Tisková zpráva k závodu seriálu Buksa / Ados motokros 2017, který se pojede ve Vranově u Brna dne 17.9. 2017

12.09.2017 21:15

Tisková zpráva:

MM ČR motokros: Poslední body ve Vranově
Neděle 17. září bude patřit poslednímu závodu seriálu Buksa/Ados motokros 2017 MM ČR ve Vranově u Brna. Po nezvykle dlouhé sezóně známe již předčasně jména mistrů republiky ve třech třídách a zbývá doplnit poslední jméno. Ve Vranově se však bude velmi tvrdě bojovat o zbylá pódia, kde je situace po sedmi odjetých závodech velmi těsná.
 


MX1: Šimko, nebo Bartoš?
O převaze Martina Michka (Buksa/Ados KTM Team) není pochyb. Zvítězil v šesti závodech ze sedmi odjetých a zajistil si titul mistra republiky. Ve Vranově se ale bude dít mnohem víc. Budeme moci sledovat souboj mezi Petrem Bartošem (Orion Racing Team) a Tomášem Šimkem (GT2 Motorsport) o titul vicemistra. Navrch má zatím Šimko, který je o jeden bod druhý. Šimko má zajisté navrch i rychlostí, ale Bartoš vše dohání stabilními výsledky. V posledních závodech se Bartošovi podařilo dojet před Šimkem jen jednou, ale podle jeho slov bude spokojený s jakýmkoli pódiovým umístěním a tak si bude hlídat i čtvrtého Rudolfa Weschtu (Team MAX2), který je 33 bodů za Bartošem. Těšit se můžeme i na Filipa Neugebauera (Osička MX Team).


 
MX2: Boj o třetí místo
Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team) si na minulém závodě také zajistil svůj první titul mistra republiky a jisté je i druhé místo Sulivana Jaulina (Buksa/Ados KTM Team). Napjatá situace je o poslední pódiové umístění. Mezi Dušanem Drdajem (Yamaha Čepelák Racing Team), Richardem Šikyňou (JD191 KTM Racing Team) a Patrikem Liškou (HT Group Racing Team) je rozdíl pouhých dvou bodů. Z této trojice má stabilně nejlepší výsledky Šikyňa, ale díky jednomu vynechanému závodu je až na čtvrtém místě. Liška naopak okupoval pódium v první polovině sezóny a v závěru se mu nedaří dobré starty. Z toho těží Drdaj, který jen těsně obstřeloval pódium a závod co závod pravidelně boduje. Do souboje se zapojí už i Martin Krč (SZA Stav Racing Team), který je zotavený po zranění ramene: Rameno zatím drží a na motorce mě neomezuje. Musím však dávat pozor abych na něj neupadl, takže ve Vranově pojedu s rozvahou,“ říká Krč.
 


Ženy: I druhé místo je vítězství
České závodnice to měly letos velmi náročné. Němka Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team), byla naprosto dominantní a právem je mistryní republiky. České závodnice vždy doplňovaly pódium a druhé místo vlastně bylo vítězství. K celkovému druhému místu má nejlépe nakročena Barbora Laňková (Action Racing Team) s náskokem 12 bodů před Lucií Simonovou (Inter Cars MoToman Team). Simonová si však bude hlídat Kristýnu Vítkovou (Yamaha Čepelák Racing Team), která je 8 bodů za ní.
 


Veteráni: Žerava mistrem světa!
Martin Žerava (Team MAX2) si před posledním závodem odskočil na mistrovství světa Veteránů v hlubokém písku okruhu v Assenu. Zde po několika letech, kdy obstřeloval první místo se tentokrát zadařilo a po výhře v první jízdě, třetím místě v druhé jízdě, se stal mistrem světa. Titul mistra ČR mu letos ještě chybí a ve Vranově musí získat 8 bodů. Komplikovat mu to bude Michal Kadleček (KRTZ), i když pro Žeravu bude zisk osmi bodů bezproblémový. Boj bude o třetí místo, kde je rozestup mezi Ivanem černým (Orion Racing Team) a Georgem Hammerlem (Motosport Chýnov) pouhé 4 body.
 
