Tisková zpráva k závodu seriálu Kůta MMČR motokrosu, který se pojede v Opatově dne 2.9.2018.

28.08.2018 20:02


Tisková zpráva:

Šestý závod Kůta MMČR v motokrosu v Opatově


Pomalu začíná školní rok a ten motokrosový končí. Minimálně co se týká letošních šesti závodů jednotlivců Kůta MMČR v motokrosu. Poslední závodní víkend v Opatově rozhodne o titulech ve třídách MX1, Ženy a Veterán. MX dvojky už to mají jasné – Francouz Sulivan Jaulin se stal šampionem minulý závod ve Stříbře.

MX1: Dokáže to Michek popáté?
Budou to mít jeho soupeři hodně těžké. Martin Michek (Buksa/Ados KTM Team) nyní okupuje první místo průběžného pořadí s 232 body a chce se stát mistrem republiky po páté v řadě. Už jenom hodně teoretickou šanci na titul mají ještě další dva jezdci: Václav Kovář (HT Group Racing Team) a Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team). Víme to všichni, v motokrosu se může stát cokoliv, a i přesto, že Kovář za Michkem zaostává o 40 bodů a Szvoboda o celých 45, není zatím vítěz jasný. Bojovat se určitě bude. Jestli ne o titul, protože Michkovi k vítězství stačí v první jízdě dojet na bodech, což je vzhledem k uplynulé sezoně dost pravděpodobné, boj se strhne o další místa na stupních vítězů. A to vypadá na duel právě mezi Kovářem a Szvobodou. Maďarský jezdec je sice o jeden závod, který vynechal kvůli zranění, chudší, ale v posledních jízdách ukázal, že dokáže naprosto s přehledem vyhrávat. Kovář zase naopak některé závody hodně kazil, hlavně na startu. Potom ale zase předvedl svoji velkou rychlost. Bude druhý Kovář nebo Szvoboda? Nebo to nakonec dopadne úplně jinak, a komu budou patřit ostatní pozice? To rozhodne právě Opatov. Snad uvidíme takové drama jako na uplynulém závodě slovenského mistrovství MX Open. Tam se bojovalo kromě bodů i o hlavní výhru pro vítěze hlavní kategorie – osobní automobil. V něm do Opatova zamíří Bence Szvoboda. Druhý byl na Slovensku Filip Neugebauer (Osička MX Team) a třetí Martin Michek.
foto radeklavicka mmcr opatov 2017 658

MX2: Vítěz je jasný. Co ostatní?
K titulu mistra republiky gratulujeme Sulivanovi Jaulinovi (Buksa/Ados KTM Team), který tak třídu ovládl už potřetí. Na druhém až čtvrtém místě je to před Opatovem ale „dost těsný“! Martin Krč (Buksa/Ados KTM Team), Richard Šikyňa a Petr Polák (oba JD GUNNEX KTM Team), tři kluci, kteří chtějí rozhodně stát na podiu na co nejvyšším stupínku. Tedy už vlastně jenom dva. Richarda Šikyňu v Opatově neuvidíme. Místo boje o třetí příčku na Kůta MMČR se tým rozhodl, vyslat ho na mistrovství světa do Turecka. A tak se o body porvou zbylí dva – Krč, který vyhrál poslední slovenské mistrovství, a Polák, který se stihne vrátit z MS juniorů v Austrálii, kde dojel jako třetí. Dva velmi silní jezdci. S trochu větší bodovou ztrátou je nyní pátý Patrik Liška (HT Group Racing Team), za ním Jakub Terešák (Motosport klub Málkov) nebo Šimon Jošt (Osička MX Team). Ani u nich není zatím jisté, na kterém místě je uvidíme po posledním závodě. Vše se rozhodne už brzy.foto radeklavicka mmcr opatov 2017 1057

Ženy: Jasno bude po první jízdě
Titul v ženské kategorii asi nebude překvapením. Němka Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team) má vítězství, stejně jako loni, téměř jisté. Stačí bodovat v první rozjížďce a může slavit. Vyhrála všechny dosavadní klání. Mezi zbylými závodnicemi půjde asi hlavně o titul té druhé nejlepší. K tomu má aktuálně nejblíže Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team), a pokud se jí bude dařit jako v posledních závodech, náskok 33 bodů ji dává hodně velkou šanci na titul „nejlepší české závodnice“. Prozatím třetí Tereza Hromková (HT Group Racing Team) se potýkala ve Stříbře se smůlou, a tak jí v průběžném skóre v tabulce straší jedna nula. Stejně jako Barboru Laňkovou (Orion Racing Team) tři body ze smolného Stříbra. Bodově je Hromková někde na půli cesty mezi Vítkovou a Laňkovou, a umístění bude chtít hlavně udržet. Laňková si ale pravděpodobně ještě zabojuje s Marikou Mlýnkovou o celkovou „čtyřku“. A zadarmo si to nedají ani holky hlouběji v pořadí. Že to nejsou žádné slečinky, se můžete osobně přesvědčit právě v Opatově!
foto radeklavicka mmcr opatov 2017 103

