MOTOKROS NÁRODŮ

08.10.2009 06:19

Finále Motocross of Nations




V tomto článku se pokusím zrekapitulovat mé zážitky z nedělních finálových rozjížděk, ve kterých už bohužel naši jezdci chyběli, nicméně byla to skvělá podívaná…..




Race 1 (MX1 + MX2)
Zde byl po celý závod strhující souboj mezi Tonym Cairolim a Chadem Reedem. Po startu vedl Cairoli, po chvíli ho Reed předjel, ale záhy mu to Cairoli opět vrátil a až do konce rozjížďky ho už před sebe nepustil, byť jeli místy kolo na kolo. Jejich tempo bylo tak vysoké, že Ryan Dudgey na třetím místě ztrácel v cíli téměř půl minuty. Tuto rozjížďku měl také pěkně rozjetou Jonathan Barragan, který byl po startu třetí, ve čtvrtém kole se před něj dostali Dungey a Desalle, pak však udělal chybu, vyjel mimo trať a propadl se na dvanácté místo. Nejrychlejším jezdcem třídy MX2, byl Marvin Musquin. Musím přiznat, že v této rozjížďce mé oči vyloženě strhával souboj Tonyho a Chada, což je poznat i z fotek....

Výsledky první jízdy:
1. Antonio Cairoli (ITA)
2. Chad Reed (AUS)
3. Ryan Dungey (USA)
4. Clement Desalle (BEL)
5. Marvin Musquin (FRA)




Race 2 (MX2 + OPEN)
V této jízdě mě mile překvapil Gautier Paulin, který přesedlal z malé motorky na velkou a ta mu očividně sedí. Tuto rozjížďku vyhrál systémem start – cíl, přičemž ho nikdo v průběhu jízdy ani neohrožoval. Na druhém místě si v klidu jezdil Ivan Tedesco, ale to netušil, že se za ním dere za silného povzbuzování domácího publika David Philippaerts, který se v posledním kole doslova zmáčknul, zajel nejrychlejší kolo ze všech a Ivanovi to tam úžasně poslal tři zatáčky před cílem. Okamžik předjetí můžete nalézt i v níže uvedené fotogalerii. Výborný výkon také předvedl Tanel Leok a opět nejrychlejší z „malých“ Marvin Musquin. Smůlu měl David Guarneri, který si taky nepočínal špatně, ale ze zadu na něj skočil Australan Michalel Byrne, jehož motorka se Guarnerimu nešťastně zaháčila do jeho. Michael chvíli ležel na zemi a měl štěstí, že na něj neskočil ještě někdo další. Posbírali ho až ošetřovatelé, ale naštěstí se vše obešlo bez zranění a Michael se mohl postavit i na start třetí jízdy.

Výsledky druhé jízdy:
1. Gautier Paulin (FRA)
2. David Philipearts (ITA)
3. Ivan Tedesko (USA)
4. Tanel Leok (EST)
5. Marvin Musquin (FRA)




Race 3 (MX1 + OPEN)
Tato jízda slibovala nejvíce strhující podívanou. Nejenže jeli všichni na „velkých“ motorkách, ale jména jezdců na startovní roštu a jejich výsledky hovoří za vše. Takže např. Chad Reed, Tony Cairoli, David Philippaerts, Ivan Tedesco, Ryan Dundey (ten mě taky mile překvapil jak letí na čtyři pade), Gautier Paulin, Clement Desalle, Steve Ramon a jistě bych mohl jmenovat dále…. Navíc se jednalo o rozhodující rozjížďku a šance na celkové vítězství byla stále otevřená. Možná to velké napětí cítili i sami jezdci a bohužel strhující závěr skončil již v první zatáčce po startu, kde zůstala na zemi většina favoritů. Jako první to v chumlu zahodil Tony a bohužel jeho motocykl byl tak zauzlovaný, že se na něm nedalo pokračovat dál. Tím byly pohřbeny všechny italské naděje na titul či jiné top umístění, protože jízdu předním již nedojel Guarneri a italským fanouškům zbyly akorát oči pro pláč. Dalšími co lehli v první zatáčce byl Chad Reed, Clement Desalle, Tanel Leok, Billy Mackezie.



