Tisková zpráva k závodu seriálu Kůta MMČR motokrosu, který se pojede v Opatově dne 23. 6. 2019.

19.06.2019 20:51

Tým CeskyMotokros.cz
Gironi s.r.o. promotér Kůta MMČR motokrosu


Tisková zpráva:
 

23. 6. Opatov: Čtvrtý závod sezony


A je tady čtvrtý závod Kůta mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu. To už je vlastně polovina sezony. Přesouváme se na trať do Opatova u Svitav. Uvidíme klasické vítěze? A ovlivní závody nové tváře? Zatím tipujte a přijeďte se přesvědčit na vlastní oči už v neděli 23. června.

MX1
Jako lídr tabulky přijede do Opatova Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team). Zatím má na kontě nejvíc vítězství a samozřejmě také nejvíc bodů. Poslední závod v Dalečíně ovšem nevyhrál. Vítězství se naposledy ujal lotyšský jezdec Matiss Karro (KRTZ Motorsport). Ten ale do průběžného pořadí seriálu nepromluví, už ho na MMČR pravděpodobně neuvidíme. Druhým nejlepším jezdcem MX1 je prozatím Filip Neugebauer (Osička MX Team). Výsledky má ale téměř srovnatelné jako vedoucí Szvoboda. Neugebauerovi ovšem chybí několik bodů z jedné rozjížďky z Pacova, která mu nevyšla podle představ. Opatov mu ale sedí a vyhrál tam už dvakrát po sobě, tak uvidíme, jestli zmenší bodovou ztrátu. Třetí je prozatím jeho týmový kolega Lukas Neurauter (Osička MX Team), ten nebyl v Dalečíně úplně ve své kůži kvůli jet lagu, který si přivezl z USA. Na vedoucího jezdce ztrácí nyní 29 bodů. Čtvrtý je v tuto chvíli Václav Kovář (HT Group Racing Team), ten dokáže jet velmi rychle, zpomalují ho ale nepovedené starty a někdy i lehké pády během rozjížděk. Minulý závod se mu zatím povedl nejméně, snad výsledek vylepší na trati v Opatově. Petr Bartoš (Orion Racing Team), motokrosová legenda, zatím drží pátou pozici. Mladším soupeřům ale stále naprosto stačí, a to za pár týdnů oslaví čtyřicáté narozeniny. Rudolf Weschta (Hulho Motocross Team) letos zatím zajíždí vyrovnané výsledky a postupně stoupá nahoru. Dalečín se mu povedl zatím nejlépe, jestli Opatov bude ještě lepší, to uvidíme. Sedmý je průběžně Patrik Liška (HT Group Racing Team), osmý Tomek Wysocki (JD GUNNEX KTM Racing Team), devátý František Smola (BV Racing Cross) a desátý Jaromír Romančík (JD GUNNEX KTM Racing Team). Pro něj ovšem závodní kariéra pro letošek skončila kvůli problémům s kolenem. Přejeme brzký návrat za řídítka a gratulujeme k čerstvě narozenému synovi Honzíkovi. 

foto radeklavicka mmcr opatov 2018 3851

MX2
Když se podíváte do výsledkové tabulky třídy MX2, na desátém až dvanáctém místě jsou jezdci s bodovou shodou a každý má na kontě pouze jednu účast na Kůta MMČR. A vždy vítěznou. Mezi MX dvojkami se totiž letos zatím v každém závodě objevil zahraniční jezdec, který stálým účastníkům vyfouknul celkové vítězství v závodě. Vítěz byl tedy zatím pokaždé jiný. Lídrem tabulky je ovšem Šimon Jošt (Osička MX Team), ten sice zatím nezvítězil ani jednou, předvádí ale vyrovnané výsledky a má na kontě nejvíc bodů. Druhým nejrychlejším jezdcem je v této sezoně Jakub Terešák (HT Group Racing Team). Nejlépe zatím zajel druhé místo v rozjížďce, a to v Pacově. Martin Krč (Buksa/Ados KTM Team) je prozatím na třetí pozici. Podle výsledků je znát, že se mu víc daří druhé jízdy. Bude muset vyšperkovat i ty první, aby se mohl dotáhnout na Terešáka. Čtvrtý je prozatím Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team). Ten je letos startovací bůh. V první zatáčce byl skoro vždycky první, během závodu ale na soupeře ztrácí. Ovšem ne tak moc, aby se ještě nemohl vyšvihnout na pódiová místa. Páté místo prozatím patří Denisovi Polášovi, jeho nejlepším výsledkem je zatím čtvrtá pozice z první rozjížďky v Dalečíně. Pátý je v tuto chvíli Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák Racing Team). Závod od závodu svůj výsledek zlepšuje. „V případě Dušana jsme neměli optimální úvod, ale jde nahoru a domnívám se, že je v současné době ve své nejlepší formě,“ upozorňuje šéf týmu Jiří Čepelák. Sedmá pozice patří Imremu Vargovi (Buksa/Ados KTM Team), i ten se zlepšuje závod od závodu. V MMČR je to jeho první sezona. Osmý je prozatím Pavel Dvořáček (SMX Racing Team), který v posledním závodě v Dalečíně předvedl raketové starty, Adam Dušek je nyní devátý, desátá příčka patří vítězi z Dalečína Erikovi Hugyeczovi, možná ho na některém závodě ještě uvidíme, na konečné pořadí ale nebude mít vliv. 

