Rozhovor s manažerem juniorské reprezentace Karlem Schederem

13.10.2011 19:44

Ahoj Karle, přečetli jsme si hodnotící zprávu o sezóně 2011. Nedalo nám to a rozhodli jsme se zeptat na sezónu 2012, vrátit se k letošní sezóně a také trochu na tvou osobu ve vztahu k reprezentaci.

 

Karle jak ty osobně hodnotíš rok 2011?

Letošní rok byl hodně těžký. Několik let jsem se snažil na klubové úrovni pracovat s mladými jezdci a posunout je do evropské juniorské špičky. Pracovali jsme v interní skupině a zodpovídali se partnerům a sami sobě. Jmenováním na post reprezentačního manažera se odpovědnost zvýšila a možnosti rozhodování, jsou velmi ztížené jednáním s jednotlivými jezdci. Výsledkově se nám letošní rok povedl, celková komunikace a projev reprezentace je zatím řekněme amatérská.

 

Sledovali jsme reprezentaci celý rok a hlavně na šestidenní jste vypadali jako fungující team?

Ano, v prvním roce jsme se snažili hlavně o vizualizaci, vytvořit team kde všichni půjdou za společným cílem. Bohužel nerad, ale musím přiznat velmi problematickou komunikaci v teamu. Hlavně rodiče jezdců by nejraději veškerou podporu směřovali pouze na svou ratolest. Samozřejmě nesou velkou finanční zátěž s přípravou, na druhou stranu jsme jezdcům pokryli velkou část nákladů na reprezentaci a chtěli, aby se dodržovala určitá pravidla.

 
Trochu k tvé osobě jaká byla tvá cesta na post reprezentačního manažera?

Trénováním s mladými jezdci se zabývám od roku 1999. V roce 2007 jsem panu Michálkovi nabízel spolupráci na přípravě juniorské reprezentace. Nepochodil jsem a tak se vše odsunulo na sezónu 2011. Mezitím se enduro dostalo až na dno. V sezóně 2009 a 2010 jsme jako klub organizovali výjezd na ME družstev a na sezónu 2011 jsem předložil projekt juniorské reprezentace na tři roky a byl pověřen jeho realizací.

 
Zaznamenali jsme tě také v SCM Jinín?

Jeden a půl roku jsem byl jako trenér v SCM Jinín. V současné době se starám o juniorskou reprezentaci a o privátní juniorský team.

 

Jak teď SCM funguje? Trochu nám chybí informace.

 V SCM enduro je nový trenér, obměnilo se jezdecké složení za mladší jezdce. Dění sleduji a tipuji si možné adepty pro juniorskou reprezentaci. Trochu mi chybí vzájemná komunikace, na které je  pro následující období  nutné zapracovat.

 

Sezóna 2011 je za námi, co sezóna 2012?

Závody jsou odjeté, výsledkově jsme byli úspěšní. Do konce listopadu musíme připravit žádosti o dotace na ministerstvo školství, poděkovat osobně partnerům a požádat o podporu do následujících let, připravit seznam širšího reprezentačního kádru a další technické záležitosti. Jezdci se budou připravovat individuelně a během přípravy bych chtěl jedno zimní soustředění a několik kontrolních tréninků. Pro sezónu 2012 plánuji seriál ME, ME družstev a šestidenní v Německu. Kádr by se měl rozšířit na šest juniorských jezdců.

 
Máš nějakou představu o juniorském teamu 2012?

Mám, základ budou tvořit Milan Engel, Jakub Šefr a Patrik Markvart. Jednat budu s Patrikem Liškou a Ondřejem Helmichem o jejich zájmu reprezentovat. Další jezdce budu vybírat z mladších jezdců s vizí perspektivy do budoucna.

 
Budou nějaké změny směrem k organizaci reprezentace a účasti na soutěžích?