GPS trati:
49° 18' 56.98"N
16° 36' 25.95"E
Vstupné je 150Kč
Časový harmonogram zde:
https://ceskymotokros.cz/ch-jezdci/22-divaci/%C4%8Dasov%C3%BD-harmonogram/339-casovy-harmonogram-2016-mx1.html
 
Týmové reporty
Buksa/Ados KTM Team
Zatím nejúspěšnějším týmem je Buksa/Ados KTM Team, který získal všechny tři tituly. Martin Michek opět potvrdil, že je nejlepším jezdcem na českých tratích a získal čtvrtý titul mistra třídy MX1 v řadě. Pro Benceho Szvobodu je to naopak první titul ve třídě MX2 a nebýt zranění Sulivana Jaulina, mohli jsme vidět napínavé finále právě na posledním závodě. To ve třídě Ženy byla jasnou favoritkou Steffi Laier, která se dle očekávání stala mistryní. Do Vranova si tak jezdci jedou závody především užít a oslavit úspěšnou sezónu spolu s fanoušky, pro které je připravené malé překvapení v Buksa/Ados KTM depu.
 
Orion Racing Team
Tým pod vedením manažera Petra Kováře má ve Vranově o co bojovat. „Do Vranova jedeme zabojovat o stříbrnou medaili v MX1, kde Petr Bartoš ztrácí pouze jeden bod. Petr se připravoval na závodě MM SR s kvalitní konkurencí. Jonáš Nedvěd by v MX2, chtěl navázat na úspěch ze Stříbra (3. místo) a pro lepší jezdeckou přípravu absolvoval závod MM SR na dvoutaktní KTM 150. Stejně tak se doma objeví i Jana Antošová ve třídě Žen. Ivan Černý novopečený mistr Slovenska se pokusí udržet bronzovou příčku ve Veteránech,“ říká Petr Kovář. S týmem se budete moci setkat i na autogramiádě, kde bude možnost zakoupení týmových předmětů k výročí 20 let existence týmu.
 
Team MAX2
Pro brněnský tým MAX2 je Vranov domácím podnikem a nejvíce sledovaným jezdcem bude taktéž domácí pilot Martin Žerava, kterému chybí jen 8 bodů k zisku titulu ve třídě Veterán. Martin se navíc týden před Vranovem zúčastnil jednorázového závodu MS veteránů v holandském Assenu, kde na těžkém písku získal titul mistra světa. Dalším jezdcem, od kterého se dají čekat boje o přední příčku, bude Rudolf Weschta (MX1), který aktuálně drží čtvrtou průběžnou pozici. Samozřejmě se představí i další jezdci, jako třeba David Kosmák a Milan Rožec (oba MX1), Jiří Matějec (MX2), novopečený juniorský mistr republiky nebo Nikola Hošková (Ženy).



GT2 Motorsport
Čerstvý mistr Slovenska MX OPEN Tomáš Šimko (MX1) svede ve Vranově souboj o celkové druhé místo s Petrem Bartošem. Tomáš nyní vede o pouhý bod a ve Vranově tak nesmí zaváhat! Předešlé závody ale ukázaly, že tvrdý povrch svědčí Tomášovi více než Petrovi, takže by mu vranovská trať měla hrát do karet. To samé se dá říct i o Josefu Kudláčkovi (Veterán) a Martinu Trávníčkovi (MX2), kteří Vranov znají velice dobře a měli by předvést solidní výkon.
 
BV Racing
Do Vranova dorazí tým v kompletní sestavě, kde v MX1 nebude chybět František Smola, Michal Bárta, který se po pauze minulý závod vrátil na trať a umístil se na solidním 10. místě a Michal Votroubek. Ten měl ve Stříbře smůlu, kdy po kontaktu se soupeřem jízdu díky technické poruše nedojel. Udržet páté místo ve třídě Veterán bude chtít i Dušan Tichý, kterému na záda dýchá rychlý Rakušan Doppler.
 
