Nominace juniorské reprezentace České Republiky enduro, a pár otázek pro manažera Karla Schedera

18.04.2011 16:17

 

Nominace juniorské reprezentace České Republiky enduro

 

    Manažer juniorské reprezentace ČR enduro Karel Scheder nominoval na první závod ME do polských Kielců čtyři jezdce. Na základě účastí a výsledků kontrolních závodů byli nominováni tito jezdci:

 

Milan Engel        E1 junior            KBS team

Jakub Šefr          E2-3 junior         Solarco Czech enduro junior team Kolín

Patrik Liška        E2-3 junior         Mira racing team

Ondřej Helmich   E1 junior            Solarco Czech enduro junior team Kolín

Náhradník:

Patrik Markvart                           Solarco Czech enduro junior team Kolín

 

Položil jsem Karlovi Schederovi pár otázek:

 

1)      Jak jsi dospěl k nominaci?

 

Karel: V březnu jsem sestavil širší nominaci reprezentace, jezdce jsem oslovil, zda mají zájem reprezentovat Českou republiku a spolupracovat v juniorském teamu. Jezdci se sešli na seznamovacím tréninku a byli seznámeni se systémem nominace a účasti na ME. Odjeli se nominační závody na základě jejichž výsledků jsem nominoval jezdce k prvnímu závodu ME.

 

2)      Jaké jsou cíle pro ME?

 

Karel: Tento rok by měl být hlavně o vybudování systému juniorské reprezentace. Mou snahou je prezentovat se jako reprezentační team s kvalitním zázemím, který lze nabídnout partnerům a získat potřebné zabezpečení. Lídři teamu by měli být Milan Engel a Jakub Šefr. Patrik Liška a Ondřej Helmich jsou nováčci a budou získávat cenné zkušenosti. Konkurence bude silná a po prvním závodě bych byl spokojen s umístěními v první desítce.

 

3)      Co další vrcholy sezóny 2011?

 

Karel: Co se juniorské reprezentace týká, tak určitě třídenní finále ME ve Francii, kde se uskuteční soutěž družstev. Dalším vrcholem by mohla být šestidenní ve Finsku a návrat do soutěže o stříbrnou vázu.

 

4)      Jak to myslíš mohla?

 

Karel: Šestidenní byla vždy pro jezdce naší disciplíny vrcholem sezóny. Mediální zájem o tento závod je veliký a naší snahou je zajistit účast juniorského teamu ve Finsku. Mohla, to z mého pohledu znamená zajistit potřebné pokrytí nákladů v horizontu dvou měsíců. Vše ostatní je záležitostí organizační.

 

5)      Mohl by jsi být konkrétnější?

 

ME i finálový závod by měl být finančně pokrytý. Co se týká Šestidenní, je to složitější. Enduro reprezentace díky předchozímu vedení a výsledkům ztratila prakticky podporu tradičních partnerů i státu. Před námi je úkol tyto vztahy napravit a zajistit pro reprezentaci stabilní materiální a finanční zázemí. Musíme vychovat generaci jezdců, pro které bude slovo reprezentace rodné země něco znamenat.

 

6)      Ještě se vrátím k nominaci. Dva kluci z motokrosu a další se objevili při závodech M ČR. Bude toto trend do budoucna?

 

Karel: Je to přirozené. Kluci začínají jezdit v šesti letech a jedinou disciplínou podobnou enduru je motokros. V šestnácti se dostávají na křižovatku a hledají cestu k úspěchu. Jednou z cest je přechod do endura.

Je to celosvětový trend a v podstatě bez motokrosového základu jet rychle nelze. Na druhou stranu někoho přemlouvat nebo přeplácet aby jezdil enduro je krátkodobé. Spolupracovat se dá jen s tím, kdo spolupracovat chce.

 

7)      Na závodech jsem sledoval několik rychlých kluků. Počítáš s nimi?

 

Karel: Nominace na první závod je dle výsledků nominačních závodů. Na tom nic měnit nebudu ani nechci. Každý si musí srovnat priority. Co pro nominaci mohl udělat a zapracovat na tom. Do Polska odjedeme v této sestavě. V průběhu sezóny může dojít ke změně. Nominace na finálový závod ME a Šestidenní bude podle aktuální formy jezdců a dohody s mateřskými teamy.

 Děkuji za rozhovor, a přeji hodně úspěchů

 

F.V. - ENDURO MOTOSPORT