Těch změn bude více. První budou reprezentační smlouvy upravující podporu reprezentanta svazem enduro a povinnosti z této podpory vyplívající. Rád bych upravil i odpovědnost jezdce za doprovod. Smluvně upravit prezentaci osobních partnerů na akcích reprezentace. Velkým problémem je realizace časových kontrol. Jsem přesvědčen, že písemná forma dá jasná pravidla a nebudou se opakovat dohady z letošního roku. Změna bude také v nominaci. Nominovat bude manažer. Výsledky kontrolních závodů budou mít informativní charakter.

 

Jaké máš cíle na sezónu 2012?

Těch cílů je více. První a zásadní je zajistit kvalitnější ekonomické zázemí. Druhým je profesionalizace realizačního teamu. Na poli sportovním účast šesti jezdců. V ME obhájit letošní pozice a při šestidenní postoupit dopředu. Konkrétní sportovní cíle bych nechal na jaro.

 

Hovořil jsi o individuelní přípravě, je toto správný směr?

Není. Bohužel k nějaké centrální přípravě nejsou ekonomické podmínky. Je to vize do budoucna. Pro ilustraci v roce 2011 skončila centrální podpora ve Francii a Švédsku. V nejbližší budoucnosti je reálná příprava v mateřských klubech v koordinaci s reprezentací. O tento model se snažíme i v našem občanském sdružení a výsledky se postupně dostavují.

 
Můžeš ohodnotit jednotlivé jezdce v reprezentačním teamu?

Nejlepším jezdcem byl Milan Engel. Je vidět několik účastí v šestidenní a dva roky MS. Odvedl kvalitní výkon a získal bronz v kategorii E1. Pro rok 2012 jasný lídr teamu. Změna motocyklu na vyšší objem by mu mohla prospět vzhledem k jeho postavě. Patrik Markvart je pro mě obrovské překvapení. Teprve v 16 letech obsadil 7. místo v ME a ve své druhé sezóně v enduru zaznamenal obrovský výkonnostní růst. Podle mě je naší největší nadějí.  Jakub Šefr obsadil 10. místo v E2 junior. Jakub je velmi rychlý, nedokázal však prodat výsledky z M ČR při ME. Budeme muset zapracovat na psychické pohodě. Společně vytvořili kostru juniorské reprezentace na další roky.

 
Co ostatní? Zmínil jsi Lišku, Helmicha také je tu Radovan Míl?

Všichni se rekrutují z disciplíny motokros a jsou na určitém typu trati velmi rychlí. Jak jsem již zmínil, budu s nimi jednat o zájmu být členem juniorské reprezentace. Nikoho však nebudu přemlouvat. Věřím, že zůstanou u endura a získají kvalitní klubové zázemí pro další výkonnostní růst v disciplíně enduro. Další jezdce bych hledal mezi mladšími kluky. Hádek, Hromeš, Pilař, Živný a další kluci vyrůstají v přeboru. Je nutné je sledovat a postupně je dle výkonnosti  zařazovat do šírší reprezentace. 

 

Hovoříme stále o juniorech, co seniorská reprezentace?

Tato otázka by měla spíše směřovat na Mirka Harudu jako manažera seniorů. V roce 2011 jsme se společně rozhodli podpořit juniory a dostat juniorský trophy team na šestidenní. V následujicím roce by měli senioři výrazněji zasáhnout do ME a přáním je účast trophy teamu v Německu. Kdo bude členem seniorské reprezentace a jak bude fungovat je v kompetenci manažera seniorů.

 
Dobrých výsledků dosáhli také veteráni ?

Výborných, jsou mistři Evropy družstev. Bohužel tyto výsledky nelze použít v žádných dotačních titulech a ani z peněz reprezentace je nelze podpořit. Kluci to jedou za své a já jim za to děkuji. Je velmi příjemné tleskat Mistrům.

 

 

Karle děkuji za rozhovor a přeji úspěchy do budoucna.

Děkuji všem, co nás podporují a i nadále Vás budeme informovat o dění kolem reprezentace.
 

 

František Vocásek,   https://www.enduromotosport.com/