Tisková zpráva z právě odjetého závodu seriálu Kůta MM ČR motokrosu, který se uskutečnil ve Stříbře dne 12.8.2018.

14.08.2018 18:36

Report Stříbro 2018: Tady se děly věci!


To byly zase závody! Konkurence byla ve Stříbře hodně silná a také se ukázalo, že i ta sebejistější věc je skutečně stoprocentní až po odmávnutí šachovnicového praporu. Kdo porazil Žeravu? A proč u stupňů vítězů MX1 tekly slzy? Čtěte, co se dělo na trati ve Stříbře.

MX1: Je rychlejší Kovář, nebo Michek?
Celý den se depem i mezi diváky ve Stříbře spekulovalo právě o tom. Kvalifikace naznačovala, že to bude Václav Kovář (HT Group Racing Team). Závod a všechno co k němu patří (starty, pády, jezdci o kolo zpět) ale ukázal jiný výsledek. I když v první jízdě to bylo hodně těsné. Navíc nesmíme zapomenout na maďarskou střelu Benceho Szvobodu(Buksa/Ados KTM Team) nebo domácího Rudu Weschtu (Hulho Motocross Team) a další. 
V první rozjížďce třídy MX1 Szvoboda všem ukázal, že nejrychlejší není ani jeden z Čechů, ale právě on, když od startu do cíle vedl a jeho soupeři nedokázali ani náhodou akceptovat jeho tempo. Kovář s Michkem se ale velmi brzy po spadnutí žebříku dostali přes Weschtu, Wysockeho a Šimka na druhé a třetí místo a až do cíle to mezi nimi bylo hodně těsné. Všichni se soustředili právě na tento souboj. Nedá se ani slovy popsat ta atmosféra, kdy při každém náznaku předjetí lidé vyskakovali ze země. Kovář byl druhý, ale chyboval a Michek šel před něj, nevydržel tam ale dlouho, Kovář div nesrazil pneumatiky lemující trať, aby se přes Martina dostal. Nakonec ale jakoby ho boje rozhodily nebo unavily a Michka nechal dojet do cíle druhého s větším odstupem. Třetí tedy Kovář, za nimi pak Tomek Wysocki (JD GUNNEX KTM Racing Team), Filip Neugebauer (Osička MX Team), Ruda WeschtaLukas Neurauter (Osička MX Team), Marek Sukup (HT Group Racing Team), Tomáš Šimko (GT2 Motorsport) a Petr Bartoš (Orion Racing Team).
Ve druhé rozjížďce ukázal znalost místní trati už na startu domácí Rudolf Weschta, který bral holeshot a chvíli za sebou vodil celé startovní pole. Za ním se vyvezl Marek Sukup, Bence Szvoboda nebo Martin Michek. Ovšem Václav Kovář, který chtěl s Michkem stále bojovat o titul, pokazil start a byl až v polovině pořadí. Stahoval během závodu, ale dotáhl to „jenom“ na sedmé místo. Měl to v silné konkurenci hodně těžké. Brzy se závod změnil v duel mezi Szvobodou a Michkem, který ho díky rychlejším časům pomaličku a nenápadně stahoval. Nakonec musel Michkovi k vítězství pomoct pád Szvobody. I když uznal, že Bence byl ve výsledku rychlejší, tak tohle je závod a Michek vyhrál ve Stříbře i celkově. A je vidět, že kluci jsou opravdu srdcaři a do závodění dávají všechno, až maďarskému jezdci ukáplo v cíli i pár slz. Třetí dojel do cíle Rakušan Lukas NeurauterRuda Weschta velmi dobré čtvrté místo, za ním Filip NeugebauerPetr Smítka (Haas Racing Team) a Václav KovářCelkově ve Stříbře: Michek, Szvoboda, Neurauter.foto radeklavicka mx mmcr srtibro 2018 2226

