(28.05.2011) 8.ročník - Mezinárodní setkání historických soutěžních a terénních motocyklů + fotogalerie

01.06.2011 20:23

 

V sobotu 28.5.2011 se opět po roce konalo v areálu KBS na Kavčáku-BABA Benešov setkání historických motocyklů. Setkání bylo připraveno pro majitele a příznivce historických enduro a kros motocyklů. Jednalo se již o osmý ročník mezinárodního srazu těchto historických speciálů, na kterých sbírali vavříny naši jezdci v minulosti. Letošní ročník byl vypsán pro všechny značky soutěžních a terénních motocyků, které byly vyrobeny do roku 1988. Vyjímkou byla tradiční účast nadšenců startujících na motocyklech Praga, jejichž koncepce vycházela z motocyklů Jawa.
Vzhledem k deštivému počasí v pátek a přes sobotní noc byla oproti loňskému ročníku přeci jenom slabší účast. I tak se ale bylo na co dívat. I přes tuto nepřízeň počasí se nakonec sešlo celkem 36 startujících majitelů, ale především nadšenců, těchto veteránů z celé ČR a nechyběli opět ani jezdci ze sousedního Německa na Jawách a MZtách. V depu bylo nakonec k vidění i několik dalších pěkných exponátů, jejichž majitelé se rozhodli, že své miláčky v blátivém terénu neušpiní. To nakonec v podstatě ani nevadilo, vždyť se v první řadě jednalo o sraz a nebylo podmínkou startovat, ale třeba jen své exponáty ukázat ostatním, kteří v sobotu do areálu dorazili.
Na startu bylo opět nejvíce motocyklů značky Jawa, následovaly pochopitelně ČZ ale nechyběly ani motocykly MZ, SWM, KTM, Tatran, Yamaha, Puch a Praga. V depu pak byly k vidění i další exponáty jako například ESO a několik starých soutěžních Jaw.
Srazu se kromě startujících účastníků zúčastnilo i několik legend Československého soutěžního a kros motocyklového sportu. Přijeli například Josef Fojtík, Jiří Císař, Petr Kvěch, František Křivský, Václav Kvěch starší, který pracoval jako mechanik v pražské Jawě a mnoho dalších osobností tohoto sportu.

Počasí se v průběhu sobotního dne umoudřilo a organizátory připravený okruh byl tak pro všechny účastníky bez problémů sjízdný. Jedno kolo, které pořadatelé vyznačili měřilo kolem sedmi minut a vedlo po motokrosové trati, z části po louce a tradičním kaňonem.
Dopoledne se po tréninkových kolech měřila jízda pravidelnosti, kde měli jezdci v každém ze čtyř měřených okruhů dosáhnout co nejmenší časový rozdíl. V tomto klání zvítězil němec Gert Roscher na MZ, před Pavlem Jirákem na Jawě a dalším němcem Jens-Uwe Merxem na MZ.
Odpoledne pak byla odstartována soutěž dvojic na jednu hodinu, při které se jezdci libovolně střídali. Někteří se rozhodli, že hodinu v terénu obrazí sami a střídat se nemusí. Vítězem odpolední hodinovky se stal Pavel Dvořák na KTM, před dvojicí němců Oliver Ritz/Ron Gross a na 2.místě dojela dvojice Jaroslav Dvořák/Miroslav Křeček ml.
Uznání zaslouží určitě opět Ladislav Šup, který ve svých 65 letech absolvoval tento závod zcela sám a nakonec dojel na 15.místě se ztrátou tří kol na vítěze.
Předávání cen nejúspěšnějších jezdců se uskutečnilo v areálu bezprostředně po dojetí odpolední hodinovky. Poháry z dílny Vlašimské společnosti RESPO si převzalo vždy prvních pět nejlepších v jednotlivých soutěžích. (Dopolední Jízda pravidelnosti a Odpolední Závod dovojic). Kromě těchto cen byl vyhodnocen Nejstarší startující motocykl (cenu obržel Ladislav Šup se svou Jawou Evropan z roku 1961) a dále pak Nejhezčí startující motocykl (tuto cenu obdržel Vratislav Prošek, který dopoledne startoval s pěknou Jawou 360 z roku 1976).

 

Za uspořádání soutěže patří dík především členům týmu KBS UAMK, kteří se postarali o stavbu trati a hladký průběh celého srazu a pochopitelně partnerům, především pak JASA Transport a AUTO VASO, kteří akci a tým podporují.
 

Ještě jednou děkuji všem, kteří se podíleli na uspořádání akce, ale také všem zúčasněným a těším se na další spolupráci při zajištění následujícího 9.ročníku.
Ladislav KRUPIČKA-manažer týmu a ředitel pořádaného setkání

 

Startovní listina: ZDE

Výsledky pravidelnost: ZDE

 

Startovní listina CrossCountry: ZDE

Výsledky CrosCountry dvojic na 60minut: ZDE

 

Několik fotopostřehů ZDE

Fotogalerie: https://zkracene.cz/TtUA 

 

Převzato z: https://www.kbs.cz/