Report z druhého závodu MezMČR v motokrosu juniorů.

03.05.2012 16:13
Druhým závodem pokračovalo juniorské mistrovství republiky. Tentokrát se seriál přestěhoval do známého autokrosového areálu v Nové Pace. Za velmi teplého počasí se do bojů o cenné seriálové body pustilo ve čtyřech kubaturách 115 jezdců. I přes slunečnný den s téměř vymetenou oblohou se dařilo pořadatelům červenou hlínu Štikovské rokle udržet stále ve skvělé kondici. Na jezdce čekala nejen skvěle připravená trať, ale i další novinka pro juniorský mistrák – holeshot o věcné ceny, červené tabulky jezdců, kteří kralují seriálu. Další novinkou v juniorském seriálu bylo tiskové středisko a i do Nové Paky se podařilo domluvit Českou televizi.
Jako první po volných tréninkových jízdách do boje o nejlepší postavení za železem vyjeli jezdci kubatury 80 ccm. Nejlepším časem se blýskl slovenský rychlík Richard Šikyňa, který jako jediný dokázal zajet pod minutu padesáttři. Druhý si šel hledat místo Jan Vykutil dále Repčák, Prammer, Antalič, Vondrášek, Sandner, Zbíral, Olszowy a desítku uzavřel Novotný. V prvních deseti čtyři čeští zástupci…
První runda patřila polskému jezdci Dominiku Olszowy, který vyhrál i holeshot. O druhé a třetí místo se prali Šikyňa s Vykutilem, první jmenovanný byl šťastnějším v cíli a to o pouhou jednu setinu. Bramborovka patřila Filipu Repčákovi ze Slovenska a body za „bůra“ bral rakouský rider Lukas Prammer.
Pro druhý holeshot se po kolizi v první zatáčce dostal Honza Vykutil, který již před sebe nikoho nepustil a dojel si pro vítězství v této rozjížďce o více než patnáct vteřin před Richardem Šikyňou a Jakubem Menclem. Čtvrté a páté místo patřilo bratrské dvojici ze Slovenska Filipu a Pavolu Repčákovi. Celkově: Vykutil, Šikyňa, Repčák F. .Seriál: Šikyňa 94 b, Repčák F. 66 b, Vykutil 63 b.
Malorážky, zvuk stopětadvacek potěší snad každého milovníka motokrosu a i v Nové Pace byl příslib boje o body seriálu. Největší adepti na MS se vrátili o víkendu z italského Ferma, kde zajel nejlépe Vašek Kovář ve druhé jízdě sedmé místo, bohužel v té první namotal síťovinu a tak celkově třináctý flek. Filip Podmol 23.místo. Nejrychlejším v kvalifikaci byl ovšem Martin Krč o pět setin před Kovářem a necelých osm desetin Jonáš Nedvěd, který předvedl dva famózní starty a ceny za holeshot patřily právě jemu. V první rozjížďce Nedvěd nevydržel tlaku Vaška Kováře, který přijel do cíle s víc než desetivteřinovým náskokem. Třetí příčka patřila Martinu Krčovi, čtvrtý dojel Podmol a pátý Honza Vondrášek. Po startu druhé jízdy opět vodil chvíli jezdecké čelo Jonáš Nedvěd, pak se přes něj přehnal vítěz jízdy Kovář a postupně i Krč, Podmol a Vondrášek. Celkově: Kovář, Krč, Nedvěd. Seriál: Kovář 100 b, Krč 84 b, Podmol 76 b.
Nejmladší jezdci v kubatuře do pětašedesáti ccm vyrazili na tradičně zkrácenou trať. Kvalifikaci vévodil Rakušan René Hofer, před Danielem Stehlíkem, Petrem Polákem, Radimem Krausem a Jirkou Matějcem. V první jízdě nedal Hofer nikomu šanci a tak nechal konkurenci z Čech a Slovenska za svým výfukem. Dlouho jezdil na druhém místě Petr Polák, ten však upadl a musel se spokojit s třnáctým místem v cíli. Dan Stehlík dojel stříbrný a bronzový Milan Fiala. Bramborová medaile pro Honzu Klima a pátý flíček Jirka Matějěc. V druhé rundě opět kraloval René Hofer, který se po „valné hromadě“ v první zatáčce zorientoval nejleépe. Rene který chyběl na prvním závodě v Přerově si v Nové Pace dojel pro „double“ . Na druhém místě nakonec dojel Alois Vrchlavský, třetí Dan Stehlík, čtvrtý Petr Polák a pátý Honza Klimo. Celkově: Hofer, Stehlík, Vrchlavský. Seriál: Stehlík 87 b, Vrchlavský 71 b, Polák 70 b.
Nejsilnější kategorie MX2 JUNIOR. Kvalifikaci vyhrál leader seriálu Roman Hanousek před Rudou Weschtou, Ondrou Brendlem, Matějem Hejhalem a Radovanem Mílem. Starty se nedařili Romanu Hanouskovi a tak musel bojovat. Pravý opak měl David Čermák, který den před svými osmnáctinami dvakrát vyhrál holeshot… V první jízdě dokázal svoji KTM nejrychleji do cíle dopravit Ruda Weschta před Romanem Hanouskem a vítězem holeshotu Davidem Čermákem. Body za čtvrté místo patří Hozovi Kučerovi a páté místo pro Matěje Hejhala. Druhá jízda měla stejného vítěze jako první – Rudu Weschtu. Druhé místo Roman Hanousek a o jednu pozici si polepšil Honza Kučera. Čtvrtý Matěj Hejhal a pátý Radovan Míl. Celkově: Weschta, Hanousek, Kučera. Seriál: Hanousek 94 b, Weschta 92 b, Čermák 73 b.
Seriál se nyní stěhuje na jih Čech do Jinína, kde jsou opět připraveny další novinky obohacující seriál a tak se pojďme takovou malou pozvánkou podívat co čeká jezdce a diváky nedaleko Strakonic. V Jiníně je již standartně depo na vysoké úrovni a stejně jako při „velkém“ mistráku bude pokryto signálem wi-fi. Dále velký cateringový stan s novým dodavatelem jídla a pití, zajišťující pochutiny téměř bez front. Atmosféru bude v podtextu doplňovat živé klávesové vystoupení, ovšem tak aby jste si mohli ve stanu v klidu sednout a bavit se. Další krok vstřícnosti k divákům a to díky OFFROAD klubu bude vstup a parkovné zcela zdarma. Proto neváhejte a 12.května přijeďte do Jinína na třetí díl juniorského seriálu.
Martin Pichl

 

Kompletní výsledky závodu a fotogalerie je k dispozici na: www.juniormx.cz