MX2: Titul je jasný
Je to tak! Titul ve třídě MX2 už je jistý. Francouz Sulivan Jaulin (Buksa/Ados KTM Team) to dokázal a už v předposledním závodě je díky velkému bodovému náskoku šampionem. Co se dělo v jednotlivých jízdách ve Stříbře? Holeshot třídy MX2 v první rozjížďce pro sebe urval Martin Krč (Buksa/Ados KTM Team), za ním se zařadil Roland Edelbacher (Orion Racing Team), Jakub Terešák (Motosport Klub Málkov), Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák Racing Team) a Sulivan Jaulin. Terešák si zašlápl motorku a z bojů o přední příčky vypadl. Zlomové bylo třetí kolo, kde v jeden okamžik předjel Edelbacher Krče a v zápětí oba dva předjel Jaulin, ovšem za další vteřinu Edelbacher spadl, takže pořadí bylo Jaulin, Krč, Šikyňa, Liška, Drdaj, a až potom Edelbacher. Bylo se na co dívat opravdu celou dobu. Jaulin celému poli hodně poodjel, a Šikyňa tak tlačil na Krče, až se dostal před něj na druhou pozici (zajížděl na konci závodu nejrychlejší kola), nakonec dvě kola před cílem pokořil Krče i dotahující se Edelbacher, takže pomyslné stupně vítězů byly už v první jízdě bez české účasti. Čtvrtý v cíli Krč, za ním Patrik Liška (HT Group Racing Team), DrdajPetr Polák (JD GUNNEX KTM Racing Team), Šimon Jošt (Osička MX Team), Terešák a Denis Poláš.
I přesto, že po startu druhé rozjížďky si Francouz Sulivan Jaulin velmi rychle vytvořil asi dvanáctivteřinový náskok na ostatní, jednomu jezdci to bylo jedno. Tím byl Roland Edelbacher z Rakouska, který dokázal zajíždět rychlé časy, Jaulina dotáhl a druhou rozjížďku vyhrál. Aby ne, je to vedoucí jezdec ADAC Youngster Cupu. Třetí do cíle dorazil Jakub Terešák, který za sebou dokázal docela dlouho držet právě Edelbachera. Čtvrtý Martin Krč, pátý Richard Šikyňa po nevydařeném startu. Za ní cílem projeli Petr PolákŠimon Jošt a Dušan Drdaj. Ten měl ve druhé rozjížďce hodně dobrý start, ale pak ztratil. 
Celkově MX2: Jaulin, Edelbacher, Šikyňa, Krč.foto radeklavicka mx mmcr srtibro 2018 2824

Ženy: Vrtulník, prosím
Po první rozjížďce třídy Ženy skutečně musela na trať přiletět helikoptéra. Odvezla si s sebou rakouskou jezdkyni Sarah Schnelzer (Motosport Chýnov), která si zlomila stehenní kost a byla operovaná v Plzni. Přejeme brzké uzdravení. Zpátky ale k závodění. 
Hned po startu tradičně vedla Němka Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team), za ní ale jela druhá Němka Fiona Hoppe a za ní Marika Mlýnková. Pořadí se ale velmi rychle změnilo. Laier sice pořád první, ale na druhé místo se dostala Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team) a za ní Lucie Simonová. Ani jedna si celou jízdu neodpočinula, bojovaly mezi sebou až do posledních metrů. Zatím třetí nejlepší závodnice průběžní tabulky Tereza Hromková (HT Group Racing Team) jakoby se dneska s motorkou prala, byla za holkami až s větším odstupem. Smolařkou se stala Barbora Laňková (Orion Racing Team), která se zapletla do pádu se Sarah Schnelzer v horní části trati, což ji hodilo na poslední místo, musela stahovat, v posledním kole ale kvůli technickému problému odstoupila.  
I ve druhé rozjížďce první Steffi Laier, za ní Kristýna Vítková a Lucie Simonová. Na třetí místo se ale velmi brzy, a pro letošní sezonu překvapivě, probojovala Barbora Laňková. Pořádně si tak vynahradila první zkaženou jízdu a vlastně celou dosavadní sezonu, kdy se jí nedařilo atakovat podiová umístění. Vítková měla Laňkovou celou dobu zakousnutou v zadním blatníku. Předjet se ale nenechala. Pořadí se nezměnilo až do konce závodu. Čtvrtá dojela Fiona Hoppe a pátá Lucie Simonová s poměrně velkou ztrátou. Na dalších pozicích byly v druhé jízdě Jana Antošová (Team MAX2), Marika Mlýnková a Markéta Ehlová (BV Racing). Tereza Hromková do druhé jízdy nenastoupila.
 

