Tisková zpráva k závodu seriálu Kůta MMČR motokrosu, který se pojede v Pacově dne 5. 5. 2019.

01.05.2019 09:55

Tisková zpráva:

5. 5. Pacov: Druhý závod sezony


Seriál Kůta mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu se přesouvá do Pacova! Vysočina, oblíbená trať, palačinky…ale samozřejmě v hlavní roli závodníci. První klání je nějak rozjeté, ale hádám, že v tom druhém v neděli 5. května to bude zase všechno jinak. Co nás čeká?

MX1: Ubrání Neugebauer prvenství?
Proč by ne? V prvním závodě sezony v Lokti si počínal velmi dobře, první rozjížďka – třetí místo, v té druhé vítězství od startu až do cíle. Bude si ale muset dát pozor na Benceho Szvobodu (Buksa/Ados KTM Team), který si počínal naprosto suverénně v první jízdě a v té druhé ho měl Neugebauer (Osička MX Team) celou dobu za blatníkem. Kdo je adeptem na vítězství, určitě také Neugebauerův nový týmový kolega Lukas Neurater (Osička MX Team), který v Lokti skončil celkově třetí. Skvěle jel také Polák Tomek Wysocki (JD GUNNEX KTM Racing Team). Hlavně ve druhé rozjížďce, kde vybojoval druhé místo, v první měl smůlu. Kdyby neměl problémy na startu, dobrý výsledek by předvedl také například Václav Kovář (HT Group Racing Team). Jenže nesmíme zapomenout ještě na jedno jméno. Loňský mistr republiky Martin Michek chyběl v prvním závodě kvůli zraněnému palci, teď už mu ale všechno srostlo…  foto radeklavicka mx mmcr pacov 2018 4105

MX2: Zase všechno od znova…
…protože první závod sezony MX dvojek vyhrál světový jezdec Rene Hofer (Motosport Chýnov), který si přijel český mistrák jenom vyzkoušet a zpestřit si jím svoji sezonu. Stejně jako jeho přítel Lion Florian, který skončil druhý. Pomyslně tyto dva jezdce tedy mažeme a nejlepším jezdcem Kůta MMČR se tak stává slovenský jezdec Šimon Jošt (Osička MX Team). Ten v prvním závodě ukázal dobrou formu dvěma třetími místy. Daleko za ním nebyl ani čtvrtý Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team), který je zatím nejlepším Čechem mezi jezdci MX2. Martin Krč (Buksa/Ados KTM Team) přijede do Pacova jako pátý nejlepší, Kuba Terešák (HT Group Racing Team) jako šestý nejrychlejší.


foto radeklavicka mx mmcr loket 2019 2780

Ženy: Prvenství přebrala Vítková
A to po dvou letech absolutní nadvlády německé jezdkyně Steffi Laierové. Ta už se letošního seriálu nezúčastní a závody jsou zase v režii hlavně českých jezdkyň. A na tuhle situaci, bez Laierové, se nejlépe připravila právě Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team), která si průběžné vedení zajistila dvěma prvními místy. V první rozjížďce zvítězila suverénně, v té druhé ji chvíli trápila Barbora Laňková (Orion Racing Team), která chvíli zajížděla i nejrychlejší kola, před Vítkovou se ale nedostala. A skončila druhá. Obě třetí místa patřila Tereze Hromkové (HT Group Racing Team). Ta stejně jako Laňková nebyla se svým výkonem v závodě spokojená. Těšíme se, co holky předvedou v Pacově. Páté místo v Lokti Patřilo Marice Mlýnkové a šesté Sarah Schnelzer (Motosport Chýnov). V Pacově už by se na startu měla ukázat také Elena Kapsamer (Buksa/Ados KTM Team). foto radeklavicka mx mmcr pacov 2018 2690

