Tisková zpráva k závodu seriálu Buksa / Ados motokros 2017, který se pojede v Petrovicích dne 16.7.2017

11.07.2017 18:34


Tisková zpráva:

MM ČR Motokros: Náročné Petrovice o víkendu
Seriál mistrovství republiky Buksa/Ados Motokros 2017 MM ČR se svým pátým závodem přesune na jednu z tratí, kde se bude lámat chleba. Petrovická trať je technicky náročná a pohořelo zde již mnoho favoritů. Například několik sezón zpět zde Sulivan Jaulin přišel o mistrovský titul, když si při pádu poranil ruku.



MX1: Bez Romančíka
První polovina sezóny je již minulostí a ve třídě MX1 jsme již od prvního závodu v Lokti nepoznali jiného celkového vítěze, než Martina Michka (Buksa/Ados KTM Team). Michek pochybil pouze ve třech rozjížďkách, když ho naposledy v Opatově dokázal předjet Filip Neugebauer (Osička MX Team). Neugebauer s ním svedl nádherný souboj a dokázal se Michkovi po předjetí i vzdálit. Neugebauer však nestartuje na všech domácích závodech a tak nemůže do celkového pořadí promluvit. Promluvit do něj však může Jaromír Romančík (JD 191 KTM Racing Team), který na zahraničních závodech dokáže být i rychlejší než Michek. Romančík měl v Opatově velké štěstí, když po startu upadl a přes záda mu přejel Martin Finěk (Hulho Motocross Team). Romančík naštěstí vyvázl bez zranění, ale bohužel ho v Petrovicích neuvidíme díky povinnostem v německém šampionátu ADAC.
Při chuti a v dobré formě je stálice Petr Bartoš (Orion Racing Team). Ve 37 letech vynechal pódiové umístění pouze na závodech v Dalečíně, jinak je na „bedně“ pravidelně. V Petrovicích se mu daří a vždy si dokáže na rozbité trati najít dobrou stopu a soupeřům pěkně zatopit. Bartoš je v průběžném pořadí na třetím místě.
 


MX2: Sedm bodů k dobru
Přesně tolik bodů má náskok Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team) před svým týmovým kolegou Sulivanem Jaulinem. Jejich boj je velmi intenzivní, protože z minulého závodu v Opatově si oba odváželi stejný počet bodů. Jediným závodem, kdy dokázal Jaulin - Szvobodu bodově dotáhnout byl Dalečín. Po pádu Martina Krče (SZA Stav Racing Team) na německém šampionátu jim zatím nikdo ze soupeřů nedokázal sekundovat. Na třetí místo průběžného pořadí se posunul Richard Šikyňa (JD 191 KTM Racing Team) a nejlepším z Čechů je aktuálně Patrik Liška (HT Group Racing Team). V Opatově dal o sobě hodně vědět i Jonáš Nedvěd (Orion Racing team), který velmi napínavým způsobem získal třetí místo v první jízdě.
 
Ženy: Nadále bez Pappenmeier
Minulý závod třídy Žen zpestřila jezdkyně mistrovství světa Larissa Pappenmeier (Orion Racing Team), která skvěle sekundovala německé lídryni šampionátu Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Racing). Laier bude mít v Petrovicích méně práce, jelikož Pappenmeier již startovat nebude. O další pódiová umístění bude mít zájem hned trojice našich motokrosařek Barbora Laňková (Action Racing Team), Lucie Simonová (Inter Cars MoToman Team) a Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team). Tyto tři si závod, co závod mění pořadí podle toho, které trať sedne lépe.
 
Veteráni: Žerava kontroluje šampionát
Martin Žerava (Team MAX2) má otěže třídy Veterán pevně pod kontrolou. Na chvíli sice v Opatově dal naději Michalu Kadlečkovi (KRTZ), ale v zápětí mu jí zase vzal. První dvě místa mají sázkový kurz velmi nízký a především se bojuje o místo třetí. Tam se nejlépe zatím daří Ivanu Černému (Orion Racing Team).
 
Závody začínají v 11:45 jízdou Žen. Časový harmonogram zde:
https://ceskymotokros.cz/casovy-harmonogram.html
 
Vstupné je 150 Kč.

