Report a výsledky z Mistrovství ČR v motoskijöringu, Želeč, 19.1.2013

21.01.2013 13:11

 

Sněhová nadílka byla na jihu Čech v uplynulém týdnu opravdu velká, a tak se nakonec přeci jen podařilo uspořádat úvodní závod seriálu Mistrovství ČR v motoskijöringu. Po roční odmlce šampionát opět zavítal do Želče u Tábora. Závod pořádal Motosport Chýnov ve spolupráci s obcí Želeč a s podporou mnoha místních nadšenců, neboť sníh na sebe dal opravdu dlouho čekat a vše se muselo stihnout připravit v podstatě za dva dny.

V den závodu bylo optimální počasí, mráz a místy i sluníčko. Na 550 metrů dlouhém a tentokráte o něco techničtějším okruhu s mírným převýšením se sešlo celkem 14 republikových posádek. To je pravda celkem málo, promotéři seriálu se před sezónou snažili pozitivními změnami v pravidlech rozšířit jezdecké portfolio tohoto mistrovství, ale nedá se nic dělat. O tom, že tato disciplína mezi jezdci populární je, však svědčí účast patnácti posádek ve vloženém závodě jezdců hobby.

Přes 600 přihlížejících diváků pak mohlo dopoledne sledovat tréninky a celé odpoledne pak jednotlivé kvalifikační jízdy. Ty republikové se prolínaly s těmi hobby, takže byla možnost neustále něco sledovat, pauzy byly maximálně na úpravy trati.

 

V závodě MČR se kvalifikace nejlépe povedla Josefu Mňukovi s Filipem Langrem a připsali si tak bez ohledu na pozdější výsledek 3 body do celkové klasifikace seriálu. Dva body dle nových pravidel získala posádka František Kubíček s Lukášem Hovadem a jeden bod Patrik a Miroslav Šrolerové. Ve finále, které se jelo na dlouhých dvanáct kol pak parádní bezchybnou jízdu předvedli bratři Šrolerové. Ke konci jízdy na ně zaútočili úřadující mistři Josef Sládek s Petrem Čížkem. Byl to krásný souboj, Šrolerové však vykazovali velkou psychickou i fyzickou odolnost a tak Sládek s Čížkem nakonec po drobné chybě při jednom předjížděcím manévru raději polevili a dojeli si pro druhé místo před Josefem Mňukem a Filipem Langerem.

 

Díky bonifikacím za kvalifikační jízdy tedy vedou po prvním závodě seriál bratři Šrolerové, před Mňukem s Langrem a Sládkem s Čížkem. V kvalifikacích se zpočátku též velmi dobře dařilo nestárnoucímu Pavlu Kuncovi s Romanem Prossem. V poslední kvalifikační jízdě však Pavlovi došel asi 100 metrů před cílem benzín, motorku do cíle s velkou ztrátou sice dotlačil, ale byl vyčerpán natolik, že už pak ani nenastoupil do malého finále. To byla sice škoda, ale nebylo divu. Po roční pauze se v dobrém světle představila dvojice Josef Švorc s Ondřejem Šlechtou, když skončili celkově čtvrtí.

Ve vloženém závodě bezlicenčních jezdců „hobby“ dominovala v kvalifikaci jilemnická posádka Martin Jerie s lyžařem Romanem Rumlem. Ve finále však měli velkou smůlu a odstoupili hned v prvním kole. Chytrou jízdu předvedla táborská posádka Tomáš Křížek s Tomášem Gigalem. Poté, co bohužel špatně odstartovali, se v podstatě z posledního místa prodrali ať už díky předjížděcím manévrům, tak i chybám soupeřů s klidnou hlavou až na druhé místo. No a zhruba 50 metrů před cílem spadla do té doby vedoucí posádka Jiří Honsa se Zdeňkem Malíkem a tak nakonec Křížek s Gigalem tento vložený závod vyhráli před západočeskou posádkou Radek Přibila s lyžařem Jiřím Pekárnou.

Závěrem bych chtěl poděkovat nejen všem spolupořádajícím subjektům a sponzorům, ale i všem oficiálním činovníkům závodu za jejich nadšení a hlavně operativu!

 
Výsledky MČR po prvním závodě seriálu v Želči najdete ZDE
Výsledky vloženého závodu "hobby" dále pak ZDE
Fotogalerie:steakova.rajce.idnes.cz/MCR_v_motoskijoringu-_Zelec-19.1.2013/
Na další mistrovský závod se můžeme těšit hned další víkend, konkrétně v neděli 27. ledna 2013, ve východočeském Klášterci nad Orlicí. O tom, že budou bratři Šrolerové chtít zopakovat vítězství i před tradičně početným domácím publikem není jistě žádných pochyb.

 

Evžen Zadražil

hlavní pořadatel závodu

Zdroj: www.motosportchynov.cz/