Tuto neděli 16. KVĚTNA 2010 pokračuje druhým dílem seriál mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu

12.05.2010 23:06

 

11.05.2010
Téměř přesně po měsíci pokračuje tuto NEDĚLI 16. KVĚTNA 2010 druhým dílem seriál mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu, jehož oficiální název zní PROFI AUTO IVECO CUP 2010.
Nedělní druhé pokračování letošního motokrosového mezinárodního mistrovství České republiky přivede startovní pole do západočeského Stříbra, kolébky motokrosu v naší republice. Tvrzení to není nijak nadnesené, protože 18. července uplyne 62 let od chvíle, kdy ve Stříbře, konkrétně v Terénu sv. Petra, byl odstartován vůbec první oficiální motokrosový závod u nás.
 

Tři třídy, dva obhájci titulu, třetí změnil třídu

Také letošní mezinárodní mistrovství České republiky, PROFI AUTO IVECO CUP 2010, je vypsáno pro třídy MX2, MX3-OPEN a Veterán (startují jezdci po dosažení věku 40 let).
Loňské tituly získali: Martin KOHÚT (Slovensko, třída MX2), Jiří ČEPELÁK (Česká republika, třída MX3-OPEN) a Miroslav KUČÍREK (Česká republika, třída Veterán). Úspěšné trio zasahuje do seriálu i letos, Kohút však přestoupil z MX2 do silnější třídy MX3–OPEN a kvůli předsezónnímu tréninkovému zranění v Pacově ještě chyběl.

Lídři s červenými tabulkami

K lepšímu přehledu diváků a médií přispějí červené startovní tabulky průběžně vedoucích jezdců všech tří tříd. S přední červenou tabulkou se průběžní lídři šampionátu prezentovali už loni, letos však tyto rozlišovací tabulky ponesou i na obou stranách svých strojů. Po úvodním závodě v Pacově „zčervenají“ ve Stříbře stroje Itala M. Maddiho (MX2), Maďara K. Németha (MX3-OPEN) a M. Kučírka (Veterán).

Holeshoty pokračují

Propozice PROFI AUTO IVECO CUPU 2010 ponechávají beze změny i další loňskou novinku - finanční bonusy jezdcům s „nejširšími“ lokty v první zatáčce po startu. Jezdci, který po startu každé jízdy vyjede z první zatáčky na první pozici, připadne zvláštní prémie, vypsaná partnery jednotlivých tříd, jimiž jsou společnosti LR HEALTH & BEAUTY SYSTEMS, FLY a SETTE. Holeshot vznikl ve Spojených státech, kde se tyto souboje v první zatáčce těší velké pozornosti diváků i médií.

Jezdecká invaze

Úvodní podnik letošního mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu tříd MX2, MX3 – OPEN a Veterán v Pacově charakterizoval rekordní počet 182 zúčastněných jezdců. Vedle tuzemské a slovenské elity dorazili do Pacova také motokrosaři z Rakouska, Francie, Itálie, Maďarska, Polska a Estonska. I když pokračování sezóny nese s sebou pochopitelně nárůst zranění a technických problémů, ani ve Stříbře nebude startovní pole připomínat noty na buben. Pořadatelé očekávají start zhruba půldruhéstovky jezdců ze šesti zemí, navíc vzhledem ke geografické poloze Stříbra není vyloučen příjezd závodníků ze sousedního Německa.

Třída MX2: Cizinci tvrdě zaútočili

V nejnižší objemové třídě vystrčili v Pacově růžky zahraniční jezdci, představující letos opravdu vysokou motokrosařskou kvalitu. Zatímco úvodní jízdu vyhrál Francouz Florent Richier, po odmávnutí druhé jízdy ho na nejvyšším stupínku vystřídal bývalý juniorský mistr Evropy Ital Marco Maddi. Protože shodou okolností oba zaznamenali v Pacově navíc po jednom čtvrtém místě, dělí se před Stříbrem v průběžné klasifikaci o první místo se shodným počtem 43 bodů. V dílčí prospěch 22-letého Maddiho hovoří jeho triumf ve druhé jízdě. A když se v Pacově ve velmi dobrém světle představil i Rakušan Philipp Ringhofer, zbývá na české barvy zatím až „bramborová“ příčka. Tu drží před pokračováním seriálu ve Stříbře jednou druhý a jednou pátý Marek Sukup. V první pacovské jízdě se mezi Richiera a Ringhofera vklínil loni dlouho zraněný Josef Kulhavý, ve druhé jízdě ho však o stejné nebo alespoň podobné umístění připravily příznaky nemoci. „Druhou jízdu jsem dokončil s vypětím všech sil a po závodě jsem se vůbec necítil dobře. Lékaři zjistili, že jsem prodělal malý zápal plic, ale věřím, že do závodu ve Stříbře se vrátím zpátky do formy. Konkurence díky zahraničním jezdcům obrovsky vzrostla a každý bod je teď velice důležitý,“ říká Kulhavý, jedna z českých nadějí ve třídě MX2. O rehabilitaci za pokažený Pacov se pokusí v loňském šampionátu celkově třetí Milan Špičák, vytáhnout se před svými fanoušky bude chtít zatím desátý domácí Rudolf Wechsta. „Stříbro je moje domácí trať, takže se pokusím o co nejlepší výsledek. Za hlavního kandidáta na vítězství považuji Richiera, kterého dobře znám ze závodů v Německu,“ nechal se slyšet talentovaný Wechsta.