GPS trati: 49° 54' 21.144"N
  18° 34' 8.736"E

V průběhu víkendu můžete sledovat video rozhovory zde:
https://www.youtube.com/user/maxmann78
 
Týmové reporty
Buksa/Ados KTM Team
Petrovice u Karviné jsou pro tým domácím závodem a jezdci by se chtěli před domácím publikem představit minimálně tak dobře, jako doposud, kdy dokázali vyhrát na všech letošních podnicích. Martin Michek měl v Opatově několik krásných soubojů, a nakonec slavil čtvrté vítězství v řadě. „Loni jsem v Petrovicích skončil třetí, ale letos chci bojovat o vítězství. Vyhrát popáté v řadě za sebou by bylo parádní,“ říká Michek před závodem. Stejné úmysly mají i oba jezdci třídy MX2, přičemž za delší konec provazu nyní tahá loňský petrovický vítěz Bence Szvoboda. Sulivan Jaulin mu ale opět bude v patách. Ve třídě Ženy nebude chybět Steffi Laier, která před závodem uvedla: „Po krásných závodech v Opatově se do Petrovic moc těším a chtěla bych pro tým vyjet další vítězství!“
 


Orion Racing Team
Velmi úspěšnou první polovinu sezóny uzavřel tým pod vedením Petra Kováře, který před petrovickým závodem řekl: „Do Petrovic se velmi těšíme. Technická trať je velmi náročná a Petr Bartoš (MX1) má skvělou formu a velmi se těší, že i v Petrovicích by mohl předvést opět vynikající jízdu. Celý tým se připravoval na MM SR ve Sverepci, kromě Jonáše Nedvěda (MX2), který jel vylepšit svoji průběžnou 5. pozici na mistrovství Evropy EMX Open.“
V Petrovicích už neuvidíme Larissu Pappenmeier (DE, Ženy), která má povinnosti v německém šampionátu. A neuvidíme ani zraněnou Janu Antošovou. Ve veteránech bude svoji třetí pozici hlídat Ivan Černý.
 
Team MAX2
Jezdci týmu MAX2 se mezi závody věnovali především tréninku a potřebnému relaxu. Veterán Martin Žerava, který se s chutí prožene také na BMX kole, letos neztratil ani bod a jak sám říká: „Michal Kadleček postupně zrychluje a uvidíme, s čím přijede do Petrovic. Na závody se těším a doufám, že se pěkně svezu a zazávodím si!“ Chybět nebudou ani jezdci třídy MX1 Rudolf Weschta, David Kosmák a Milan Rožec. V ženách Niki Hošková (Ženy), která už v Opatově ukázala, že se začíná vracet do formy.
 
GT2 Motorsport
Tomáš Šimko má skvěle rozjeté hned dva šampionáty, v českém je aktuálně na 4. pozici, přičemž v Opatově letos poprvé okusil pódium a domácí slovenský šampionát dokonce vede. Týden před Petrovicemi vyjel třetí pozici na závodě ve Sverepci a tak by měl být skvěle připravený bojovat o další pódium. S ambicemi na umístění v TOP10 pojede do Petrovic zástupce veteránské kategorie Josef Kudláček, který si po Opatově hodlá spravit chuť.
 
BV Racing
Michal Votroubek (MX1) prozatím drží celkové 10. místo průběžného hodnocení MM ČR i přes to, že v Opatově se mu díky bolestem zad příliš nedařilo. Je nejvýše postaveným jezdcem týmu ve třídě MX1. Na čtrnáctém místě je pak František Smola (MX1) a příčku za ním Michal Bárta. Manažer týmu Dušan Tichý je ve své třídě Veterán na 7. místě.
 
 HT Group Racing Team
Ve třídě MX1 se týmu opatovský závod příliš nevydařil. Václav Kovář dojel první jízdu na sedmém místě a druhý závod nedojel. Marek Sukup v první jízdě po strkanici na startu vyrážel ze zadních míst a dojel na 8. místě. Ve druhé jízdě na devátém. Sukup je průběžně na pátém místě a Kovář na sedmém.
V MX2 se Patriku Liškovi také nedařilo, tolik co v úvodu sezóny: „Průběžně jsem se posunul na celkové čtvrté místo, ale po nevydařené první jízdě je co napravovat a pokusím se dostat zpět na pódium,“ říká Liška.
Vidět byla naopak Tereza Hromková (Ženy), která na chvíli koukla i do TOP3. Celkově v Opatově skončila na 5. místě a to si i drží v průběžném pořadí.
 