HT Group Racing Team
Před domácím závodem tým trochu zariskoval a uvolnil Patrika Lišku (MX2) na závod enduro Šestidenní ve Francii. ISDE byla moje premiéra a bylo to skvělých 14 dní ve Francii. Trochu jsem si odpočinul fyzicky a hlavně i psychicky. Jen mě mrzí, že motorku jsem viděl prvně až ve Francii a vůbec jsem si s ní nerozuměl, což bylo znát na časech v RZtách. Nicméně nyní se plně soustředím na Vranov, kde je to hodně otevřené a bude se bojovat do posledního kola druhé jízdy. Já se na to těším a doufám, že nerozhodne nějaká technická závada, nebo pád jednoho z nás,“ říká Patrik Liška (MX2), který bojuje o třetí příčku v MM ČR. Mezi závody se dařilo i Markovi Sukupovi (MX1), který je vicemistr Slovenska a příčku za ním skončil Václav Kovář (MX1). I na MM ČR se Sukupovi daří lépe – je na šestém místě, Kovář na osmém. V Ženách se představí Tereza Hromková, která je průběžně na pátém místě.
 
Hulho Motocross Racing Team
Tým letos provází série zranění. Ve Stříbře měl Martin Finěk (MX1) pád, který skončil ošklivě vykloubeným ramenem a na startu ho neuvidíme. Ladislav Červenka (MX1) se po zranění vrátil zpět na závody, ale po tvrdém dopadu na skoku při závodě ADAC je jeho start opět nejistý. Namohl si poraněné rameno a o jeho startu rozhodnou lékaři těsně před závodem.
 
Inter Cars MoToman Team
Zlepšující se forma Denise Poláše (MX2) vyústila v titul vicemistra Slovenka, který si zajistil na závodech v Šenkvicích. Na MM ČR mu patří 7. pozice se stejným počtem bodů jako má šestý Nedvěd. V MX1 se opět představí Márk Szöke (12. místo) a Jakub Hruška (17. místo). Oba piloti mají několik vynechaných závodů a v posledních závodech se jim dařilo. Na závodní trať by se měl vrátit i Michal Buchta (Veterán), který se zotavoval ze zlomeniny lopatky. Ve Vranově bude bojovat i Lucie Simonová (Ženy), která by teoreticky mohla dosáhnout i na druhé místo.
 
JD 191 KTM Racing Team
Jaromír Romančík (MX1) bude na závodech chybět. Ze závodů ADAC si odvezl vykloubenou ruku, kterou mu doktoři zafixovali na několik týdnů do sádry. Pokud Romančík bude schopný závodu, pojede plnit týmové povinnosti na mistrovství světa do Francie. Ve Vranově bude startovat početné zastoupení třídy MX2 – Richard Šikyňa a Martin Vondrášek a v MX1 Tomek Wysocki.
 
KRTZ
Milan Špičák (MX2) má sezónu nahoru a dolu. Po zotavení zranění z vloženého závodu se v Petrovicích dostal zpět na pódium a v Kaplici ho zastavily technické problémy. Ve Stříbře ho potkal pád a v součtu to pro Špičáka nevypadá lépe jak na 8. místo průběžně. Lépe se daří Michalu Kadlečkovi (Veterán), který má jistou druhou příčku.
 


Yamaha Čepelák Racing Team
Tým minulý víkend oslavil titul mistra republiky juniorů – Dušana Drdaje (MX2). Ten však bude mít ve Vranově hodně práce, aby byl schopen udržel i třetí příčku i v seniorském šampionátu. Pro Drdaje by to bylo nejlepším výsledkem jeho kariéry na MM ČR. V MX2 nebude startovat Tomáš Boček, který se zranil. Marek Pospíšil (MX1) již sbírá pravidelně body a v tomto trendu by chtěl pokračovat i ve Vranově. Kristýna Vítková (Ženy) se popere o pódiové umístění, které se jí trochu vzdálilo minulým závodem ve Stříbře, kde hodně chybovala.
 
