Report z posledního závodu Mez MČR v motokrosu juniorů z Kaplic

16.10.2012 16:11

TAJENKA ROZLUŠTĚNA
 

Juniorský šampionát zakončil poslední závod v jihočeské Kaplici, která vyřešila mistrovské tajenky. Jak jsme si již zvykli závod byl opět připraven bez nejmenších chyb a tak se finálový závod mohl stát oslavou juniorského seriálu. Je známo, že jezdci na jih Čech jezdí neradi a ani tentokrát nebyl startovní rošt plný. Nicméně pro všechny přítomné byla trať i po celonočním dešti skvěle připravena.

Opět se jako první na písčitou trať vydali jezdci 85ccm. Kvalifikaci vyhrál Šikyňa, následován Polášem, Vykutilem, Prammerem a pětici doplnil Slovinec Milec. Napínavou bitvu nakonec rozsekl Šikyňa, který se tak stal mistrem ČR. Dalšími v pořadí pak Prammer, Chetnicki, Poláš a Repčák. Průjezd cílem tak ukázal malý potenciál, českých jezdců v této třídě. Druhá jízda byla opět v rukou Šikyni. Druhý zajel Prammer, a dále Repčák, Chetnicki a Poláš. Na závěr se poprvé v seriálu měřil obsah motoru, jury rozhodla o měření prvních dvou jezdců. Vše proběhlo dle regulí.

Závod : 1.Šikyňa (SK) 50 b, 2.Prammer (A) 44b, 3.Chetnicki (PL) 38b, 4.Repčák (SK) 36b, 5.Poláš (SK) 34b

Seriál: 1.Šikyňa (SK) 333b, 2.Prammer (A) 268b, 3.Poláš (SK) 266b, 4.Vykutil (CZ) 243b, 5.Olszowy (PL) 190b

125ccm. Mistr ČR se rozhodl až po obou jízdách. Vašek Kovář sice nastupoval s devíti bodovým náskokem před Jonášem Nedvědem, ale nikdo nevěděl jak na tom Václav po zranění je. Holeshot první jízdy patřil opět Nedvědovi, který si tak rozšířil svoji sbírku plaket. Nedvěd jezdil v čele a Kovářovi se start nepovedl, kdo se však ukázal v životní formě byl Honza Vondrášek, tito tři bojovali na čele o cenné body, bohužel se ani jednomu z nich nevyhnul pád a závod nabral na dramatičnosti, zejména boj o druhou pozici, kde nakonec více sil a odvahy prokázal starší z bratrů Vondrášků Honza. Všichni čekali na druhou jízdu, ta se stala včetně holeshotu kořistí Kováře. Za jeho zády dojel Nedvěd, před Krčem, Novockým a Vondráškem. Stejně jako ve třídě 85 ccm i zde se měřili obsahy.

Závod: 1.Kovář (CZ) 50b, 2.Nedvěd (CZ) 42b, 3.Krč (CZ) 38b, 4.Vondrášek (CZ) 37b, 5.Novocký (SK) 34b

Seriál: 1.Kovář (CZ) 350b, 2.Nedvěd (CZ) 333b, 3.Krč (CZ) 282b, 4.Podmol (CZ) 223b, 5.Vondrášek (CZ) 202b

65ccm. Nejrychlejší proti chronometru byl rakouský jezdec Hofer, přesto jako první proťal holeshotovou čáru Jan Klimo, který překvapil všechny jezdce startovního pole a svoji pozici si udržel až do druhého kola, kdy ho předjel Hofer a za další dvě kola Polák. Petr Polák řádně poslouchal rady svého trenéra Honzy Froňka a jel „hlavou“. Projel jako druhý cílovým praporem a stal se tak mistrem ČR. Třetí pak Klimo, čtvrtý Martinec a pátý Vrchlavský. V druhé jízdě se situace na čele závodu nezměnila. První projel cílovým praporem opět Hofer, následoval ho Stehlík, Vrchlavský, Klimo a Scharter.

Závod: 1.Hofer (A) 50b, 2.Klimo (CZ) 38b, 3.Stehlík (CZ) 36b, 4.Vrchlavský (CZ) 36b, 5.Polák (CZ) 35b

Seriál: 1.Polák (CZ) 316b, 2.Stehlík (CZ) 273b, 3.Hofer (A) 264b, 4.Klimo (CZ) 224b, 5.Vrchlavský (CZ) 223b

MX2. Do závodů nastoupil jako favorit Ruda Weschta, v čele však v první jízdě jezdil Ondra Brendl a Rudovi se ho podařilo překonat až tři kola před koncem. Bronz patřil Komprdovi, tito tři museli po první jízdě na měření hluku svého motocyklu. I zde proběhlo vše dle regulí a tak mohli nastoupit do druhé rundy. Bramborovka první jízdy patřila v premiéře na čtyřtaktním motocyklu Filipu Podmolovi a páté místo Vítek Nejedlo. V druhé jízdě ukázal Roman Hanousek, že pokud není bláto umí, po výpadku na proraženou pneumatiku v první jízdě všem ukázal záda a projel cílem jako první. Druhý Weschta, třetí Komprda, čtvrtý Podmol a páté místo patří Ondřeji Brendlovi. Mistr ČR ve třídě MX 2 je Ruda Weschta.

Závod: 1.Weschta 47b, 2.Komprda 40b, 3.Brendl 38b, 4.Hanousek 36b, 5.Podmol 36b

Seriál: 1.Weschta 354 b, 2.Hanousek 306b, 3.Komprda 264b, 4.Kučera 232b, 5.Nejedlo 223b

Další informace o juniorském motokrosu a fotogalerie na: www.juniormx.cz

Za Race Support Klub v AČR Aleš Doležal, Martin Pichl, Jiří Šitina a Jiří Nedvěd