Hulho Motocross Racing Team
Martin Finěk (MX1) pokračuje ve své smolné sezóně, když mu pod kola v první Opatovské jízdě skočil Jaromír Romančík. Finěk upadl a dohánět ztrátu bylo velmi obtížné. Celkové 7. místo je slušný výsledek. V průběžném hodnocení je 11. Ladislav Červenka (MX1) měl v Opatově větší smůlu, když si po pádu na startu druhé jízdy vyhodil rameno: Aktuálně nevím, jak dlouho budu mít pauzu, ale takový je sport,“ říká Červenka.
 


Inter Cars MoToman Team
Lucie Simonová (Ženy) prožila dva těžké závody za sebou. V Opatově se jí nedařilo a z toho plynuly nepříjemné pády, při kterých utrpěla i otřes mozku. V průběžném pořadí je však na třetím místě. Michal Buchta (Veterán) by již potřeboval vystoupit na pódium, ke kterému byl v Opatově už blízko. Celkově drží čtvrtou pozici. Naopak velmi se dařilo Denisi Polášovi (MX2), který byl třetí v kvalifikaci a ze závodu si odnesl dvě šestá místa a drží desátou příčku celkově. „Trať se mi velmi líbila. Už od rána mi vyhovovala a s kvalifikací jsem byl nadmíru spokojený. První jízdu jsem docela dobře odstartoval a po několika soubojích jsem dojel na šestém místě. Druhá jízda mě trochu mrzí. Několik kol do cíle mě předjel Špičák, když jsem trochu zvolnil. I tak jsem se závody velmi spokojený,“ říká Poláš. V dobré formě se vrátil i Márk Szöke (MX1), který v první jízdě okousával pátou pozici, ale nakonec dojel na desátém místě. Ve druhé jízdě prorazil kolo, stejně jako jeho týmový kolega Jakub Hruška.
 
JD 191 KTM Racing Team
Tým Jiřího Jankovského má své závazky i na německém mistrovství ADAC a při termínové kolizi na startu neuvidíme Jaromíra Romančíka (MX1), Petra Poláka (MX2) a Richarda Šikyňu (MX2). Což velmi zjednodušuje situaci jejich soupeřům, především v MX1 je situace poněkud jednostranná. Na startu se představí Tomek Wysocki (MX1), který je průběžně na 8. pozici. V MX2 uvidíme Martina Vondráška a Sebastiana Tökölyho.
   
KRTZ
Pro Milana Špičáka (MX2) byl Opatov druhým závodem po zranění. I přes ranní pády dokázal na těžké trati zajet celkové sedmé místo. Díky vynechaným závodům je na 11. místě průběžně. Michalu Kadlečkovi (Veterán) se opět dařilo a na chvíli se dokázal dostat i na první místo před Martina Žeravu. Kadleček si odvezl druhé místo a druhý je i průběžně.
 


Yamaha Čepelák Racing Team
Nejlépe se sezóna daří Dušanu Drdajovi (MX2). Ten si z Opatova odvezl krásné čtvrté místo a kromě toho i nadále vede juniorské mistrovství republiky. Tomáš Boček (MX2) měl v Opatově pády a odvezl si 26. místo a druhou jízdu nedokončil. Marek Pospíšil (MX1) měl v první jízdě již body na dosah a dovezl si 21. místo a ve druhé jízdě 26. místo. Jeho první body na něj letos ještě čekají. Kristýna Vítková (Ženy) v první jízdě absolutně deklasovala její české soupeřky a dojela na třetím místě za vítěznými Němkami. Ve druhé jízdě si po dvou pádech dojela pro sedmé místo. V MM ČR drží čtvrtou příčku o dva body za třetí Simonovou.
 