Veterán: Nejspíš to bude Žerava
Už se zdálo, že Martin Žerava (Buksa/Ados KTM Team) nastoupí do posledního závodu sezony jako neporažený. Ale! O vzrůšo se postarala proražená duše mistra světa, která ho ve Stříbře odsoudila k druhému místu. Vítězem minulého závodu se stal poprvé Petr Masařík (JS Racing – Cajdašrot). To ale nemění nic na tom, že Martin Žerava je pro všechny už téměř jistým vítězem. Jestli ho nepotká nějaký rozsáhlejší technický problém, pravděpodobně vyhraje závod v Opatově a znovu i celý seriál. Tím pádem by měl Petr Masařík jisté druhé místo, mezi třetí až pátou pozicí ale bodové rozdíly nejsou tak markantní a ještě se bude rozhodovat. Nejblíže bronzové příčce má Rakušan Georg Hammerl (Motosport Chýnov). Čtvrtý je Vladislav Mužík (Motosport Chýnov) a pátý Stanislav Horský. Ivan Černý (Orion Racing Team) od této trojice trochu poodskočil směrem dolů. Kvůli zranění chyběl ve Stříbře a neuvidíme ho ani na posledním závodě sezony. 

Veterán 50+: K titulu má nejblíže Majer
O tom, že se nemá říkat hop, dokud se nepřeskočí, ví své i Petr Dokoupil (KRTZ Motorsport). I přesto, že vyhrál všechny letošní závody, absence ve Stříbře ho hnedle odsunula na druhou příčku a v roli lídra ho rád vystřídal Roman Majer. Aktuální třicetibodový náskok na čele mu dává velkou šanci na titul. Mezi druhým Dokoupilem a třetím Petrem Kormundou je nyní 13 bodů. A vzhledem k výsledkům bude Dokoupil pravděpodobně větším adeptem na stříbro, Kormunda na bronz.
foto radeklavicka mmcr opatov 2017 415

GPS trati:

49° 49' 47.589"N

16° 30' 28.448"E

Vstupné je 150Kč

Časový harmonogram zde:

https://ceskymotokros.cz/%C4%8Dasov%C3%BD-harmonogram.html


Opatov 2018: Týmové reporty

Buksa/Ados KTM Team

Před posledním závodem v Opatově se zdá, že tým Aleše Buksy posbírá snad všechny vavříny. Ve třídě MX1 má Martin Michek náskok rovných 40 bodů na druhého Vaška Kováře, takže mu stačí dojet první opatovskou jízdu na bodech a může slavit pátý titul mistra ČR v motokrosu v řadě! O celkové druhé místo se pokusí zabojovat Bence Szvoboda, který na Kováře ztrácí pouze 5 bodů. Při Benceho aktuální formě je stříbro velice reálnou záležitostí. Ve třídě MX2 už svůj další titul do sbírky oslavil Sulivan Jaulin ve Stříbře, Martin Krč je průběžně druhý, na Šikyňu má náskok devíti bodů. Třída Ženy je v područí výborné Němky Steffi Laier, které stejně jako Michkovi stačí bodovat v jedné jízdě a může slavit titul. Stejně tak Martin Žerava ve třídě Veterán. Ale nepředbíhejme. Už Stříbro ukázalo, že motokros umí být nevyzpytatelný a i mistr Žerava se někdy utne.IMG 0924

HT Group Racing Team

Václav Kovář (MX1) ještě na posledním závodě pojede, seč mu budou síly stačit a bude sám sobě přát štěstí, protože i nadále má šanci stát se mistrem republiky ve třídě MX1. Štěstí by ale musela být celá hromada, protože na prvního Michka ztrácí 40 bodů. Nic ale není rozhodnuté. Jestli ne o titul, půjde mu rozhodně o druhé celkové místo. Rychlost má, to opět ukázal na EMX300 v Bulharsku, kde dojel třetí. Celkově se posunul na čtvrtou příčku. Marek Sukup (MX1) je v Kůta MMČR aktuálně na páté pozici. Tu bude chtít určitě udržet nebo ještě lépe, vylepšit. I Patrik Liška (MX2) je aktuálně pátý. I on má ovšem velkou šanci ještě ukázat, co v něm je a svoje skóre v Opatově vylepšit. Tereza Hromková, aktuálně třetí žena průběžného pořadí také nebude v Opatově chybět. A uvidíme ji nejen v soubojích, ale po závodech snad také na stupních vítězů.foto radeklavicka mx mmcr srtibro 2018 82

