SPORTOVNÍ HODNOCENÍ SERIÁLU MM ČR MOTOKROS 2011

25.11.2011 17:12
24.11.2011
496.jpg Zhruba před měsícem skončil již devátý ročník novodobé historie seriálu Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu, letos poprvé nesoucí název „LR COSMETIC/ADOS CUP 2011“. Utichl pro motokrosaře libozvučný hluk krosek v paddocku, ta tam je jedinečná vůně benzínu i spálených výfukových plynů na závodištích, osiřely jezdecké tratě a vše se pomalu chystá ke každoročnímu motokrosovému zimnímu spánku. Dříve, než začnou přípravy další sezónu, však nastává čas hodnocení a bilancování.
 

Nechceme se zde pouštět do polemiky v organizačně-pořadatelských záležitostech. Mnozí z vás, kteří čtete tyto řádky, se účastnilo aktivně celého seriálu či jeho některých dílčích závodů, a máte určitě svůj subjektivní názor na jejich organizaci a zajištění, stejně jako osobní pohled na to, co se podařilo a naopak, co by se mohlo v dalším období zlepšit. Budeme samozřejmě rádi za každý Váš názor, nápad či rozumnou připomínku – pokud se pod to vše nestydíte podepsat, napište nám to na náš firemní E-mail: asistentka@forsage.cz.
Jiná je situace v oblasti sportovní, kde je realita závodění přece jen jednoznačnější a méně subjektivní. Proto jsme níže připravili přehled několika námětových témat z této oblasti.

- Šampionát jednotlivců probíhal od začátku května do konce října na tratích v Pacově, Petrovicích, Holicích, Vranově, Kramolíně, Jiníně a Přerově. Mistrovský závod družstev hostila Kaplice.

- Oproti roku 2010 seriál nenavštívil Stříbro, staronovými pořadateli se staly Petrovice a Jinín.

- Jednotlivci bojovali o tituly na rozdíl od šesti podniků v předcházejících sezónách poprvé v celkem sedmi závodech.

- Díky téměř 5.000 diváků si primát nejnavštěvovanějšího podniku mezinárodního mistrovství republiky udržel Pacov, druhou největší diváckou kulisu zaznamenal Vranov u Brna.

- Nejvytrvalejší déšť nadělila první červencová neděle v Holicích, nejvyšší teplotu zaznamenaly červnové Petrovice, nejštiplavěji zalézal mráz za nehty koncem října při závodu družstev v Kaplici.

- V průběhu šampionátu se na českých tratích kromě domácích motokrosařů objevovali jezdci ze Slovenska, Francie, Rakouska, Maďarska, Švýcarska, Itálie, Německa, Polska, Bulharska, Slovinska a Ukrajiny.

- Ve třídě MX2 bodovalo celkem 55 jezdců, ve třídě MX3–OPEN 46 jezdců, ve třídě VETERÁN pak 63 jezdců.

- Z oblasti tištěných médií se v propagaci a informovanosti nejvíce angažovaly České motocyklové noviny (ČMN), a to zejména díky současnému šéfredaktorovi I. Helikarovi. Dále se medializaci věnovaly časopisy Motocykl, Motocross Kurýr, Supermoto, MotorSport Magazín, Svět motorů a Masec. Z novin pak patří primát deníku Sport, celostátním Deníkům a mnoha regionálním novinám.

- Všech osm závodů šampionátu aktuálně nabízel na televizních obrazovkách sportovní kanál České televize ČT4 v podobě samostatných cca čtyřicetiminutových záznamů, mistrovský motokros mohli fanoušci sledovat i v podobě hlavních cca osmiminutových příspěvků ve specializovaném motoristickém magazínu Svět motorů na ČT4. Celkem bylo v České televizi odvysíláno 6 hodin a 38 minut motokrosu.

- V oblasti videovysílání se motokrosovému seriálu MM ČR nejpilněji věnoval webový portál MX-ONLINE.CZ, záznamy ze závodů byly vysílány i na českém TV MOTORMIXU a slovenském MX SLOVAKIA.

- Ani v jednom případě se loňským mistrům republiky nepodařilo svoje tituly letos obhájit.

