Report z Mez. MČR v motokrosu juniorů - Jinín

16.05.2012 19:11

Blativy mistrak:

O druhém májovém víkendu zamířil juniorský motokrosový šampionát na jih Čech, do místa motokrosu zaslíbenému – Jinín. Na zdejší trati, která hostila i největší soutěžní podujetí – mistrovství světa, se tentokrát měli prohánět juniorští jezdci motokrosové disciplíny. Po vcelku slunečném týdnu rosničky předvídaly velmi špatné počasí a mnoho dešťových srážek… Jinínský závod byl opět vylepšen několika událostmi, velký jídelní stan, doprovodná muzika, volné vstupné, tombola a opět televizní kamery.
Vše bylo nakonec jinak, a páteční katastrofický scénář se nevyplnil, sobotní den pak začal lehkým deštěm, který střídal déšť s větší či menší intenzitou, a někteří jezdci nebyli rádi, jiní měli úsměv na rtu. Do tréninku nakonec nastoupilo 130 jezdců.
Po volných tréninkách, přišli na řadu kvalifikace a jako první třída 80 ccm. Pro českého fanouška byla smutným podíváním na prvních pěti místech cizinci… Nejrychlejším riderem byl Denis Poláš, následovaný Richardem Šikyňou a rakouským jezdcem Michaelem Snadnerem. Nejrychlejším jezdcem první zatáčky byl v obou jízdách polský expres Dominik Olszowy, jízdy však měli trochu jiný průběh. V první rundě viděl cílový prapor jako první vítěz kvalifikace Denis Poláš následovaný Honzou Vykutiliem a Dominikem Olszowym. Stupně vítězů druhé jízdy byly doménou pouze zahraničních jezdců, Poláš, Šikyňa, Prammer.
Celkově: Poláš, Olszowy, Šikyňa. Seriál: Poláš 131 b, Vykutil 95 b, Šikyňa 92 b.

Třída 125 ccm junior, loni opomíjené a zatracované dvoutakty se opět postavili za startovací železo v hojném počtu. Kvalifikační trénink vyhrál Martin Krč před domácím favoritem Vaškem Kovářem následovaný Podmolem, Vondráškem a Nedvědem. První jízda vyjma holeshotu patřila bez problému Vaškovi Kovářovi, holeshot pak Petru Jatimu. Stříbrná příčka pro Jonáše Nedvěda a bronz pro Filipa Podmola. Druhá jízda byla opět v plné réžii našeho nejlepšího juniora na dvoudobém motocyklu – Vaška Kováře. Druhý opět Nedvěd a třetí po nevydařeném startu Krč. Bramborovka pro teplotu ztráprného Dušana Drdaje.
Celkově: Kovář, Nedvěd, Krč. Seriál: Kovář 150 b, Krč 122 b, Nedvěd 113 b.

Nejmenší třída 65 ccm brousila jinínské bláto na zkrácené trati avšak v plném nasazení. Nejrychlejším mužem jinínské trati byl Honza Klimo a tak si poprvé v sézóně mohl vybírat jako první své místo na startovním roštu. Nejrychlejší muž první rozjížďky Kraus nedojel. Cílové pořadí: Polák, Stehlík a ukrajinský host Chura. Ve druhé jízdě pak na nejvyšším stupínku Polák, následován Stehlíkem a Fialou.
Celkově: Polák, Stehlík, Fiala. Seriál: Stehlík 131 b, Polák 120 b, Fiala 99 b

MX2. Čtyřtaktní motocykly a hřmnění nad Jinínem. Vedoucího jezdce šampionátu trápila chřipka a tak se k velkému útoku chystal Ruda Weschta, kterému však útok nevyšel podle jeho představ… Holeshot vyzněl pro Vašíčka, který předvedl závod start-cíl, pronásledován marně Hanouskem a Weschtou. Druhý závod patřil Hanouskovi před Komprdou a Fiňkem.
Celkově: Hanousek, Vašíček a Weschta. Seriál: Hanousek 141 b, Weschta 128 b, Čermák 99 b.

Dalším závodem bude race na nově přebudované trati v Krásné Lípě. Tak 2.6. směr severo-západní Čechy…


Partin Pichl
Aleš Doležal