Motosport Chýnov
Manažer týmu Evžen Zadražil před závodem uvedl: „Z našich týmových jezdců se na posledním závodě v Opatově nejlépe dařilo Rakušanovi Georgu Hammerlovi, když byl celkově třetí ve třídě Veterán. Společně s Danielem Dopplerem by opět měli útočit na pódiová umístění, na startu nebude chybět ani Zdeněk Svoboda. Ve třídě Ženy podává po celou sezónu stabilní výsledky Rumunka Stefania Bancila, dále Rakušanky Elena Kapsamer, Julia Schrenk a Sarah Schnelzer, z tuzemských závodnic pak Daniela Krejčová. Ve třídě MX1 se v Petrovicích představí náš mladý pilot Jiří Pach, který se poslední dobou úspěšně prosazuje i v závodech enduro.“
 


10 otázek pro: Barboru Laňkovou
Báro, ženský motokros je poslední léta na vzestupu právě i díky tobě. Jak dlouho už vlastně závodíš a kdo tě k tomu přivedl?
K motorkám mě přivedl hlavně taťka. Když mi byly tři roky, vyrobil mi malého minibika s motorem z babety a později mi předělal pionýra na krosku. Přímo motokrosu se věnuji až od 11 let. Letos jsem tedy začala svou 16. sezónu.
 
Jsi známá tím, že máš velkou fyzičku a skoro každý víkend jsi na závodech. Co je základem tvého tréninku?
Snažím se dobře fyzicky připravit hlavně přes zimu. Na motorce sice moc nejezdím, ale nahrazuji to hodně běháním a cvičením.  Když začne sezóna nejlepším tréninkem je pro mě závod – proto objíždím i krajské přebory, kde závodím s klukama a často startuji třeba i ve dvou kategoriích. To je pro mě ta nejlepší fyzická příprava.
 
Liší se nějak tvoje příprava od té, co mají kluci?
Myslím si, že příprava je asi podobná. Rozdíl vidím pouze v tom, že nenavštěvuju tolik posilovnu, ale víc se věnuju cvikům na dynamiku a vytrvalost.
 
Sám jsem s tebou jednou závodil a vím, že předjet tě není jednoduché. Jak se k tobě chovají kluci na trati? Jsou drsnější holky, nebo kluci?
Obecně to asi nedokážu říct, je to hodně individuální. Samozřejmě kluky to hodně štve a na trati mi nedarují ani metr. Ale mezi holkama to není o nic jednodušší, občas dojde i na tvrdé souboje.
 
Již několik sezón sledujeme tvoje krásné souboje se soupeřkami, na který závod vzpomínáš nejraději?
Ráda vzpomínám na celou loňskou sezonu, která pro mě byla naprosto parádní. Ale pokud mám zmínit jen jeden závod, tak asi loňský Pacov. V první jízdě jsem sice prorazila přední kolo a dojela na 2.místě, ale v druhé jízdě to byly super souboje a podařilo se mi zvítězit.
 
Co pro tebe bylo ze začátku jako holku nejtěžší?
Nejtěžší bylo to, že v té době moc holek nejezdilo. Takže jsem se musela prosadit v nabité konkurenci mezi kluky v kategorii 85ccm a následně 125ccm. Na druhou stranu si myslím, že právě tohle závodění mi dalo strašně moc a dodnes mám závody s kluky ráda.
 
Umíš si na motorce i něco opravit sama, nebo tě k tomu táta radši nepouští?
Na motorce zvládám jen drobnosti, jinak nechávám vše kompletně na taťkovi.
 


Co děláš, když nejezdíš motokros?
Mimo motokros moc času nemám. Navíc chodím do práce, takže někdy je docela náročné to vše skloubit dohromady. Když už ale volno mám, ráda poslouchám hudbu, fotím a relaxuju na chatě.
 
Kdybys nebyla motokrosařkou, jaký sport bys chtěla dělat?
To si ani nedokážu představit, ale nejspíš bych volila opět nějaký individuální sport, třeba downhill.
 
Na závěr nám pověz jak si spokojená s letošní sezónou, a co říkáš na konkurenční Steffi Laier?
Zatím jsem s letošními výsledky spokojena. Průběžně jsem na 2.místě právě za Steffi, která je ale výkonnostně úplně jinde. To, že s námi startuje určitě zvyšuje úroveň MM ČR a pokud se mi letos podaří dokončit sezónu na druhém místě, budu to brát jako „obhájení loňského titulu“.
 
Autor: Petr Záruba
Foto: Radek Lavička