- Na celkový nejvyšší stupínek vystoupili Jan Mrázek (VETERÁN), Josef Kulhavý (třída MX2) a Martin Michek (MX3–OPEN), v družstvech letos kraloval Osička Pfeil team II (Maillard - Francie, Neugebauer - ČR, Richier - Francie). Vítězem kategorie nad 50 roků v rámci třídy VETERÁN se stal Jaroslav Potůček.

- Mistři republiky v sólo třídách si kromě pohárů odvezli domů i jednostopá motorová vozidla věnovaná titulárním partnerem LR HEALTH&BEAUTY SYSTEMS ve spolupráci se společností Zdeněk Netolický-AMD, jednalo se o stroje značky YUKI – skútry „50 QUICK“ a „Matrix 50“ společně s motocyklem „CSR 250 EVO“.

- Od roku 2009 zpestřuje motokrosový šampionát holeshot, oceňující finančně jezdce, který po startu každé jízdy jako první protne označené místo. Ve třídě MX2 vybojovali holeshot 9x Francouz Richier, 3x Špičák, 1x Smitka a Szvoboda. Ve třídě MX3–OPEN získali holeshot 7x Michek, 3x Németh, 1x Brabec, Michalec, Bartoš a Čepelák. Ve třídě VETERÁN nasbírali holeshot 7x Mrázek, 2x Gottvald a Buček, 1x Topič, Heřman a Heinrich.

- Vítězné statistiky stupňů vítězů ve třídě VETERÁN - počet vítězství: 13x Mrázek, 1x Skalka. Druhé místo: 5x Dokoupil, 2x Gottvald, Heinrich, 1x Mrázek, Skalka, Buřival, Duchoň a Kamrás. Třetí místo: 4x Skalka, 3x Dokoupil, 2x Kudláček, 1x Nesejt, Buřival, Buček, Duchoň a Vaňous.

- Vítězné statistiky stupňů vítězů ve třídě MX2 - počet vítězství: 10x Richier, 1x Kulhavý, Szvoboda, Sukup a Smitka. Druhé místo: 4x Kulhavý, 3x Šimko, 2x Szvoboda a Špičák, 1x Sukup, Jiránek a Smitka. Třetí místo: 5x Sukup, 3x Kulhavý, 2x Šimko a Szvoboda, 1x Špičák a Maillard.

- Vítězné statistiky stupňů vítězů ve třídě MX3-OPEN - počet vítězství: 7x Michek, 3x Németh, 2x Bartoš, 1x Čepelák a Žerava. Druhé místo: 4x Bartoš, 3x Németh a Michek, 2x Kadleček, 1x Čepelák a Žerava. Třetí místo: 3x Németh, Čepelák a Kohút, 2x Michek a Žerava, 1x Bartoš.

Tak to bylo několik zajímavostí a postřehů z propagačně sportovní části letošního seriálu Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu - „LR COSMETIC/ADOS CUP 2011“. No a co nyní dál? Jako každoročně jsme na sportovní autoritu Federace motocyklového sportu a Svaz motokrosu AČR odeslali písemný návrh připomínek, vylepšení a doplnění sportovní a organizační části předmětného seriálu i jeho dílčích závodů pro rok 2012. Na základě toho i na základě preferencí jednotlivých světových a evropských šampionátů, zájmu pořadatelů a dalších atribut by se měl urychleně chystat návrh nového sportovního kalendáře a prostřednictvím následných jednání připravovat další sezónu. Nicméně realita je v těchto dnech poněkud jiná – díky sporu o motocyklovou autoritu pro Českou republiku (viz. dřívější články a příspěvky na tomto webu) se výše uvedené věci poněkud zadrhávají a bude se čekat na začátek prosince, kdy ve švýcarském městečku Mies zasedne exekutiva mezinárodní motocyklové federace FIM a bude se touto záležitostí zabývat. Věřme, že i v této oblasti zvítězí především vlastní sport a že český mistrovský motokros bude u nás i nadále na vzestupu.

FORSAGE Brno spol. s r.o. - ORGANIZAČNÍ KOORDINÁTOR MM ČR MOTOKROS 2011