikl jen díky menšímu počtu dobrých umístění. Za nimi se drželi Mencák s Bergerem. Ti nakonec B finále vyhráli, když Hock se Sabotou nakonec dojeli až na 5. pozici. Postup si vybojovali i Jan Zářecký s Ivanem Morávkem. Na 3. pozici, která znamenala celkové 11. místo a tím i 5 mistrovských bodů, skončili překvapivě další nováčci seriálu Benda se Sovou, kteří jeli teprve 3. mistrovský motoskijöring.



Nejlepších 10 dvojic nastoupilo na start finálové jízdy. Nejlépe odstartovali Kunc s Prossem. Prvních 7 kol vedli a zvyšovali svůj náskok před Markem s Navrátilem a Mňukem s Langrem. Naopak startovací procedura se vůbec nepovedla loňským mistrům Sládkovi s Čížkem i bratrům Šrolerům. Zatímco Sládek dokázal po kolizi odjet poměrně brzy a neztratil příliš kontakt s dalšími jezdci, Šrolerové vyjeli v době, kdy měli ztrátu skoro celého 1 okruhu. Drama začalo v 8. kole. Kunc měl pád a dostal se přes něho Marek. Velký závod jeli Sládek s Čížkem, kteří se neustále posouvali v pořadí. Dokázali se po vynikající jízdě dotáhnout až na vedoucí dvojici, ale zaútočit na ně už jim čas nedovolil. I tak zajeli velký závod a dokázali, že to s obhajobou mistrovského titulu stále myslí vážně. Na stupně vítězů se nakonec dokázali postavit i Mencák s Bergerem. Dlouho vedoucí Kunc s Prossem nakonec skončili v cíli na 5. pozici.

Na čele tabulky se začíná líbit Markovi s Navrátilem, kteří mají 75 bodů. O 10 bodů méně mají Kunc s Prossem. Na 3. pozici se dostali Sládek s Čížkem, kteří získali zatím 84 bodů. Následující víkend ukáže, zda se tabulka změní. Závody zavítají po čtyřleté odmlce na Severní Moravu do Rýmařova a Horního Města.


Pořadí závodu v Litomyšli:
1. Vítězslav Marek – Jakub Navrátil, Cerman Racing Team, KTM, 14:47,60
2. Josef Sládek – Petr Čížek, Dukla Racing, Honda, 14:50,85
3. Jiří Mencák – Jonáš Berger, X- Sports Racing Team, Honda, 14:58,64
4. Josef Švorc – Lukáš Mareš, AMK v AČR Dobřany v Orl. horách, KTM, 15:11,10
5. Pavel Kunc – Roman Pross, Orion Racing Team Litomyšl, Honda, 15:18,71
6. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto, Yamaha, 15:25,73

Josef V a š í č e k
7.2.2010
 
 

 Zdroj:GT MOTOCROSS