Jak viděl MČR Enduro Uhlířské Janovice Jakub Horák

06.10.2011 18:32

V neděli skončilo mistrovství republiky v Enduru.

Nejprve se pojďme podívat na trať.

Ta byla, stejně jako v loňském roce, rozdělěna na tři časovky. Ta první měřila 66 minut a vedla od startu až k enduro testu. Doznala sice několika drobných změn, ale k lepšímu. K těžším, ale velmi pěkným věcem patřil kamenitý výjezd ve Staré Huti.

Nějaká videa z této části trati můžete najít na serveru enduromotosport.com. Dále trať vedla po lesních cestách a pěšinách, potokem, kamenitými sjezdy a kaňonky. Enduro test byl ještě před ČK v tradiční lokalitě Kácov. Oproti minulým rokům se musel enduro test trochu změnit, aby se pořadatelé vyhnuli kritickým úsekům testu, což bylo několik bažin ve spodní části testu. To se povedlo celkem dobře a rychlostka byla pěkná. Zatáčky nebyly přehnaně zamotané a dalo se to pěkně jet. Jelo se kolem 6 minut, pokud se nepletu. Do ČK pak bylo najeto kolem 12 minut.

 

Z Kácova jsme pokračovali dále skoro půlhodinovou časovkou před Cross test. Ten byl také tradičně na Koblasku, které nabízí krásný a klasický terén. Na své si zde přijdou i diváci, kteří vidí velkou část testu. Před test bylo najeto asi 8 minut a vložka samotná se jelo okolo deseti, což už je pořádná porce. Délka testu sice byla trochu na úkor plynulosti testu, ale co se dá dělat. Dle mého názoru je lepší mít test o 2 minuty kratší, ale plynulý. Bylo štěstí, že nepršelo, protože jinak by byl problém s udržením testu v regulérní podobě. Ale vložka to nakonec byla pěkná, drážky byly tak akorát a tráva tady moc neklouzala. Z testu jsme pak odjížděli směr cíl již lehčím terénem. Jela se dohromady tři kola po oba dny a myslím, že tento závod nepatřil k nejlehčím. Obzvláště kamenité kaňony byly náročné na ruce a rychlostky ve stráních také. A teď pojďme k subjektivním pocitům.

Na tomto závodě se ještě mohlo rozhodnout o zisku titulu mezi mnou a Radkem Tomanem. Radek měl tříbodový náskok, který jsem mu umožnil vytvořit při závodech sprintu v Sedlčanech, kdy jsem po měsíci bez tréninku dojel až hluboko ve startovním poli. Musel bych tedy oba dva dny vyhrát, abych titul získal. Radek jel ale v sobotu jako Bůh a obzvlášť na cross testech zbytku startovního pole v absolutním pořadí nasypal plnou nůši vteřin tak, že jsme to málem neunesli. Já jsem ještě navíc hned na prvním Cross testu upadl a připsal jsem si velkou ztrátu, když mi motorka chcípla a podařilo se mi ji oživit až na několikátý pokus. Ostatní testy tak nějak šli, jen s drobnými chybami. Radek tedy první den vyhrál a já byl za ním na místě druhém. Po zranění navrátivší se Michal Kadleček skončil třetí. Výpadek v ježdění byl znát. Mým druhým místem se tak šance na zisk titulu ještě zmenšila a rovnala se spíše zázraku v podobě mého vítězství a Radkova až čtvrtého místa v druhém dni soutěže. To se samozřejmě nestalo.

Druhý den soutěže se po prvním kole dostal zase do formy Michal a potvrdil tak svoje kvality, když dokázal vyhrát. Za ním pak skončil Radek Toman a na třetím místě já. Pár vteřinek mě v nedělním dni stál asi ve druhém kole střet se stromem na Enduro testu, respektive dva střety se stromem, ale jinak jsem až na únavu kloubů a svalstva na rukou neměl větší problém. Jen jsem snad ještě měl dávat víc plynu...

Takže titul ve třídě E2 nedopadl, ale v Janovicích se jela také soutěž družstev. Jako tým KBS UAMK Team I jsme ve složení Jakub Horák, Milan Engel a vypůjčený Michal Rudolf po prvním dni na vedoucí tým Haruda RAC Sedlčany ztráceli něco přes jednu minutu. V průběhu druhého dne se nám povedlo tuto minutu stáhnout a brali jsme tak místo první s náskokem devíti vteřin.

Letošní sezona tak skončila následovně. MISTR ČR V ENDURU - DRUŽSTVO KBS UNHOST a VICEMISTR ČR V ENDURU VE TŘÍDĚ E2.

Chtěl bych tak poděkovat všem svým partnerům, sponzorům, fanouškům, týmu a hlavně rodině za podporu a vytvoření podmínek pro závodění v tomto roce.

Děkuji Vám! Jakub.

P.S. Televizní reportáž najdete na stránkách Světa motorů.

https://www.jakubhorak.eu/