Veterán: Tradiční vítěz
Ve třídě Veterán se naopak nezměnilo vůbec nic, alespoň, co se prvenství týče. To jako tradičně urval stále neporazitelný Martin Žerava (KRTZ Motorsport). Ten nedal soupeřům sebemenší šanci se nějak projevit. A tak se museli spokojit s horším umístěním, než prvním. I tak ale předváděli skvělé výkony. Druhého místa se ujal Zdeněk Pučalka (KRTZ Motorsport), třetí skončil Andreas Fuchs, který hodně bojoval s Romanem Majerem, ten dojel čtvrtý. V Pacově by už neměl chybět Slovák Ivan Černý (Orion Racing Team), který byl zraněný a pojede také Georg Hammerl (Motosport Chýnov).
V kategorii Veterán 50+ si urval vítězství celkově čtvrtý ve Veteránech – Roman Majer, druhý dojel Petr Dokoupil (KRTZ Motorsport) a třetí Josef Nesejt.


foto radeklavicka mx mmcr loket 2019 5113

Zapište si do deníčků další závody, pokud ještě nemáte:

26.5. Dalečín

23.6. Opatov

14.7. Petrovice

4.8. Kramolín

25.8. Jinín

22.9. Dalečín - družstva

Tak už v neděli 5. května na oblíbené trati v Pacově!

GPS trati:

49.4591422

14.9923967

Vstupné je 200Kč

Časový harmonogram:

https://ceskymotokros.cz/%C4%8Dasov%C3%BD-harmonogram.html

Tým CeskyMotokros.cz
Gironi s.r.o. promotér Kůta MMČR motokrosu

 

Pacov 2019: Týmové reporty

Buksa/Ados KTM Team
Na druhém závodě sezony v Pacově by se měl konečně objevit i Martin Michek (MX1), který musel první závod bohužel vynechat kvůli zraněnému palci. Teď už je ale vše v pořádku, Martin má natrénováno a těší se, že promluví do celkového pořadí závodu. Hodně natěšený je také Bence Szvoboda (MX1), který v Lokti skončil celkově druhý, první rozjížďku dokonce vyhrál, uvidíme, jak si tentokrát poradí se soupeři. Martin Krč v MX2 bude chtít vylepšit páté místo z prvního závodu, měl smolnou první jízdu, stejně tak jeho nový týmový kolega Imre Varga. Na startu by se měla objevit také Elena Kapsamer, která na prvním závodě chyběla. foto radeklavicka mx mmcr pacov 2018 2239

HT Group Racing Team
Tým z Lokte odvezl velmi slušné výsledky. Tím nejlepším bylo třetí místo Terezy Hromkové mezi ženami. Václav Kovář v MX1 přijel do cíle jako pátý, měl špatné starty a musel obě rozjížďky hodně dotahovat, teď už je připravený na Pacov, kde chce zajet lepší výsledek. Mezi závody ho ale trápila zranění. „Bohužel při účasti na slovenském mistráku jsem měl pád. Narazil jsem si tam dost žebra a pohmoždil břicho. Nebyl jsem schopný vůbec trénovat kondičku a na motorce jezdil spíš jen z povinnosti. Před pár dny jsem měl zase větší pád. Kdy jsem ve velké rychlosti trefil velký kámen a ten mě katapultoval z motorky. Naštěstí krom odřených loktů a celkem velké modřině na stehně jsem v pořádku. Do Pacova musíme dát dohromady akorát motorku, která tento pád neustála úplně v pohodě,“ říká Václav Kovář. Patrik Liška letos nově v nejvyšší třídě MX1 se těší, že vylepší deváté místo z Lokte. „S výsledkem jsem spokojený až teda na smůlu v druhé jízdě, kde mě limitoval technický problém. Ale i toto patří k závodění,“ vzkazuje Patrik Liška. Nováček v týmu Jakub Terešák (MX2) přijede do Pacova jako šestý nejrychlejší, jestli výsledek ještě vylepší, uvidíme.