foto radeklavicka mmcr opatov 2018 4165

Ženy
Ani kategorie žen nezaostává za ostatními. Holky pravidelně zajíždí skvělé časy a nic si nedarují. To platí hlavně pro vedoucí trojici závodnic, které v letošní sezoně často jezdí nalepená na sobě kolo na kolo. A jako první zatím vždy protnulo pomyslnou cílovou čáru přední kolo Kristýny Vítkové (Yamaha Čepelák Racing Team). V Dalečíně cesta k vítězství nebyla vůbec procházka růžovou zahradou. V první rozjížďce ovlivnil průběh hromadný pád na startu, v něm měla štěstí právě Vítková, která dobře vystartovala a padalo se až pár centimetrů za ní. Vyhrála. Ve druhé jízdě ovšem chybovala, upadla a musela dohánět. Dohnala a stále vede tabulku bez ztráty bodu. Zažívá nejlepší sezonu kariéry, ale soupeřky ji nedávají vítězství jen tak. Vždy na ní tlačí zezadu buď Marika Mlýnková, nebo Barbora Laňková (Orion Racing Team). Laňkové se zatím daří lépe. V průběžné tabulce má o osm bodů víc než Mlýnková. Ta ovšem ukazuje takovou rychlost, jako už dlouho ne, a v cíli je to pokaždé hodně těsné. Porazí už jedna nebo druhá v Opatově Vítkovou? Na to se přijeďte podívat, bude to stát za to. Závod od závodu lepší výkony se daří Kristýně Tomiškové (Team Motokrosová škola), která je prozatím na čtvrté pozici, nejlepší výsledek se jí povedl právě v Dalečíně na posledním závodě. Viktorie Kellerová je zatím na páté pozici, šestá prozatím Kristýna Řeřichová, ta měla letos pomalejší start, ale hodně se rozjela. Alině Barthel (Motosport Chýnov v AČR) patří sedmá příčka, osmá je Viktorie Lohninská (Region Racing Team), devátá Barbora Purmová (SXS Racing Team) a desátá je nyní Celine Abel (Motosport Chýnov v AČR). 

foto radeklavicka mmcr opatov 2018 2612

Veterán
Veteránská třída má zatím, stejně jako celý loňský rok, svého jasného lídra. Je jím Martin Žerava (KRTZ Motorsport), který se usadil na první příčce s plným počtem bodů. A nic nenasvědčuje tomu, že by měl v dalších závodech o nějaké přijít. Žerava vyhrál všechny podniky sezony a s naprostým přehledem. V závodě je schopný soupeřům nadělit několik desítek vteřin. Zdeněk Pučálka (KRTZ Motorsport) je zase jezdcem číslo dvě ve třídě Veterán. Žeravův týmový kolega si letos zatím vždy odvezl ceny za druhou pozici. Ani jeho, kromě Žeravy, nedokázali soupeři porazit. Třetí místo zatím patří Markovi Krausovi (Motosport Chýnov v AČR). Jeho výsledky mají vzestupnou tendenci, jeho nejlepším výsledkem bylo zatím třetí místo v rozjížďce. Vystřídal na bronzové pozici Romana Majera, ten přišel o cenné body v posledním závodě v Dalečíně, kde nedokončil jednu z rozjížděk, na Krause ztrácí ale jenom dva body a čtvrtou pozici sdílí s Janem Hůdou (BV Racing Cross). Šestý je prozatím Josef Nesejt, sedmý Martin Joza, osmý Stanislav Horský, devátý Roman Skalka a desátý Petr Dokoupil (KRTZ Motorsport).
V rámci třídy Veterán nebude ani v Opatově chybět kategorie Veterán 50+. Té v tuto chvíli vévodí Josef Nesejt. Ovšem až do Dalečína byl jasně první Roman Majer, jedna nula z Dalečína ho ale odsunula na průběžnou druhou pozici. Třetí už s trochu větší ztrátou bodů je nyní Leopold Šimák. 

