MM ČR MX JUNIORŮ (AČR) - Shrnuti od Martina Pichla

20.04.2012 07:37

Zdroj:  https://www.facebook.com/juniormxcz

MČR PŘEROV

První povelikonční víkend byl ve znamení motokrosu. Letošní mistrovskou sezónu juniorského šampionátu odstartoval závod v Přerově. Do Přerovské rokle se po zimě sjelo celkem 142 závodníků.

Juniorský šampionát doznal jistého posunu vpřed, promotování si vzala na starost juniorská subkomise a bylo vidět, že nelenila. Nové image seriálu podtrhlo nejen nové podium, ale i přítomnost televizních kamer.Na skvěle připravenou trať, se tedy mohli vydat jezdci za vidinou prvních bodů do celkového hodnocení .

V jednotlivých kategoriích byl zaplněn startovní rošt, jedinou vyjímkou byla třída pětašedesátek, kde se sešlo 22 jezdců. Startovní pole tvořili jezdci ze České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska a Rakouska.
Jako první se za startovací železo postavili jezdci třídy 80 ccm. V první zatáčce se objevil na čele závodu Honza Vykutil, který přijel po prvním kole druhý, pak se však až do pátého kola usadil na čele závodu pronásledován hosty ze Slovenska, Šikyňou, Antaličem a nakonec podlehl i v cíli třetímu Polášovi. Skvěle se v jízdě ukázali i mladíčci, kteří přeskočili z nižších kategorií. Jakub Terešák dojel devátý a Roman Maliha dvanáctý.
Úvod druhé jízdy patřil Rakušanu Michaelu Sanderovi, přes kterého se však přehnal skvěle jedoucí slovenský expres Šikyňa, následovaný Polášem. Pro mladého rakouského jezdce to nakonec znamenalo bronz. Do Nové Paky jede Richard Šikyňa jako leader třídy 80 ccm.
Přerovskou roklí, která byla pravidelně zavlažována tak, aby byl povrch stále ideální, se v další jízdě rozezvučely opět motory dvoudobé o objemu stopětadvacet kubíků. Králem první zatáčky se stal Jonáš Nedvěd, který předvedl fantastickou startovní reakci a nedal nikomu šanci. Za jeho zády se rvali o další body Jan Vondrášek, Marek Kupčík, Jakub Zmeškal. Až na devátém místě přilétl Vašek Kovář, favorit této jízdy a roli favorita si nechtěl nechat vzít a již od šestého kola vedl zbytek startovního pole, pronásledován polským jezdcem Adamem Tomiczkem, Martinem Krčem, Filipem Podmolem a Honzou Vondráškem.
Ve druhé jízdě nejlépe odpálil Vašek Kovář, který zvítězil systémem start cíl. Pronásledován Krčem, Podmolem a fantasticky jedoucím úřadujícím mistrem pětaosmdesátek Dušanem Drdajem, který nedal soupeřům ani metr zadarmo, bojoval do posledního metru a ukázal, že po přechodu do „dvacek“ se s ním musí počítat. Plný počet bodů tak získal Vašek Kovář a v Nové Pace pojede jako vedoucí seriálu.
Nejmladší věková kategorie 7-11 let, to jsou jezdci na strojích, v níchž bije dvoutaktní motor o objemu pětašedesát kubíků. Zde sváděli krásné souboje Milan Fiala, Petr Polák a Dan Stehlík, v tomto pořadí dojeli i do cíle. Ve druhé jízdě měl pád Milan Fiala a tak se o první místo opět bojovalo. V boji Stehlík versus Polák byl nakonec úspěšnější Dan Stehlík, který o jeden bod porazil i celkově druhého Poláka. Bronz si vyjel Alois Vrchlavský. Leadrem „pětašedin“ je Dan Stehlík.
MX 2. Brumlání čtyřtaktních motorů, neskutečná palba a strojové tempo loňského mistra dvoutaktních stopětadvacítek Romana Hanouska, tím se vyznačovaly obě jízdy této třídy. Úřadující šampion si poradil s celým startovním polem a nikdo nenašel sílu Romana porazit. V první rundě za jeho zády bojovali o cenné body Weschta, Brendl a Čermák, kteří i v tomto pořadí projeli cílem na druhém až čtvrtém místě. Ve druhé jízdě se opět bojovalo za zády Romana Hanouska a cílová fotobuňka zaznamenala jezdce v tomto pořadí: Hanousek, Čermák, Weschta, Popovicz.
Další díl seriálu se jede 1.května v Nové Pace.

Plakat