Report a výsledky MMČR Junior, Jinín, 28.5.2011

30.05.2011 19:59

 

MMČR Junior, Jinín, 28.5.2011

Ze severu Čech se juniorský motokrosový šampionát přestěhoval na jih. V Jiníně, který disponuje světovou tratí a zázemím odpovídající úrovně, se jel tuto sobotu druhý závod seriálu. Pořadatelé měli před závodem domluveno s počasím přírodní zavlažování, ale dodavatel v pátek pracoval i přesčas až do pozdních večerních hodin a tak se stalo, že v sobotu ráno byla trať plná bláta. To odlákalo hlavně některé mladší závodníky k nastoupení do tréninku. Naštěstí jsou však v juniorském mistráku vypsány dva seznamovací tréninky a tak se i ti nejmenší s nástrahami blátivého pekla povětšinou nějak popasovali.

 

Tentokrát nezačínala třída 85cmm, ale junioři na dvoutaktních 125ccm. Po nich následovali jezdci ve třídě 65ccm, poté třída MX2 Junior a série tréninků i jízd zakončovali v Jiníně 85ccm. Při trénincích se vytvořila klasická jednokolejka, odpoledne trať trochu vyschla, koleje se rozšířily a tak se dalo už i předjíždět.

 

Jezdecká účast byla obdobná, jako na prvním závodě. Startovní rošt plně obsadili pouze pětaosmdesátky, v ostatních třídách už to bylo slabší, v každé nastoupila vždy necelá třicítka jezdců. No není to žádná velká sláva, ale buďme rádi alespoň za to. Slabší jezdecká účast však neubírala, podobně jako na seniorském mistráku, nic na kvalitě jezdeckého pole. Opět přijeli rychlí cizinci, hlavně v těch mladších kategoriích a tak se o mezinárodní punc závodu postarali jezdci z Polska, Rakouska a Slovenska. Divácká kulisa byla bohužel minimální.

 

 

 

 

Třída 125ccm Junior postrádala hlavního favorita, téměř domácího Vaška Kováře, který závodu přihlížel se zlomenou rukou. Čelo ovládli kvalifikační vítěz Filip Podmol, který byl rychlý vždy hlavně v prvních kolech, za ním dotírající Roman Hanousek, Jonáš Nedvěd a Martin Krč. V první rozjížďce se na čele „sčuchli“ právě Hanousek s Podmolem a tak se z vítězství před oběma rivaly nakonec radoval Nedvěd. Ve druhé rozjížďce se už předjetí Podmola Hanouskem na čelo obešlo bez komplikací, oba předvedli hezké souboje a tak se právě tito dva mladí pánové mohli postavit na příčky nejvyšší v konečném součtu.

 

 

 

Třída 65ccm byla výsledkově pořádně zamotaná. Tedy až na suverénního Jakuba Terešáka, který si z Jinína odváží bez ztráty kytičky plný počet padesáti bodů. Za ním brali v obou jízdách druhé místo vždy rychlí Poláci. V první jízdě Patryk Zdunek, ve druhé pak Dominik Olszowy. Oběma však chyběl druhý výsledek a tak se s nimi samozřejmě v celkové klasifikaci na stupních vítězů počítat nemohlo. Stejně tak měl smůlu i náš týmový pilot Otto Horák. Ten se v první jízdě prodral po špatném startu až na třetí místo. Ve druhé jízdě po startu vodil a měl tak našlápnuto na dobrý výsledek, jenže následoval pád, pak vypadlý zapalovací kabel a rázem bylo po ambicích. Druhé místo tak patřilo Slovákovi Šimonu Joštovi před třetím Jiřím Klejchem. Sedmé místo pak vybojoval náš týmový jezdec Marcel Stauffer a hned příčku za ním skončil jeho týmový kolega Rene Hofer (oba jsou v minulosti Mezinárodní mistři ČR ve třídě 50ccm).

