Kamýk přivítá nejlepší české jezdce v enduru

07.04.2011 17:04

           

Po více jak čtvrt století se uskuteční na Kamýku závod mistrovství ČR v Enduro disciplíně Cross country.
 

Naposledy se jeli závody v nejslavnější české motocyklové disciplíně Enduro na Litoměřicku v roce 1975. Po vyhlášení CHKO České středohoří zákonem se zdálo být těmto závodům v okolí Litoměřic odzvoněno.
V roce 2007 se na Kamýku po složitých vyjednáváních povedlo občanskému sdružení Moto Klub Bezinka Kamýk poprvé po letech uspořádat závody v cross country ve IV.zóně CHKO ( nejméně chráněné ). Od té doby se jelo bez problémů dalších sedm závodů – dnes již populárních Bezinek.
V roce 2010 přišli představitelé AČR( autoklub české republiky ) s přáním a prosbou, aby pořadatel z Kamýku – Moto Klub Bezinka Kamýk, uspořádal v roce 2011 jeden z podniků Mezinárodního mistrovství České republiky a přeboru ČR v cross country jednotlivců právě na Kamýku. Samotná výzva ze strany AČR byla pojata Bezinkáři jako ocenění za minulou práci a jako výzva poprat se s nejvyššími nároky při organizaci takovéhoto podniku.
Tak to jen na úvod trocha z minulosti.
9.dubna se tedy na Kamýku sejdou ti nejlepší jezdci kteří u nás cross country jezdí.
Ve startovním poli se objeví třeba bratři Kuklíkové, Egel, Horák,Pošík,Kadleček,Toman,Rudolf a mnoho dalších včetně bývalého mistra světa v Enduru Otakara Kotrby. Startovní pole se tak bude hemžit nejen úspěšnými účastníky enduro olympiády – šestidenní motocyklové soutěže , ale i třeba několikanásobnými mistry Evropy či české republiky. Nejlepší jezdec dne si krom poháru za umístění , odveze i zvláštní cenu, kterou je pohár starosty města Litoměřice.
Závody na Kamýku však nejsou jen o mistrech svého oboru a tak již v 8.00 změří své síly během 60 ti závodních minut hobby jezdci v seriálu ADT Cup. Po nich se na start v 9.30 postaví jezdci přeboru ČR na 100 minutový závod. V pravé poledne odstartuje závod Mez Mistrovství ČR. Letos se jede v nové formátu a tak po prvních 45 ti minutách budou mít jezdci 15 minut na doplnění paliva a občerstvení a pak znovu vyrazí k druhé jízdě na 45 minut. V půl třetí odstartují k závodu Bezinka Junior Rider´s ti nejmenší naděje enduro sportu a v 17.00 odstartuje poslední závod tentokrát již devátá Bezinka Jaro 2011.
Na trati všech závodů je připravena pestrá škála úseků počínaje crosovými prvky při jízdě po louce v táhlých úsecích , ostrých zatáčkách či tradičním kamýckém šneku,přes jízdu mezi bezinkami či lesním porostem. Na jezdce i diváky čeká malá extrém sekce na které je vždy velmi rušno. Dále pak s na trati objeví výjezdy, prudké sjezdy a samozřejmě i nějaký ten skok. Nejen diváci , ale především jezdci si určitě rozmanitosti trati užijí.
Po celý den bude v areálu zajištěn kvalitní catering pro jezdce i diváky a pro děti zdarma skákací hrad jak již jsou návštěvníci kamýckého podhradí zvyklí.
Akce samotná by nešla v současných těžkých ekonomických podmínkách zorganizovat nejen bez podpory tradičních a dlouholetých sponzorů, ale i bez finanční podpory kterou akci věnuje jak Ústecký kraj tak i nadační fond Kalich litoměřického senátora RNDr.Alexandra Vondry, který kamýcké závody podporuje od samého počátku.
Nedílnou součástí akce je i její charitativní podtext. Část vstupného je pravidelně věnována na podporu nemocných či nezaopatřených dětí v některém z litoměřických zařízeních, takže každý kdo zaplatí 70,-Kč vstupného si může s hrdostí říct – také jsem pomohl .
Všichni kdo mají chuť na skvělý sportovní zážitek v krásném prostředí Kamýku a okolí jsou srdečně zváni na sobotu 9.dubna 2011.
 

Autor : Jiří Kučera – Moto Klub Bezinka Kamýk.