Orion Racing Team

Tým se v Opatově cítí být na domácí půdě, tak se bude chtít předvést v tom nejlepším světle. Ovšem bude postrádat svoje velké želízko v ohni, kterým je Ivan Černý ve třídě Veterán. Chyběl už v minulém závodě ve Stříbře kvůli vyhozenému ramenu. Zranění ho připravilo o celkovou třetí příčku a teoreticky také o titul ve slovenském mistrovství. Mezi Veterány se tak předvede jenom Aleš Suchánek. V Opatově na startu MX2 ale už možná uvidíme Jonáše Nedvěda. „Jonáš se vrací po zranění, je ale jenom na něm, jestli do závodu nastoupí, takže se necháme všichni překvapit,“ říká manažer týmu Petr Kovář, který chce, aby byl jeho jezdec hlavně v pořádku. Opět v akci ale uvidíme Gabriela Chetnickeho, kterého známe už z Petrovic. Tam suverénně vyhrál. „V MX1 by bylo skvělé, kdyby Petr Bartoš dokázal zopakovat povedený výsledek z Pacova. Na Slovensku byl teď celkově čtvrtý, což je parádní výkon,“ raduje se Kovář. Barboře Laňkové se snad vyhne smůla, kterou měla ve Stříbře, zároveň ale ukázala, že umí jet hodně rychle a snad uhájí čtvrtou pozici.

JD GUNNEX KTM Racing Team

Týmu se mezi závody MMČR dařilo i v zahraničí. Životní výsledek zajel Petr Polák na mistrovství světa juniorů v Austrálii, kde skončil celkově třetí. Petr se stihne od protinožců vrátit a nenechá si ujít ani závod v Opatově, kde bude bojovat o průběžné třetí místo v MX2. Naopak Richard Šikyňa se v Opatově neukáže a o třetí příčku, která mu patří nyní, přijde. Důvodem je skvělý výsledek na mistrovství světa v Bulharsku, kde v první jízdě skončil 11. a místo Kůta MMČR odjede na další závod MS do Turecka. Jistá není účast Tomka Wysockeho (MX1), který si zlomil ruku. V Opatově ovšem uvidíme Jaromíra Romančíka (MX1) a také Juniory Radka Větrovského a Tomáše Pikarta v MX2. 
foto radeklavicka mx mmcr srtibro 2018 1287

Yamaha Čepelák Racing Team

V Opatově hodně rozhodují starty. Ty budou důležité hlavně pro Kristýnu Vítkovou, která bude chtít získat celkové druhé místo ve třídě Ženy a potvrdit tak pozici české WMX jedničky. „Určitě to nebude nic snadného, ale Kiki je velká bojovnice a udělá proto vše. Bodový náskok sice máme, ale dokud nebude odjetá poslední rozjížďka, nemáme nic jistého,“ upozorňuje Jiří Čepelák. Kristýně se o uplynulém víkendu navíc povedl parádní výsledek na Ladies Cupu v Německu, skončila třetí. „S celkovým devátým místem Dušana Drdaje v MX2 určitě spokojen nejsem, bohužel se před sezonou zranil a přišel o úvodní dva závody.“ Dušan bude určitě cílit v Opatově na co nejlepší umístění v jednotlivých jízdách a z hlediska celkového umístění se uvidí, kam jej to posune.

Team MAX2

Brněnský tým pojede ve stejném složení jako ve Stříbře, Jirka Matějec ve třídě MX2, Míla Rožec ve třídě MX1 a Jana Antošová s Niky Hoškovou ve třídě Ženy. Především loňský juniorský mistr Jirka Matějec letos ukazuje, že má i mezi seniory ostré lokty a začíná se prokousávat k branám TOP10. Při jeho stoupající formě by tak opatovský závod mohl znamenat Jirkovo nejlepší umístění. Ostatní členové týmu zajíždí stabilní výsledky po celý rok a podobné výkony se dají očekávat i v Opatově.