 

 

Třída MX2 Junior pak měla jasného favorita. Byl jím Miroslav Jiránek, který sice nevyhrál kvalifikaci, ale v obou odpoledních jízdách před sebe nikoho ani na chvíli nepustil a zaslouženě vyhrál. Velmi dobře si vedl i Jan Uher, který stál v obou jízdách na pódiu a patřila mu tak celková druhá příčka. Lukáš Komprda a Jan Kučera měli vždy jednu jízdu horší ale vždy v jedné jízdě si sáhli na pomyslné vavříny a tak jim patřilo třetí resp. čtvrté místo. Je škoda, že tato dá se říci nejprestižnější kategorie juniorského mistráku postrádá zahraniční konkurenci, na startu se objevili pouze dva slovenští závodníci. Ve třídě 125ccm dokonce pouze jeden.

 

 

 

Třída 85ccm byla hodně zajímavá. Kvalifikaci, stejně jako první jízdu ovládl loňský vicemistr ČR v této třídě Dušan Drdaj. Ve druhé to však po špatném startu na čelo zdaleka nedotáhl a tak dostali příležitost ostatní. Především pak jezdec Motosportu Chýnov Václav Chvojka, který dojel v první jízdě druhý a ve druhé do posledního kola také, což by mu zajišťovalo jasné vítězství. Bohužel však na samém konci druhé rozjížďky došlo k velmi neobvyklé situaci! Vítězný Jan Vykutil projel při nájezdu do posledního kola se zdviženou rukou a za ním právě zmíněný Václav Chvojka, který v tu chvíli zase slavil vítězství celkové. Jenže ostatní jeli dál a tak až diváci poslali oba vítěze do posledního kola. I tak ale oba ztratili zhruba šest míst. Jak se to mohlo stát? Jury to pak řešila více jak půl hodiny. Na celkové vyhlášení této třídy se tak muselo čekat do půl osmé večer. Svědectví podali oba nejrychlejší jezdci. Nezávisle na sobě tvrdili, že cílový rozhodčí ukazoval pouze jedno kolo do konce závodu a tak si pak při dalším průjezdu logicky mysleli, že už je cíl. Učinili tak nezávisle na sobě, neboť s jistým odstupem jedoucí druhý Chvojka nemohl vidět, že vítězný Vykutil nepokračuje za cílovou lavicí dále v jízdě a stejně jako on ukončil rozjížďku v domnění, že závod skončil, nájezdem do levé odstavné části cílového prostoru bezprostředně za cílovou lavicí. Nakonec jury rozhodla, že dle pravidel je závod ukončen odmávnutím šachovnicového praporu, což je v souladu s Národními sportovními řády TZM. Tento prapor cílový rozhodčí pouze držel připravený v ruce, nicméně s ním nemával, což bylo směrodatné.

Celkové vítězství tak se štěstím spadlo do klína jezdci pořádajícího Off Road Klubu Jinín v AČR, jímž by Andronyk Keiyan. Druhé místo pak patřilo velmi smutnému Vaškovi Chvojkovi, bronz vybojoval výborný slovenský reprezentant Richard Šikyňa.

 

V této třídě za náš tým bojovali ještě Michael Sandner, kterému patřilo celkové 19. místo. Další náš jezdec Ondřej Krejčí jel ve druhé rozjížďce na body, ale bohužel musel jízdu po několika kotrmelcích předčasně ukončit se zlomenou bércovou kostí. Jakob Kaiser na bodované pozice nedosáhl.

 

 

 

Ještě před školním vysvědčením uzavře juniorský šampionát svou první polovinu třetím závodem v neděli 26.6.2011 v Kaplici.

 

 

 

Zde jsou výsledky závodu v Jiníně:

65ccm

85ccm

125ccm

MX2 Junior

 

Toto jsou průběžné výsledky seriálu po dvou závodech:

65ccm

85ccm

125ccm

MX2 Junior

 

Evžen Zadražil

www.motosportchynov.cz/