Motosport Chýnov
Evžen Zadražil, manažer týmu před závodem uvedl: „Ve třídě MX1 se po dvouměsíčním zranění objeví Jiří Pach. Po pauze už stihl vyhrát střediskový závod a určitě by chtěl ve Vranově vybojovat další mistrovské body. Ve třídě Veterán sázíme hlavně na Rakušana Georga Hammerla, který je průběžně čtvrtý a jeho jasným cílem je dostat se do celkového TOP3.  Mezi nejlepší pětku by se chtěl vrátit i další Rakušan Daniel Doppler, závodu se dále zúčastní Zdeněk Svoboda, Markus Berger a Mario Martinz. Ve třídě Ženy se představí naše čtyři zahraniční závodnice - Stefania Bancila, Elena Kapsamer, Sarah Schnelzer a Julia Schrenk, které pravidelně bodují ve všech závodech MM ČR.“
 


10 otázek pro: Petra Bartoše
Petře, aktuálně jsi na třetím místě v průběžném hodnocení. Pomýšlel jsi před sezónou nad takovým průběhem?
Před sezónou jsem doufal v TOP5. A říkal jsem si, že kdybych někdy vystoupil na podium, bylo by to skvělé, což se povedlo.
 
Co se letos změnilo, že opět stíháš mnohem mladším závodníkům na čele?
Dělám vše pořád stejně, u mě žádná změna nenastala.
 
Co tě motivuje k tomu, abys každou sezónu do toho šel opět na plno? Vnímáš motokros jako svoji práci?
Již to beru jako moje zaměstnání a moje motivace je jasná. Stát na pódium je nádherná věc a pro mě je to odměna za to, za čím jdu.
 
Za ty roky závodění máš určitě vypilovaný způsob tréninku, děláš kromě běžných aktivit jako běh apod. i něco speciálního, například balanční cviky apod.?
Za ty léta už vím, co potřebuji. V sezóně je to už více méně jen a jen motorka. Ale z jara jsou tréninky tvrdý a bolavý. Vzhledem k tomu, že jsem měl dříve velmi ošklivě zlomenou nohu, tak ta mi běh nedovolí. Místo toho mám rád kolo, hokej, bazén.
 


Jaký typ tratí máš nejradši?
Mám rád tratě, kde je hodně skoků. Ty si užívám nejvíc.
 
Jaká trať patří mezi tvoje neoblíbenější?
Určitě Benátky nad Jizerou, tam rád trénuji a je to i moje oblíbená trať.
 
Měl jsi někdy za tvoji kariéru nenucenou přestávku? Kdy třeba nebylo angažmá, nebo finance a musel si sedět doma?
Za moji kariéru jsem měl hodně pádů a zranění. Ale byla i ta doba, kdy jsem nevěděl, jestli vůbec budu moc pokračovat v závodění. To byla právě ta otevřená zlomenina holenní kosti. 8 měsíců jsem nemohl jezdit a byl jsem bez angažmá. Naštěstí jsem pak našel tým a mohl pomalu začít znovu. A co se týče peněz, to je stále dokola. Musím si přivydělávat i jinak, abych uživil rodinu a zároveň mohl naplno dělat motokros.
 
Co se ti na motokrosu líbí nejvíc a proč bys motokros doporučil ostatním sportovcům?
Motokros někdy sice bolí, ale miluju tu jízdu a pocit volnosti, co při ní prožívám. Jsou i jiný hezký sporty, ale stát na startu vedle dalších 39 motorek a snažit se být první v cíli je nádherný pocit, který nejde nahradit.
 
Naopak co se ti na motokrosu vůbec nelíbí?
Když přijedu ze závodů domu a v pondělí začnu vyndávat všechny špinavý věci a pak je mýt uklízet a vše znovu nachystat, to už se mi opravdu někdy nechce.
 
Na závěr, komu bys chtěl poděkovat?
Děkuji mému týmu Orion Racing Team, za to že mi stále věří a podporují mě v tom, co mě baví. A samozřejmě i mnoho dalším lidem, kteří mi pomáhají. Děkuji.
 


Autor: Petr Záruba
Foto: Radek Lavička, MXGP.com, 101 underground riders