foto radeklavicka mmcr dalecin 2019 1740


Opatov 2019: Týmové reporty

Buksa/Ados KTM Team

Nejúspěšnějším jezdcem ve třídě MX2 je v tuto chvíli Martin Krč, vyrovnanými výsledky, které zajíždí, si prozatím zajistil třetí průběžnou pozici. Nereálné pro něj ale nejsou ani lepší umístění na stupních vítězů. Druhý jezdec třídy MX2 Imre Varga, také z každé jízdy odjíždí s uspokojivým počtem bodů. Více než uspokojivé je ovšem počínání Benceho Szvobody v MX1. Ve všech třech dosavadních závodech stál na stupních vítězů a vede průběžnou tabulku jezdců. V Dalečíně jsme si užili i Martina Michka, jehož výkon byl bohužel poznamenaný silným nachlazením a horečkou, v Opatově bude chybět, protože ho čeká další závod mistrovství Evropy. 

foto radeklavicka mmcr dalecin 2019 2405

HT Group Racing Team
Jakub Terešák ukazuje v závodech skvělé výkony, prozatím je průběžně druhý v MX2, samozřejmě ještě bude útočit na pozici lídra tabulky, kterou zatím drží Šimon Jošt. Jiří Matějec neměl poslední závod v Dalečíně úplně nejšťastnější, a tak doufá, že výsledky vylepší právě v Opatově. Už na posledním závodě MMČR juniorů předvedl, že tahat za plyn opravdu umí.  Václav Kovář minulým závodem nenavázal na úspěch z Pacova a musel se spokojit s dvěma sedmými místy. Na mistrovství Evropy v Rusku i v Lotyšsku v uplynulých víkendech závodil Kovář s poraněným kotníkem, v Opatově na tom snad bude zdravotně lépe, a bude moct zajet co nejlepší výsledek. Patrik Liška jezdí standardně kolem osmého místa. I on bude v Opatově chtít svoje výsledky udržet, nebo vylepšit. 

foto radeklavicka mmcr dalecin 2019 1065

Orion Racing team 
Loni si v Opatově Petr Bartoš poranil koleno, tak to letos snad bude lepší, neboť na zdejší dráze se tým cítí jako doma. „Předminulý týden jsme závodili na Slovensku a výsledky nebyly vůbec špatné – Jonáš Nedvěd byl na bedně ve třídě MX2 a Bartoš zase perlil v Superfinále, kde nechal za sebou například Michka. Škoda že Slovák Ivan Černý je stále kvůli zranění mimo hru a možná, že jeho úspěšná motokrosová veteránská mise je u konce, no a za to mu patří náš velký dík,“ říká manažer týmu Petr Kovář. Barbora Laňková potvrzuje letos své kvality a je pravděpodobné, že své medailové výsledky potvrdí i v Opatově. Škoda, že nedorazí junior Petr Rathouský, který má dobře rozjetou sérii v německém ADACu, kde je průběžně desátý, jako nejlepší Čech v kubatuře stopětadvacítek. 

Osička MX Team
Mezi Dalečínem a Opatovem se jezdci stihli zúčastnit závodu ADAC a slovenského mistrovství ve Sverepci. Sverepec vyšel na jedničku. Lukas Neurauter  ovládl obě rozjížďky třídy Open a na závěr i superfinále. Filip Neugebauer skončil druhý a Šimon Jošt získal v MX2 stejně bodů jako Martin Krč, jen kvůli horší druhé jízdě z toho byla celková druhá pozice. Co se týče tréninku, přestože už panují docela vysoké teploty, i tak je pro jezdce nejlepší sedět na motorce co nejvíce, takže když se na tratích dá, pořád se snaží trénovat. Blížíme se do poloviny seriálu, s aktuálními výsledky spokojenost tak 50:50. Šimon Jošt stále drží červenou tabulku a náskok 13 bodů na druhého Terešáka, což je skvělé. V kubatuře MX1 Filipovi Neugebauerovi vedoucí Szvoboda utekl o 18 bodů a Lukasovi dokonce o 29, jelikož se v Dalečíně necítil ve své kůži kvůli jet lagu, který si dovezl z USA a nemohl tak jet na 100 %. Trať v Opatově patří u Filipa mezi jednu z nejoblíbenějších, dva roky po sobě tam zvítězil. 