Celkově Ženy: Laier, Vítková, Simonová.foto radeklavicka mx mmcr srtibro 2018 2588

Veterán: Žerava nevyhrál. Opravdu…
…I když všechno se zdálo být naprosto normální až téměř do konce. První rozjížďka ještě proběhla klasickým způsobem. Martin Žerava (Buksa/Ados KTM Team) zase nasadil obrovské tempo a mohl by klidně zastavit a posvačit a stejně by veteránský závod vyhrál. Jezdci na druhém místě Petru Masaříkovi (JS Racing – Cajdašrot) nadělil 38 vteřin a neměl se svými soupeři žádnou práci. Masařík byl opět na druhém místě. Georg Hammerl (Motosport Chýnov) na trojce také nebyl překvapením. Jezdci si ale pořadí museli opravdu zasloužit, protože po startu na předních pozicích figuroval i Jiří Pach (Motosport Chýnov) nebo Vladislav Mužík (Motosport Chýnov). Velmi hezký závod předvedl Marek Kraus(Motosport Chýnov), který je letos teprve na druhém. Do cíle dojel pátý mezi jezdci, kteří jezdí celý seriál. Super je také šesté místo pro Zdeňka Pučalku (KRTZ Motorsport). Mezi jezdci ve Stříbře chyběl Ivan Černý (Orion Racing Team), kterému tak uteče průběžné třetí místo. 
I po startu druhé jízdy třídy Veterán se vše vyvíjelo tradičněMartin Žerava s přehledem na prvním místě a za ním se seřadili jezdci jako Vladislav MužíkGeorg HammerlZdeněk Pučalka a Petr Masařík. Jenže od třetího kola se začal klasický scénář měnit. Martin Žerava prorazil zadní pneumatiku, a i kdyby oko laika ani nepostřehlo, že jede jinak, zpomalil. A to byla šance pro „věčně druhého“ Petra Masaříka. Ten chytil příležitost za pačesy a Žeravu, věřte nebo ne, předjel! V cíli tedy na prvním místě Petr Masařík, druhý Martin Žerava s děravou duší a třetí Georg Hammerl
Celkově Veterán: Masařík, Žerava, Hammerl. 
V kategorii Veterán 50+ chyběl vedoucí Petr Dokoupil (KRTZ Motorsport) a tak jeho roli velmi rád převzal Roman Majer, který vyhrál jak závod ve Stříbře, tak se ujal průběžného vedení.

Výsledky:

MX1                  

Celkově:                         

Michek Martin (2-1 Buksa /Ados KTM Team, KTM)

Szvoboda Bence (1-2, Buksa /Ados KTM Team, KTM)

Neurauter Lukas (7-3, Osička MX Team, KTM)

Kovář Václav (3-7, HT Group Racing Team, KTM)

Weschta Rudolf (6-4, Hulho Motocross Team, Suzuki)

Průběžně:      

Michek Martin 232b.

Kovář Václav 192b.

Szvoboda Bence 187b.

Wysocki Tomek 167b.

Sukup Marek 157b.

MX2                 

Celkově:                        

Jaulin Sulivan (1-2, Buksa/Ados KTM Team, KTM)

Edelbacher Roland (3-1, Orion Racing Team, KTM)

Šikyňa Richard (2-5, JD GUNNEX KTM Racing Team, KTM)

Krč Martin (4-4, Buksa/Ados KTM Team, KTM)

Terešák Jakub (9-3, Motosport Klub Málkov, KTM)

Průběžně:      

Jaulin Sulivan 221b.

Krč Martin 169b.

Šikyňa Richard 160b.

Polák Petr 160b.

Liška Patrik 146b.

Ženy                 

Celkově:                        

Laier Steffi (1-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)

Vítková Kristýna (2-2, Yamaha Čepelák Racing Team, Yamaha)

Simonová Lucie (3-5, Yamaha)

Hoppe Fiona (5-4, Suzuki)

Mlýnková Marika (4-7, KTM)

Průběžně:      

Laier Steffi 250b.

Vítková Kristýna 210b.

Hromková Tereza 177b.

Laňková Barbora 155b.

Mlýnková Marika 152b.

Veterán                         

Celkově:                        

Masařík Petr (2-1, JS Racing – Cajdašrot, Honda)

Žerava Martin (1-2, Buksa / Ados KTM Team, Suzuki)

Hammerl Georg (3-3, Motosport Chýnov, Kawasaki)

Mužík Vladislav (4-4, Motosport Chýnov, KTM)

Pučalka Zdeněk (6-5, KRTZ Motorsport, Yamaha)

Průběžně:      

Žerava Martin 247b.

Masařík Petr 223b.

Hammerl Georg 160b.

Mužík Vladislav 152b.

Horský Stanislav 137b.

 

Videa ze závodů můžete sledovat zde:

https://www.youtube.com/user/mx1cz/videos