foto radeklavicka mx mmcr pacov 2018 2016

Orion Racing team
Petr Bartoš ukázal v Lokti, hlavně při druhé rundě, že stále umí prohnat i ty nejlepší! Navíc loni v Pacově byl na bedně, tak se necháme překvapit. Jonáš Nedvěd podal při prvním závodě ve třídě MX2 dobrý výkon, tak určitě bude chtít potvrdit své průběžné postavení nejlepšího Čecha. Barbora Laňková byla v Lokti stříbrná. Je rozjetá, tak by výsledek mohla zopakovat, nebo ještě vylepšit. Ve Veteránech by se v Pacově mohl už ukázat po zranění Slovák Ivan Černý, záležet bude na tom, jak jeho rameno vydrží po prvomájové Myjavě, kde pokračuje slovenský mistrák. „Do Pacova se už jako tým hodně těšíme, neboť je tam oblíbená trať z pohledu jezdců i diváků,“ vzkazuje manažer týmu Petr Kovář. foto radeklavicka mx mmcr pacov 2018 3946

JD GUNNEX KTM Racing Team
Vypadá to, že tým přiveze do Pacova, kromě Jaromíra Romančíka a Tomka Wysockeho i své ostatní jezdce – Petra Poláka a Richarda Šikyňu. Bohužel neuvidíme Španěla Josého Butrona, který si při tréninku zlomil nohu. Kvůli kolizi se světovými závody na českém mezinárodním mistrovství budeme ale tradičně vídat jinak jenom Jaromíra Romančíka a Tomka Wysockeho. Oběma se na prvním závodě v Lokti dařilo vždy jenom v jedné rozjížďce, druhá byla smolná. Jára Romančík měl skvělé starty, které mu v první jízdě zajistily čtvrté místo. Wysocki dokázal zajet i jako druhý v pořadí, ovšem kvůli smolné první rozjížďce mu takové bodové skóre stačilo na čtvrtou celkovou pozici. I oni se pilně připravovali na další závod, a už brzy se dozvíme, jak svoje přípravy zúročí. 

Yamaha Čepelák Racing Team
„Pevně věřím, že jí to vydrží i nadále a bude takové výkony opakovat. Pro moji dceru Anetu to byl velmi těžký závod hlavně po psychické stránce, moc závodů zatím neodjela a v mistráku to byla její premiéra,“„Dušan Drdaj v MX2 ukázal slušnou rychlost, ale s tak špatnými starty nemá šanci bojovat o podium, které je letos pro nás cílem. Pracujeme hodně na startech, jinak se držíme poctivého tréninku, a pokud to jen trochu jde, jezdíme kvalitní závody s konkurencí.“ foto radeklavicka mx mmcr pacov 2018 2786

Hulho Motocross Team
První závod v Lokti byl pro nás těžký, bohužel jsme měli i malinko smůlu. Ruda Weschta z páté pozice upadl o jezdce o kolo zpět, přesto se nám podařilo bodovat a být v nejlepší desítce. Cíle máme určitě vyšší, takže se na závod na oblíbené trati v Pacově dost těšíme. Během dubna jsme absolvovali závody přeboru západních Čech v Kramolíně, kde Ladislav Červenka skončil na druhém místě. Ruda Weschta se účastnil závodu prestižní série ADAC MX Masters v Drehně.

