Pohádka o šestidenní, aneb jak hoši z Čech do Mexika fakt vyrazili

22.10.2010 19:14

(Tento opravdu krásný článek nelze nepublikovat,snad se na mne nebude Markéta zlobit)

Pohádka o šestidenní, aneb jak hoši z Čech do Mexika fakt vyrazili

 

85. mezinárodní motocyklová šestidenní, aneb i  česká vlajka zavlaje nad Mexikem

Dnes, ve čtvrtek 21. října  z ruzyňského letiště do Amsterodamu a dále pak do Mexico City odletěla na svou dalekou pouť výprava našich tří závodníků, kteří nás,  jako jediný tým České republiky, budou reprezentovat za oceánem a  při slavnostním zahájení 85. mezinárodní motocyklové šestidenní ponesou naši státní vlajku.

 Mezinárodní motocyklová šestidenní (anglicky International Six Days Enduro) je týmová motocyklová soutěž pořádaná od roku 1913. Od samého počátku se jednalo o týmovou soutěž, která si kladla za cíl prověřit odolnost a vytrvalost jak jezdců, tak strojů. Letošní ročník se koná od 1. do 6. listopadu v Mexiku, ve státě Michoacán de Ocampo, jehož hlavním městem je Morelia. A zde ve Valle de  Bravo se o co nejlepší umístění budou prát i pánové z týmu  Motosport Bozkov, týmu z vesničky pod horami, která má jen něco přes pětset obyvatel. Ostatní klubové týmy i naše reprezentace svou účast vzdaly, pánové Milan Kurfiřt, Jan Fišer a Jan Kudrnáč ale nepodlehli tlaku ekonomické krize a za pomoci skalních přiznivců,  věrných sponzorů a především po devastaci vlastních úspor, přeci jen  vyrážejí do světa. Je trochu smutné, že profesionálové v tomto oboru zřejmě nechtěli  platit vysoké náklady za účast v soutěži v takové dálce, pro sponzory tento sport není nijak zvlášť zajímavý a medializace této soutěže v naší republice není vůbec žádná.
Jezdecké složení týmu:
Jan Kudrnáč -  z Chuchelny od Semil - třída E2, pojede na motocklu Husqvarna TE449
Milan Kurfiřt – domorodec z Bozkova - třída E3, pojede na motocyklu Husqvarna WR 300
Jan Fišer z Hronova – z Hronova - třída E3, pojede na motocyklu Husqvarna WR 300

 

A kam to ti naši jezdci vlastně míří?  
Mexiko City – hlavní město Mexika – v originále jeho název zní Ciudad de México, leží ve vnitrozemí, vysoko v horách (2000 m n. m.) a je největším městem v zemi. Žije zde něco mezi 25–28 miliony obyvatel, a to jak v samém městě, tak ve velmi zalidněných příměstských oblastech.Ciudad de México patří mezi města s největšími sociálními rozdíly mezi obyvateli jednotlivých čtvrtí. Ve východní části města se lidé potýkají s chudobou, nezaměstnaností a nedostatkem jídla a pitné vody. Západní část je rájem boháčů, oplývající blahobytem.Pouze 72 km východně od města se nalézá stále aktivní sopka Popocatepetl, aneb Kouřová hora (naposledy se probrala k životu a pohrozila v roce 2000 – tak snad ji hluk motocyklů nevzbudí),  která je zároveň druhým nejvyšším vrcholem Mexika. Mexiko City jako jedno z největších měst na světě trpí stejnými problémy jako jiná světová velkoměsta, a to především zněčištěním vzduchu a vody, jsou zde kriticky přecpané silnice, kterých je značný nedostatek. V Ciudad de Méxicu žije mnoho dětí na ulicích, jedná se o tisíce, je zde vysoká kriminalita,  např. jen v roce 2003 bylo právě v hlavním městě uneseno zhruba 3 000 dětí, což městu přineslo ve světovém srovnání nelichotivé druhé místo. Došlo také i k mnoha únosům  černými taxikáři a extrémně se zde daří kapsářům. Tak hoši, pozor na taxíky!!!!

Krátce z historie a pár zajímavostí
Město bylo založeno v roce 1521 na ruinách bývalého hlavního města Aztéků, Tenochtitlánu, které dobyli španělští konkvistadoři.
Od roku 1525 do vypuknutí války o nezávislost v roce 1810 bylo hlavním městem Nového Španělska.
V roce 1956 tu byl postaven první mrakodrap Torre Latinoamericana.
Roku 1957 poničilo město zemětřesení.
V roce 1968 se zde pořádaly letní olympijské hry.
V roce 1985 zasáhlo Ciudad de México zemětřesení o síle 8,1 Richterovy stupnice; vyžádalo si 5 000 až 20 000 obětí.

A co je to ta - Mezinárodní motocyklová šestidenní
Mezinárodní motocyklová šestidenní  -  International Six Days Enduro -  je týmová motocyklová soutěž pořádaná od roku 1913. Soutěž, přezdívaná též motocyklová olympiáda, se až na dvě přestávky, které si vynutily světové války, koná  každoročně na začátku podzimu.
Šestidenní, jak se tato soutěž zkráceně nazývá, vznikla v roce 1913 jako International Six Days Trial z popudu Mezinárodní federace motocyklistů (FIM). Navazovala na tradici Six Days Trial, motocyklové soutěže konané ve Velké Británii v letech 1903 (jako Reliabity Trial) až 1912. Od samého počátku se jednalo o týmovou soutěž, která si kladla za cíl prověřit odolnost a vytrvalost jak jezdců, tak strojů. Mělo se také jednat o soutěž mezinárodní. To se v prvním ročníku příliš nepodařilo, většina startujících jezdců byli Britové, které doplnili jezdci z Francie. Ani ne rok poté vypukla 1. světová válka a druhý ročník se tak uskutečnil až v roce 1920. Další přerušení, v letech 1940 až 1946, si vyžádala 2. světová válka. Navíc byly v roce 1947 FIM anulovány výsledky z roku 1939.
Hlavní soutěží je boj o Světovou trofej (World Trophy). Až do roku 1969 se soutěžilo o Mezinárodní trofej (International trophy), které se účastnily reprezentační týmy na motocyklech domácí výroby. V roce 1970 změnila FIM pravidla i název trofeje a jezdci dnes mohou startovat na strojích dle vlastního výběru. Vítězové Světové trofeje získávají zároveň titul mistrů světa.
V roce 1924 přibyla soutěž o Stříbrnou vázu. Tato soutěž si brzy získala velkou oblibu, neboť umožňovala start i zemím bez vlastní výroby motocyklů. V souvislosti se změnou pravidel v roce 1970 ovšem prestiž této trofeje poněkud poklesla. V roce 1985 tedy byla změněna na Světovou trofej juniorů.
V roce 1985 nahradila soutěž o Stříbrnou vázu Světová trofej juniorů. Soutěž je určena pro jezdce do 23 let.
V roce 2007 byla do programu zařazen Pohár žen (Women Trophy).
Přesto, že se jedná o týmovou soutěž, je udělováno i individuální ocenění pro jezdce. Jedná se o zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili.
Původně získával zlatou medaili jezdec, který soutěž dokončil bez trestných bodů, méně než 25 trestných bodů přineslo jezdci stříbrnou medaili a více než 25 pak bronzovou. S tím jak se pravila vyvíjela a změnil se i systém bodování, došlo i ke změně v udělování medailí. V současnosti získá zlatou medaili nejlepší jezdec v objemové třídě a každý další jezdec, jehož výsledek je maximálně o 10% horší, stříbro získají jezdci s výsledkem maximálně o 40% horším a všichni ostatní získají medaili bronzovou.

Zdroj:https://www.endurocc.cz/