Hulho Motocross Team

Do Opatova vyrazíme v obvyklé sestavě: Rudolf Weschta a Láďa Červenka oba ve třídě MX1. Trať v Opatově patří určitě mezi naše oblíbené. V loňském ročníku se zde, dle našeho názoru, odjel jeden z nejkvalitnějších závodů sezony. Jako cíl si dáváme dokončit finálový závod jednotlivců hlavně ve zdraví, a pokud se podaří naše stávající pozice vylepšit, udělá nám to samozřejmě radost.
foto radeklavicka mx mmcr srtibro 2018 1922

Osička MX Team

Třítýdenní pauzu před posledním závodem v Opatově jsme vyplnili dalšími závody mimo ČR. Filip měl týden po Stříbře poslední podnik německého mistrovství DM Open, kde získal celkové druhé místo a tedy titul vicemistra Německa! Spolu se Šimonem odjeli také slovenský mistrák v dalekém Mníšku nad Hnilcom. V Opatově bude startovat jak Šimon, tak i Filip. Co se týče celkového umístění v seriálu MMČR, Šimon je aktuálně na 7. místě ve třídě MX2. Stále je možnost uzavřít top5, když by se to v Opatově podařilo, bylo by to super. Filip Neugabauer je před Opatovem průběžně devátý v kubatuře MX1, ale jelikož letos nejede celý seriál, chybí mu body ze dvou závodů, tak nemůžeme snít o nějakém top celkovém umístění. Hlavní je odjet Opatov ve zdraví, jelikož nás potom ještě čekají závody ADAC a dva slovenské mistráky.foto radeklavicka mx mmcr srtibro 2018 2450

KRTZ Motorsport

Tým KRTZ se bude muset bez Martina Fiňka (MX1) obejít také na posledním závodě sezony v Opatově. Zranění ramene jezdce vyřadilo na celý rok a na jeho výkony si budeme muset počkat na jaro. Petr Dokoupil se v kategorii Veterán 50+ kvůli vynechanému závodu ve Stříbře propadl na druhou příčku za Romana Majera. Kdyby chtěl vyhrát titul, musel by mít velkou dávku štěstí. Marek Nešpor (MX2) si v minulém závodě připsal zatím nejvíc bodů, jestli se mu podaří výsledky zopakovat nebo vylepšit, bude to úspěšný den.

BV Racing

František Smola aktuálně průběžně vede slovenské mistrovství ve třídě MX2. Na MMČR v MX1 už výsledek tak zářný není. Smolu o body připravily technické i zdravotní problémy a aktuálně uzavírá TOP10 nejlepších jezdců. Není ale vyloučený ani boj o vyšší příčky. Michal Votroubek (MX1) je aktuálně 13. a určitě nebude spokojen, pokud nedá do jízdy vše a nezabojuje o lepší umístění v celkovém hodnocení. Na startu uvidíme i Davida Soldáta (MX2), Dušana Tichého (Veterán) a Markétu Jarkovskou. Že jste o ní ještě neslyšeli? Šestá žena průběžného pořadí Maky Ehlová (Jarkovská) se mezi závody vdala. I po svatbě dá do závodění všechno a bude chtít minimálně udržet šestou pozici.

GT2 Motorsport

Silnou sestavu opět i na posledním závodě předvede tým GT2 Motorsport. Tomáš Šimko v MX1 je aktuálně 11. Chybí mu body ze dvou závodů, a tak půjde hlavně o dílčí opatovský úspěch na závěr sezony. Josef Kudláček (Veterán) dokazuje, že dokáže držet tempo s těmi nejlepšími jezdci, ovšem i jemu chybí body ze dvou klání. Průběžně je aktuálně na 15. pozici. V Opatově určitě nebude chybět ani Lubomír Gieslar, také ve třídě Veterán.

Motosport Chýnov

Pořadatelé v Opatově během posledních let ukázali, že umí udělat závody MMČR na velice slušné úrovni, proto se na tento poslední závod seriálu MMČR těšíme. Na posledním závodě ve Stříbře mi udělali radost především jezdci třídy Veterán, když jsme měli ve výsledcích v TOP10 hned polovinu týmových jezdců! V Opatově bude bojovat o udržení celkové třetí příčky v této třídě Rakušan Georg Hammerl. Týmovou výhodou je, že kdyby v jeho případě došlo k nějakému nenadálému výpadku, jistí tuto bronzovou příčku kolega Vladimír Mužík. Mezi ženami (WMX) se bohužel na posledním závodě ve Stříbře zranila Sarah Schnelzer (zlomená stehenní kost), a tak bude v Opatově naše barvy hájit pouze Rumunka Stefania Bancila, která by si chtěla udržet průběžnou sedmou příčku. Ve třídě MX2 se možná objeví ještě některý z juniorských týmových jezdců.

Kromě výše zmiňovaných v Opatově nastoupí tradičně i další týmy Kůta mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu.

Odkaz na youtube kanál, kde budou přibývat aktuální videa z Opatova:

https://www.youtube.com/channel/UCYhQz8WYat91O0tRFuN-Z5g