Osička MX Team
S prvním závodem, který se jel v Lokti, jsme velmi spokojeni. Všichni tři jezdci stáli v celkovém hodnocení na podiu. Šimon se poprvé v seniorském mistrovství MX2 postavil na bednu, takže určitě úspěch! Týden po Lokti jsme jeli první slovenský mistrák MX OPEN ve Velkých Uhercích, kde se nám taky dařilo. Lukas Neurauter zvítězil ve třídě Open a taky ovládl hromadné superfinále, které se jede letos poprvé. Filip Neugebauer bral třetí místo ve třídě Open a třetí místo v superfinále. Šimon Jošt zvítězil ve třídě MX2 a v superfinále bral čtvrtou příčku, což je velmi dobrý výsledek mezi jezdci na 450ccm. Zúčastnili jsme se také úvodního podniku ADAC v německé písčité Drehně. Filip měl bohužel bolesti zad a nakonec do závodu nenastoupil a odjel se domů léčit. Bolesti zad ho pronásledují do teď, tak snad bude do Pacova fit. Šimona potkaly v obou jízdách v Drehně pády, celkově tam tak skončil až na 17. místě. Pacov patří mezi jednu z nejhezčích tratí u nás, takže se tam určitě těšíme a snad se podaří zopakovat úspěchy z předešlých závodů.

 foto radeklavicka mx mmcr loket 2019 547

KRTZ motosport
Martin Finěk se do závodění na Kůta MMČR vrátil po roce, během kterého se zotavoval ze zranění. Bohužel první závod sezony 2019 mu nepřinesl úplně šťastný výsledek, v závodě skončil celkově 11. Už se ale určitě rozkoukal a v Pacově bude mít další šanci ukázat, co v něm je. Naopak jeho týmový kolega Martin Žerava ukázal svůj tradiční výsledek. A to takový, že třídu Veterán s přehledem vyhrál. Nezklamal ani jeho týmový kolega Zdeněk Pučalka, který dojel hned za Žeravou na druhé pozici. Druhý ve Veteránech 50+ skončil Petr Dokoupil. Ve třídě MX2 měl tým Marka Nešpora, který do sezony vjel na patnácté pozici. Všichni jezdci týmu už se těší na pacovské klání.

BV Racing
Trať v Pacově patří mezi jednu z nejlepších celého seriálu a vždy se tam všichni naši jezdci těší. Loket nebyl úspěšný a pro všechny naše jezdce to byl první letošní závod, kde kluci zjistili, na čem zapracovat. Premiéru v našem týmu měla Daniela Feglarová, která podala dobrý výkon po pádech v obou jízdách! Mezi Loktem a Pacovem se účastnil Franišek Smola, Michal Votroubek a Adam Dušek seriálu MX Open na Slovensku, kde už výsledky byly lepší. Adam bral celkově pódiové umístění a Smola ukázal, že forma není špatná, když v první jízdě bral třetí místo a ve druhé po pádu šesté. Na Pacov jsme všichni připravení a jedeme v plné sestavě.

Motosport Chýnov
Náš tým dlouhodobě a úzce spolupracuje s pacovskými pořadateli, Pacov je pro nás v podstatě domácí tratí. Na úvodním závodě MMČR v Lokti nám udělal největší radost sedmnáctiletý Rene Hofer, který suverénně zvítězil v obou jízdách třídy MX2. V Pacově se bohužel Rene neobjeví, jako tovární jezdec KTM má tento víkend povinnosti v Belgii. V kategorii MX2 se představí Pavel Doubek, ve třídě MX1 pak Ondřej Krejčí a Patrik Buchbauer. Ve třídě WMX se oproti loňsku s přestupem na čtyřtaktní motocykl výsledkově zlepšila Rakušanka Sarah Schnelzer, která byla v Lokti celkově pátá. Premiérově se v našem týmu v Pacově objeví německá závodnice Celine Abel. V TOP 10 třídy WMX je po Lokti též Alina Barthel. První zkušenost v této kategorii v Pacově získá také třináctiletá Nikola Sládková. Ve třídě Veterán po vynechaném prvním závodě nastoupí loňský medailista této kategorie Georg Hammerl, který by se rád vrátil na podium. O přední místa budou bojovat také Marek Kraus, Adolf Straka a další.

Kromě výše zmiňovaných v Pacově nastoupí tradičně i další týmy Kůta mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu



Odkaz na youtube kanál, kde budou přibývat aktuální videa:
https://www.youtube.com/ceskymotokros
 
Autor: Dominika Nováková
Foto: Radek Lavička