Opodál zhatil své naděje také vítěz druhé jízdy Gautier Paulin, který muslel do nemocnice a chyběl tak i na závěrečném vyhlášení, kde jeho kolegové drželi akorát jeho dres (údajně má naštěstí zlomený jen prst). Ale to jsem trohu předběhl… Po startu se tak ujal vedení Ryan Dungey, a ten si ho udržel až do cíle. Na druhém místě dojel Steve Ramon a za něj se opět ze zadnějších pozic prokousával David Philipaerts. Stíhací jízdu předvedli Chad Reed, který se dokázal ze konce startovního pole probojovat na 9.místo, dále Tanel Leok, ten se prokousal na 11.místo. Clement Dessale se už do tempa dostat nedokázal a dojel již se ztrátou jednoho kola.

Výsledky druhé jízdy:
1. Ryan Dungey (USA)
2. Steve Ramon (BEL)
3. David Philipearts (ITA)
4. Jonathan Baragan (ESP)
5. Steve Frosard (FRA)




Podtrženo, sečteno
Jak už jsem již uváděl v minulém reportu, byl motokros národů to pro mě tím největším zážitkem z motokrosových závodů, na kterých jsem kdy byl. Díky "média" akreditaci jsem se dostal v podstatě úplně všude, byl jsem v kontaktu s nejlepšími jezdci světa a mohl vnímat skvělou atmosféru, kterou tamní fanoušci udělali. Samozřejmě nejvíce bylo slyšet domácí Italy, kteří svým pilotům fandili jako na fotbale. Trať byla taky nádherná, spíše superkros, luxusně nachystaná a pro fanoušky stojících na ochozích pěkně přehledná. Prostě budu na to dlouho vzpomínat a doufat, že se zase na motokros národů v budoucnu podívám, opravdu to stálo za to!!!
Co se týče celkových výsledků, tak na to, že vyhráli amíci jsme si už jistě zvykli, ikdyž letos to jistě tak přesvědčivé nebylo. Velkou šanci měli Italové, ale zabránily jim v tom osudné pády Cairoliho a Guarneriho. Jinak asi žádné překvapení.... Ještě zmíním, že celkovými vítězy mezi jednotlivci byli: Ryan Dungey ve třídě MX1, Marvin Musquin ve třídě MX2 a David Philipaerts ve třídě OPEN.

A zde je pro úplnost pořadí národů:
1. USA (22bodů)
2. FRANCIE (30)
3. BELGIE (39)
4. NĚMECKO (55)
5. VELKÁ BRITÁNIE (55)
6. ITÁLIE (59)
7. AUSTRÁLIE (73)
8. ESTONSKO (78)
9. JIŽNÍ AFRIKA (84)
10. ŠVÝCARSKO (88)
.........................................................
21. ČESKÁ REPUBLIKA
24. SLOVENSKO





Níže je velká fotogalerie z finálových jízd, kde nechybí fotky z příprav před startem, samotné starty a mnoho dalších fotek z rozjížděk. Dále tam najdete fotky z televizních rozhovorů po dojetí jednotlivých rozjížděk, ze závěrečného vyhlášení a tiskové konference. Na konci fotogalerie se můžete podívat do tiskového centra, odkud jsem psal zprávy přímo z místa dění a vidět tam můžete taky třeba Amandu ze supercross.com. Chtěl jsem ty fotky trochu více promazat, ale mi to nikdy nedá, takže tam jsou téměř všechny co jsem nafotil. Tak snad máte rychlý internet a každý si tam najde nějakou fotku, co ho zaujme a bude se mu bude líbit….

-ales22-


P.S.: A ještě co se týče zlomeniny záprstní kůstky Filipa Neugebauera, tak je to bez komplikací, operace není nutná a Filip by měl být během 4 týdnů zase OK!
...........................................................................................................................................

Veškeré výsledky motokrosu národů naleznete na www.motocrossmx1.com