Třída MX3–OPEN: Németh potvrdil renomé
Ostudnou lekci udělil v Pacově zbytku startovního pole maďarský jezdec Kornél Németh. V první jízdě druhý Jiří Čepelák zaostal za svým přemožitelem o šestnáct vteřin a ve druhém závodě dělilo stříbrného Martina Žeravu od vítězného sedmadvacetiletého Maďara dokonce bezmála dvacet vteřin. „Németh je velmi dobrý závodník, který umí jezdit mistrovství světa třídy MX1 v první desítce. Na to z Čechů zatím nikdo nemá, proto nás Németh pojel rozdílem třídy,“ uznal úřadující mistr republiky Jiří Čepelák kvality maďarského jezdce, kterého díky výsledkům ve světovém šampionátu provází na českých tratích výborné renomé. Za Némethem jezdícím letos celý seriál v angažmá severomoravského ambiciózního týmu LR Cosmetic–ADOS KTM si to rozdávali osvědčení čeští harcovníci, s nimž silně soupeřili Rakušané Manuel Obermair a Oswald Reisinger. „Se svým umístěním i výkonem jsem spokojený. Zahraniční jezdci mají letos v českém šampionátu vysoké ambice a doufám, že se k nim také mohu počítat. Budu se snažit míchat pořadím na předních místech. Trať ve Stříbře neznám, přesto bych se chtěl opět umístit v první desítce,“ netají se odhodláním v dresu týmu Motorsport Chýnov Obermair. Ten před Stříbrem stačil vyhrát v Sittendorfu závod rakouského mistrovství třídy Open a v Imbachu byl pro změnu ve třídě MX2 druhý. Pod kotlem smůly si v Pacově zatopil Martin Michek, který na italském stroji TM, za jehož řídítky se už druhým rokem zúčastňuje mistrovství světa, nedokončil ani jednu jízdu. Nyní ve Stříbře bude mít příležitost o nápravu, lehké to však mít nebude. „Myslím, že i ve Stříbře se budou v čele pohybovat Németh, Žerava, Bartoš, Zaremba a nesmím zapomenout na Michka, jehož výkony v mistrovství světa jdou nahoru. V nedávném závodě mistrovství Švýcarska jsem dojel dvakrát druhý a pokud mi bude přát zdraví, jsem schopen bojovat o vedoucí pozice i v českém šampionátu,“ dodává zdravě sebevědomý Jiří Čepelák.

Třída Veterán: Kučírek jako loni

Spanilá jízda jednoznačného favorita třídy Veterána Miroslava Kučírka pokračuje i v letošním ročníku mezinárodního mistrovství republiky. V Pacově nenašel rovnocenného soupeře v první ani ve druhé jízdě. Druhou a třetí pozici jako přes kopírák si v obou jízdách zajistili Jan Froněk a Zdeněk Špaček, pozoruhodné bylo celkově čtvrté místo autokrosového exmistra Evropy Tomáše Hrdinky. Do boje zatím nezasáhl dlouhodobě přední jezdec třídy Veterán Roman Heinrich, nicméně je jasné, že za zády suverénního Kučírka bude v dalších závodech ještě hodně živo. „Do Stříbra se těším, tamní trať se mi líbí. Tipovat nebudu, hlavně bych však chtěl závod přežít ve zdraví,“ usmívá se bývalý motokrosový reprezentant Zdeněk Špaček.


Na mistry čekají i letos jednostopé ceny

Celkové vítěze motokrosového mezinárodního mistrovství České republiky čekají každoročně ceny, o které opravdu stojí za to bojovat. Letos potěší mistry republiky zbrusu nové motocykly vlašimské společnosti SETTE, která odměny připravila ve spolupráci s PROFI AUTO CZ/IVECO.

Nejlepšího muže třídy MX2 čeká skútr Sachs 50 Speedforce R, král třídy MX3–OPEN si odveze domů krosový motocykl KTM 250 SX a mistra republiky třídy Veterán potěší pitbike Champs 110 Holiday.
 
Zdroj: https://www.moto-cross.cz/