Žádost o prošetření (Enduro Uhlířské Janovice)

25.09.2009 17:26

 

 

Žádost o prošetření

 

Vážená paní ředitelko,

obracím se na Vás s následující žádostí. Ve dnech 26-27.9.2009 se měl uskutečnit v Uhlířských Janovicích závod MČR a PČR v terénní soutěži enduro.  Na tento termín byl závod posunut po dohodě s orgány ochrany životního prostředí (mimo jiné i ČIŽP) tak, aby zatížení na přírodu bylo co nejmenší. Dne 18.9.2009 pořadatel oznámil, že se soutěž ruší.  Dle jeho vyjádření  byla všechna povolení a vyjádření včas zajištěna.

Proti rozhodnutí Odboru životního prostředí však  podala odvolání občanská sdružení  Arnika, zastoupená Martinem Skalským a občanské sdružení Tilia Thákurova, o.s. zastoupená ing. Jelínkovou. Tato skutečnost by nebyla nijak zarážející, kdyby nebylo důvodné podezření, že za těmito aktivitami stojí pan Karel Kerouš, zaměstnanec ČIŽP, OI Praha, který má, jak je uvedeno na internetové diskusi, v této lokalitě soukromý rekreační objekt a již v roce 2008 v Tv i tisku rozšiřoval lži a polopravdy o závodě, který se zde jel.

Žádám Vás proto o prošetření, zda a jakým způsobem se Váš zaměstnanec angažoval ve zrušení enduro soutěže v Uhlířských Janovicích, především, zda nedošlo ke zneužití pravomocí úředníka správního orgánu.

V případě zjištění, že se pan Kerouš v uvedené kauze angažoval, prosím považujte tento dopis za stížnost ve smyslu § 175 zák. č. 500/2004, správní řád, ve znění pozdějších změn.

 

Vážená paní ředitelko, sám podnikám v zemědělství a vystudoval jsem ekologii na VŠZ Brno. Můj vztah k ochraně přírody je velice kladný a to ne pouze jako úředníka veřejné správy, ale především praktickou činností, kterou vykonávám ve svém volnu. Dokáže mě proto opravdu rozlobit, pokud někdo z osobních pohnutek přispěje ke zrušení oficiálních závodů, kde je zastoupen ekologický dozor a jedou se podle všech platných právních norem a podpoří tím volné ježdění v  přírodě, kdy opravdu může ke škodám dojít.

Děkuji Vám za odpověď, kterou můžete zaslat na mojí adresu, nebo e-mailem na  adresu jaromir.fligl@neratovice.cz

 

E mail od Jaromíra.

 

 

Enduro se v Uhlířských Janovicích nepojede, proti byli ekologové

Třetí díl mistrovství České republiky v motocyklovém enduru se o víkendu v Uhlířských Janovicích nepojede. Proti jeho povolení se odvolala občanská sdružení Arnika a Tilia Thákurova, takže povolení zatím nenabylo právní moci a pořadatel Jiří Pošík proto závody zrušil.

24. 9. 2009 12:16 UHLÍŘSKÉ JANOVICE

"Nečekali jsme to, odvolali se týden před závody," řekl ve čtvrtek ČTK Pošík, bývalý motocyklový závodník. Arnika podle něj věděla o přípravě endura dva měsíce předem. Protože kvůli jejímu odvolání nenabylo povolení závodu právní moci, netroufne si bez něj poslat na trať 200 závodníků.

Soutěž měla být součástí seriálu mistrovství ČR a nyní hrozí, že nebude vyhlášen domácí mistr. Dosud se totiž odjely jen dva sprinty, již dříve byl zrušen závod ve Mšeně a v kalendáři figuruje už jen klání v Kopidlu na Plzeňsku, které do něj bylo zařazeno dodatečně místo zrušených Bohdalovic.

Podle Arniky byl důvodem k odvolání jednak chybný postup Městského úřadu v Kutné Hoře, který akci povolil, a také snaha ochránit přírodu. "Trasa měla vést přes mnohé cenné lokality, mimo jiné pod kopcem Stařechov v prameništích Živého a Ratajského potoka," řekl ČTK právní expert Arniky Lukáš Matějka.

Kutnohorský úřad podle Matějky vydal povolení k akci, aniž by detailně vymezil a dále posuzoval místo konání závodu. Navíc prý úřad opomněl jako účastníky řízení majitele pozemků, na nichž se měla soutěž uskutečnit. "Není jasné, v jak velkém rozsahu by byla poškozena příroda," uvedl Matějka s tím, že trasa závodu měla vést přes pramennou louku u obce Makolusky, která by kvůli cenným biotopům měla být vyhlášena významným krajinným prvkem.

Podle Pošíka na doporučení České inspekce životního prostředí trať prohlédli odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Celou trať závodu jsme pečlivě zkontrolovali a veškeré jejich připomínky jsem akceptoval," uvedl. Na doporučení ekologů například posunul termín závodu o dva týdny. Od Stařechova byla trasa vzdálena pět kilometrů a vedla pouze po asfaltové lesní cestě, dodal.

Podrobná mapa se zákresem trasy endura je podle Pošíka na kutnohorském městském úřadě. Pošík uvedl, že osobně jednal se všemi majiteli pozemků a má od nich povolení k průjezdu na nahlášený termín soutěže. Písemné povolení má i od všech zúčastněných obcí ležících na trase závodu.

Podle Matějky potvrzuje riziko spojené s pořádáním endura v Uhlířských Janovicích loňská zkušenost. "Před rokem jezdci na trase závodu výrazně poškodili přírodu," uvedl. Les podle něj poničila také vichřice a s ní spojené následné urychlené odklízení polomu. Motocyklové závody by k jeho stabilizaci nijak nepřispěly, dodal Matějka.

"Nikdo z vlastníků pozemků si doposud nestěžoval. Po skončení soutěže byla celá trať závodu v předem dohodnutých termínech předána všem majitelům pozemků v pořádku," reagoval na to Pošík. Správní řízení ČIŽP z loňského závodu podle něj nebylo dosud ukončeno, poškození kořenů, lesních cest a přírody se neprokázalo.

Podle mluvčí sdružení Zory Kasikové není Arnika proti pořádání terénních motocyklových závodů. "Existují lokality, kterým naopak může pořádání podobné akce prospět, pokud je naplánována ve vhodném termínu a podobě, případně ve spolupráci s orgány ochrany přírody či Agenturou ochrany přírody a krajiny," poznamenala. Jako příklad uvedla Rančířovský tankodrom na Jihlavsku.

"O to více mne mrzí, že mě před soutěží nikdo z členů sdružení nekontaktoval a nemohli jsme si společně trasu závodu projít a posoudit možnosti použití," reagoval Pošík, jenž reprezentoval na 13 Šestidenních. Přes všechny problémy je připraven a odhodlán uspořádat motocyklovou soutěž v Uhlířských Janovicích znovu v roce 2010.

Diskusní téma: Žádost o prošetření (Enduro Uhlířské Janovice)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek