Report MMČR motoskijöring Horní město, 4.-5.2.2012

06.02.2012 18:15

Převzato z: https://www.motosportchynov.cz/

Seriál Mezinárodního mistrovství ČR „ORION – SHIVA KTM Cup 2012“ zavítal do severomoravského Horního Města nedaleko Rýmařova. Aktivní pořadatelé z místního HoMe motoclubu v AČR připravili trať s délkou 1 okruhu 800 metrů. Závod se jel za velice drsných podmínek, protože rtuť teploměru klesla až na -15 °C. Navíc jezdcům i pořadatelům komplikoval jejich činnost ostrý vítr.
Sítem kvalifikačních jízd prošli nejlépe Mohaupt s Hotovým, kteří třikrát vyhráli podobně jako bratři Šrolerové. S přehledem jezdili i loňští mistři Sládek s Čížkem. Až vítězství v poslední sérii kvalifikačních jízd zaručilo přímý postup do finále i zkušenému Skalkovi.
Finále „B“ mělo tentokrát poklidný průběh. 2 poslední postupová místa si zajistili Hock s Bergerem a Fogl se Sabotou.
Zato hlavní finále „A“ o mistrovské body bylo dramatické. Výborný start měli bratři Šrolerové i Mohaupt s Hotovým. Ale za nimi došlo v 1. zatáčce po startu k hromadné kolizi všech ostatních dvojic. Na čele tak jezdili po celou dobu finálové jízdy klášterečtí bratři, které sledovali Mohaupt s Hotovým, kteří se snažili útočit i na 1. místo. Cílem ale projeli jako první bratři Šrolerové, pro které to bylo jejich letošní první vítězství. Velký závod zajeli Sládek s Čížkem. Ti se po hromadné kolizi nevzdali a po výborném výkonu se dokázali dotáhnout až na 3. pozici. Určitě mile překvapili Fogl se Sabotou, pro které bylo konečné 5. místo nejlepším výsledkem kariéry v motoskijöringu.rojeli jako první bratři to. u dobu finálové jízdy klášterečtí bratři, které sledovali Mohaupt s Hotovým.
Celkové výsledky závodu:
1. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec nad Orlicí, Yamaha, 11:43,25
2. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Profi Auto, Honda, 11:57,36
3. Josef Sládek – Petr Čížek, Dukla Racing, Honda, 12:03,51
4. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Motokros Team, Yamaha, 12:07,21
5. Tomáš Fogl – Martin Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí, Yamaha, 12:15,59
6. Marcel Hock – Jonáš Berger, SMS motokrosu Pardubice, Suzuki, 12:23,10
Na čele seriálu se i nadále udrželi Sládek s Čížkem (55 bodů) před Mohauptem s Hotovým (49 bodů) a bratry Šrolery (44 bodů). V rámci doprovodného programu se divákům představili i místní jezdci. Z nich byli nejlepší Krejcar se Stavaničem před Gajdošíkem se Šašinkou a Bandíkem s Habernauerem.

 

 

 

I další den (neděle) se jelo na trati v Horním Městě, kde uspořádali pořadatelé závod za odvolaný motoskijöring v Rýmařově. Jezdce i lyžaře ale čekala úplně jiná trať, protože se jelo v obráceném směru než v sobotu.
S kvalifikací si nejlépe poradili bratři Šrolerové, kteří vyhráli všechny své jízdy. Zlepšili se i J. Mňuk s Langrem. Výborně jezdili chýnovští jezdci Vitouš se Sejkem, když dokázali dvakrát vyhrát. Zdálo se, že jim neunikne přímý postup do finále. Ale po pádu v poslední jízdě museli z dalšího závodu odstoupit, protože si zranil koleno lyžař Karel Sejk.
Z finále „B“ postoupili nakonec Roušavý s Marešem a Lux s Prossem. Hlavní finálová jízda se vydařila Josefu Mňukovi s Filipem Langerem. Těm se konečně splnil jejich sen, stanout na stupínku nejvyšším při mistrovském motoskijöringu. Vyšel jim start a i když se ostatní jezdci snažili, nikdo z nich je nedokázal předjet. Josef Mňuk s Filipem Langerem jeli výborně, po celých 10 kol finálové jízdy neudělali jedinou chybu a zaslouženě zvítězili. Dostali se tak do elitní skupinky 16 jezdců, kteří v dosavadní historii motoskijöringu někdy zvítězili. Spolehlivě jeli i bratři Šrolerové, kteří cílem projeli na 2. pozici.
Na stupně vítězů se nakonec dostali i loňští mistři Sládek s Čížkem, i když po velkém úsilí. Na začátku finále upadli a když se rozjížděli, měli kolizi s Mohauptem s Hotovým. Své výborné 5. místo ze soboty obhájili Fogl se Sabotou.

 

Celkové výsledky závodu:
1. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Motokros Team, Yamaha, 11:31,89
2. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec nad Orlicí, Yamaha, 11:43,09
3. Josef Sládek – Petr Čížek, Dukla Racing, Honda, 11:54,41
4. Michal Roušavý – Lukáš Mareš, Orion Team Litomyšl, Honda, 11:57,26
5. Tomáš Fogl – Martin Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí, Yamaha, 11:59,91
6. Jindřich Lux – Roman Pross, BV Racing, KTM, 12:01,88
Na čele seriálu jsou stále Sládek s Čížkem (70 bodů). Na 2. pozici se dostali bratři Šrolerové (61 bodů). O 1 místo si pohoršili Mohaupt s Hotovým (56 bodů). Diváci měli opět možnost vidět vložený závod, kde byli nejlepší Krejcar se Stavaničem před Bandíkem s Habernauerem a Gajdošíkem se Šašinkou. Už příští víkend se pojedou další 2 mistrovské motoskijöringy, a to v okolí jihočeského Chýnova.
Text: Josef Vašíček
Foto: Pavel Malý

Vloženo: 06.02.2012