ČSMS neuspěl, český motocyklový sport bude dál zastupovat Autoklub

03.12.2011 21:02
Český motocyklový sport bude na mezinárodním poli i nadále zastupovat Autoklub České republiky

Zdroj: https://sport.idnes.cz/csms-neuspel-cesky-motocyklovy-sport-bude-dal-zastupovat-autoklub-11f-/motorsport.aspx?c=A111203_190411_motorsport_elv

Kongres Mezinárodní motocyklové federace (FIM) totiž na svém dnešním jednání v Estorilu nakonec vůbec neřešil žádost nově vzniklého Českého svazu motocyklového sportu (ČSMS), který chtěl AČR ve federaci nahradit a měl i podporu ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše.

"Byla ustanovena permanentní skupina, která má v příštím roce ověřovat možné problémy v jednotlivých zemích. Nejedná se jen o Českou republiku, ale například i o Kanadu nebo Egypt," řekl ČTK prezident AČR Roman Ječmínek.

Vrcholný představitel ČSMS Karel Abraham starší ale nesouhlasí s jeho výkladem, že FIM situaci neřešila a tudíž ponechala národní autoritu Autoklubu. "FIM se rozhodla, že sem pošle skupinu, která vše prověří a následně rozhodne," řekl ČTK Abraham.

Autoklub je tak nadále držitelem takzvané národní autority. Ve vztahu k FIM je například zodpovědný za pořádání mezinárodních akcí na českém území nebo udělování licencí pro závodníky. "Na kongresu nebyla jakkoliv zpochybněna role a afilace Autoklubu České republiky," podotkl Ječmínek.

Ke změně držitele autority by tak teoreticky mohlo dojít až na příštím valném shromáždění FIM, které se uskuteční příští rok na podzim v Polsku.

Spory o zastoupení Česka v FIM odstartoval ministr Dobeš. Vedení FIM zaslal dopis, v němž mu sdělil, že Česko bude v této organizaci nově zastupovat ČSMS, reprezentovaná majoritním vlastníkem brněnského Masarykova okruhu Abrahamem starším.

Představitelé AČR však s tímto krokem od samého začátku nesouhlasí a tvrdí, že Dobeš nemá pravomoc určovat držitele národní autority. Ječmínek také ČTK ve čtvrtek řekl, že se Autoklub obrátil na Ústavní soud, neboť podle jejich názoru ministr porušil ústavu i Listinu práv a svobod.

Zdroj: https://sport.idnes.cz/csms-neuspel-cesky-motocyklovy-sport-bude-dal-zastupovat-autoklub-11f-/motorsport.aspx?c=A111203_190411_motorsport_elv