Yamaha Čepelák Racing Team 
V polovině sezony panuje spokojenost především s výsledky Kristýny Vítkové.  „Šlape do toho pořádně a to, že zatím nebyla poražena ani v jedné z jízd, hovoří za vše,“ raduje se šéf týmu Jiří Čepelák. Dušan Drdaj v MX2 neměl optimální úvod, ale jde nahoru a v současné době je pravděpodobně ve své nejlepší formě, potřebuje to ale zúročit v podobě umístění na bedně. U Anety Čepelákové má vše vzrůstající tendenci, ale vzhledem k jejímu věku má na vše ještě čas a je důležité ve zdraví dokončit sezonu. Co se týče tréninku, pokud se jedná o kvalitně připravený a hlavně o kvalitně obsazený závod, je vždy lepší závodit, než trénovat. Ale většinou mají týmoví jezdci tak nabitý program, že uvítají i volnější víkend, kde se věnují tréninku a následně regeneraci. „V případě Kristýny jsou důležité závody Ladiescupu, kde je konkurence a nutí ji to neustále jet naplno, u Dušana je to ADAC MX Masters, ve třídě do 21 let – Youngsters cup.“ 

foto radeklavicka mmcr dalecin 2019 3885

Hulho Motocross Team
V letních měsících je kvůli suchu ježdění a trénování na motorce určitě komplikovanější. Většina jezdců se řídí heslem, že nejlepší trénink je závod. Rudolf Weschta absolvoval po Dalečíně závod série ADAC v Möggers, kde se mu povedlo dojet na 14. místě ve druhé jízdě. Ladislav Červenka absolvoval závody SMS Západní Čechy, kde je průběžně v MX1 na prvním místě. Opatov patří mezi oblíbené tratě týmu, takže se jezdci na závody určitě moc těší.

BV Racing Cross
Mezi závody MMČR se kluci účastní Slovenského mistráku MX Open a přeborových závodů. Samozřejmě, že jezdci trénují na motorce i během týdne, ale také udržují fyzickou kondici. Na minulém závodě MX Open na Slovensku bral Adam Dušek krásné druhé místo v MX2 junior a František Smola 6. místo ve třídě MX Open, což berem jako povedený víkend. Je půlka sezony a celý tým je připravený v plné sestavě na další MMČR v Opatově.

KRTZ Motorsport
Tým má velmi silné zastoupení ve třídě Veterán a v kategorii Veterán 50+. Zde ho reprezentují skvělí jezdci jako je Martin Žerava, který vede tabulku třídy Veterán bez jediné ztráty bodu. Zdeněk Pučálka byl zase pokaždé druhý. Jezdci jistě podobnými výsledky potěší také fanoušky v Opatově. Petr Dokoupil je v kategorii Veterán 50+ na čtvrté pozici, chybí mu body z Dalečína, jinak by okupoval stupně vítězů. Ve třídě MX1 zastupuje tým Martin Finěk, který je v tuto chvíli dvanáctý, rád by atakoval první desítku. Marek Nešpor se bude snažit o nejlepší dvě jízdy ve třídě MX2.

Motosport Chýnov v AČR
Jezdci týmu se chystají v Opatově bojovat o vavříny především ve třídě WMX a Veterán. Průběžně sedmá Rakušanka Aline Barthel, i s jedním chybějícím závodem desátá Němka Celine Abel se snaží bojovat o TOP5. Prvně se letos na startu ukáže také Rumunka Stefania Bancila, která se úspěšně účastní závodů ME třídy WMX. Mezi Veterány je průběžně třetí Marek Kraus a bude chtít tuto pozici uhájit. Po všech peripetiích na začátku sezony se v Opatově ukáže i loni celkově třetí Rakušan Georg Hammerl.

Kromě výše zmiňovaných v Opatově nastoupí tradičně i další týmy Kůta mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu.

Zapište si do deníčků další závody, pokud ještě nemáte:

14.7. Petrovice

4.8. Kramolín

25.8. Jinín

22.9. Dalečín - družstva

Tak už v neděli 23. června v Opatově!

GPS trati:

49° 49' 47.589"N

16° 30' 28.448"E

Vstupné je 200Kč

Časový harmonogram ZDE.

Odkaz na youtube kanál, kde budou přibývat aktuální videa:
https://www.youtube.com/ceskymotokros

Odkaz na článek ve formátu .docx ZDE

Autor: Dominika Nováková

Foto: Radek Lavička